De wereld van de digitale valuta groeit elke dag verder. De Nederlander heeft gemiddeld € 100 geïnvesteerd in cryptovaluta en daarmee lijken we een beetje de kat uit de boom te kijken. Eerder plaatsen we al een artikel over de mogelijkheden om te beleggen in cryptocurrency. Hierin werden de voordelen en nadelen tegenover elkaar gezet.
Wanneer je aan de slag wilt met cryptovaluta, dan is de eerste investering de lastigste. Welke website kies je, waar moet je op letten en in hoeveel verschillende munten kun je het beste investeren?
Voordat je de eerste investering doet
Hoewel het aantrekkelijk lijkt om direct een investering te doen via een van de vele websites, is het goed om eerst een stap terug te doen. Je hoeft niet precies te weten hoe de blockchain opgebouwd is of hoe de technologie precies werkt. Je moet echter wel weten hoe je de munten op kunt slaan, welke munten sterk zijn en waar je op moet letten voordat je investeert in een bepaalde munt. Zo kun je kijken naar de volgende elementen:
- Wat is de actuele waarde van de munt in verhouding met het koersverloop;
- Hoe groot is de community en hoe groot is het dagelijkse handelsvolume;
- Lost de cryptomunt een probleem op of is het een toegevoegde waarde op een andere manier;
- Is het een cryptomunt die jou persoonlijk aanspreekt.
Deze punten zijn een goede manier om voor het eerst te kijken naar de cryptovaluta, maar wanneer je zelf alle websites na moet lopen om informatie te zoeken, dan wordt het een lastig verhaal. Daarom is het beter om direct te kiezen voor een Nederlandstalige website waar je veel informatie kunt vinden, zoals Cryptostart. Hoe meer tijd en aandacht je besteedt aan de voorbereiding, hoe groter de kans is op succes.
Risicomanagement en de manier van investeren
Investeren in cryptovaluta kan een leuke winst opleveren binnen een korte tijd. Je kunt er ook voor kiezen om een doelstelling te kiezen voor de langere termijn. Het is belangrijk om van tevoren een idee te hebben over wat je precies wilt gaan doen. Dit hoeft geen eenduidige lijn te zijn. Je kunt ervoor kiezen om 50% van de investeringen voor de langere termijn in te zetten en de andere helft voor de korte termijn. Je kunt ook op een later moment het plan aanpassen wanneer je denkt dat je nu een beter idee hebt over de mogelijkheden.
Wat in ieder geval van groot belang is, is dat je aan risicomanagement doet. De eerste stap is nooit meer geld te investeren dan je kunt missen. De tweede stap is het verdelen van de investering over verschillende munten of investeringsmogelijkheden. Wil je het uitsluitend bij cryptovaluta houden omdat de drempel hier lager is dan bij aandelen en effecten? Dan betekent dit dat je niet alleen Dogecoin koopt bijvoorbeeld. Je verdeelt de investering over Bitcoin, Ethereum Classic en Ripple, om maar een paar voorbeelden te noemen. Mocht een van de munten ineens in waarde dalen, dan kunnen de overige investeringen het verlies voor je opvangen.