Nadat je een CV hebt gemaakt, moet je vaak een sollicitatiebrief schrijven. Maar hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Het doel is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek, maar hoe kun je je sollicitatiebrief onderscheiden van de rest? Je zult waarschijnlijk niet de enige zijn die solliciteert. In deze blog lees je tips om je sollicitatiebrief te onderscheiden.
#1 Zorg voor de correcte opbouw
Als eerste, hoe bouw je een sollicitatiebrief op? Je dient altijd te beginnen met de aanhef. “Beste [voor- en achternaam]” is in veel gevallen de juiste aanhef. Solliciteer je voor een formele functie, zoals advocaat? Dan is “Geachte heer/mevrouw [achternaam]¨ de beste optie. Daarna is de openingszin aan bod. Wat ook meteen een hele belangrijke is. Wees creatief in de openingszin en toon lef. Zo kun je beginnen met een quote die goed bij jou past. De lezer heeft je aandacht en leest uit nieuwsgierigheid door. Een voorbeeld is: “Take risks: if you win, you will be happy; if you lose, you will be wise.”
In de volgende alinea’s schrijf je een kort stukje over jezelf. Beschrijf wie je bent en waarom jij geschikt bent voor je job. In de afsluiting geef je aan dat je de sollicitatiebrief graag toelicht tijdens een gesprek.
#2 Sollicitatiebrief is géén CV
Let erop dat je sollicitatiebrief geen opsomming van je geschreven CV is. Je brief is namelijk een toelichting van je motivatie. Dat jij in de spoelkeuken hebt gewerkt, is niet relevant om nóg een keer te vertellen, als je dat al in je CV hebt beschreven. Wel is relevant om te vermelden dat je uitstekend kunt werken onder druk.
#3 Doe goede research
Voordat je begint met het schrijven van je brief, is het van belang om research gedaan te hebben. Leer het bedrijf goed kennen voordat je gaat schrijven. In de “Wie zijn wij” of “Over ons”-pagina zul je meer dan genoeg informatie vinden. Wat is de tone of voice? Wat zijn de kernwaarden en toekomstplannen van het bedrijf? Kies dan op basis van die factoren de juiste strategie. Indien het een informeel bedrijf is, zal een creatieve brief meer op z’n plaats zijn dan bij een formeel bedrijf, zoals een bank of advocatenkantoor. Wellicht dat je bij een informeel bedrijf niet kiest voor alinea’s vol met tekst, maar voor een infographic. Zo zorg je ervoor dat je geen “dertien-in-een-dozijn” bent.
#4 Be real
Wat er in veel sollicitatiebrieven misgaat, is dat ze niet echt en oprecht zijn. Er zijn standaardzinnen ontzettend vaak gebruikt worden. Iemand die vaak sollicitatiebrieven leest, wordt daar absoluut niet blij van. De lezer wil de echte jou leren kennen. Wees dus eerlijk over jouw kwaliteiten. De recruiter komt er namelijk bij het eerste sollicitatiegesprek al achter wanneer jij niet eerlijk bent geweest.
Dankzij de bovenstaande tips zal het wel goed komen met jouw sollicitatiebrief. Zorg dat jouw brief een goede opbouw heeft, je brief geen opsomming is van je CV, dat je goed research gedaan hebt en dat je altijd eerlijk en oprecht bent.
Deze blog is aangeleverd door YoungCapital.