besparen op je autoverzekering

Verzeker je auto goedkoper

Autobezit kan een dure grap zijn. Benzinekosten, wegenbelasting en natuurlijk ook de verzekering.

Zijn er manieren om deze kosten de kop in te drukken? Ja, vooral op de kosten van de autoverzekering valt vaak nog veel te besparen. We geven je 4 tips om de kosten van de autoverzekering zo laag mogelijk te houden.

Tip 1 – Betaal de laagste premie

Hoe hoog is de huidige premie van je autoverzekering? En wanneer ben je voor het laatst overgestapt? Bij het kopen van een nieuwe auto? De makkelijkste manier om te besparen op je autoverzekering is door regelmatig autoverzekeringen te vergelijken. Autoverzekeringen kun je makkelijk vergelijken door gebruik te maken van een vergelijkingswebsite, zoals Autoverzekering.nl. Vul je kenteken, schadevrije jaren en persoonlijke gegevens in en je ziet meteen op basis van de vergeleken premies welke de goedkoopste autoverzekering is. In een paar minuten kun je al tot €200 per jaar besparen.

Tip 2 – Kies de juiste dekking

Kies de dekking die bij jouw auto past. Heb je al jaren een allrisk verzekering? Grote kans dat de dekking niet meer goed past bij de leeftijd van je auto. Je betaalt dan te veel voor de autoverzekering. Dit zijn de dekkingen waaruit je kunt kiezen:


  • WA
  • WA + beperkt casco
  • WA + volledig casco, ook bekend als allrisk

Bij de WA-verzekering wordt de schade die je bij een ander veroorzaakt helemaal vergoed. De schade aan je eigen auto wordt niet vergoed. Als je WA met beperkte casco neemt, krijg je dezelfde dekking, daarbij worden ruit-, brand- en stormschade, diefstal en inbraak ook vergoed. De meest uitgebreide dekking krijg je bij de allrisk. Alle hiervoor genoemde schade krijg je vergoed, daarbij ook de schade door eigen schuld of vandalisme.

Welke dekking moet jij kiezen?

Het is verstandig om naar de leeftijd van de auto te kijken als je een keuze maakt tussen de verschillende dekkingen. Bij een nieuwe auto (tussen 0 en 4 jaar oud) kun je kiezen voor de allrisk verzekering. Reparaties zijn duur. Met deze verzekering ben je goed gedekt en houd je de auto zo lang mogelijk nieuw. Is de auto wat ouder (tussen 4 en 8 jaar)? Dan is WA met beperkt casco een goede keuze. De waarde van de auto is inmiddels gedaald. Het is dan zonde om de hoge premie voor allrisk te blijven betalen. Is je auto ouder dan 8 jaar? Ga dan voor een WA-verzekering. De waarde van de auto is nu flink gedaald. Bij een schade krijg je in veel gevallen minder terug dan de extra premie die je betaalt voor een uitgebreidere dekking.

Tip 3 – Kleine schades moet je niet altijd melden

Het is niet altijd verstandig je schade te melden. Dit lijkt misschien raar. Een verzekering sluit je juist af om je schades vergoed te krijgen, zou je denken. In sommige gevallen pakt het echter juist duurder uit als je de schade bij de verzekeraar meldt. Hoe dit kan? De autoverzekeraar bepaalt de hoogte van je premie aan de hand van de schadevrije jaren die je hebt gereden. Als je een schade meldt verlies je gemiddeld 5 schadevrije jaren. Heb je minder dan 5 schadevrije jaren opgebouwd? Dan krijg je zelfs een negatief aantal schadevrije jaren. De premie kan in zo’n geval met 25 procent stijgen.


Heb je een kleine schade gereden? Neem eerst contact op met je verzekeraar om goed te onderzoeken wat de consequenties zijn als je de schade meldt. Weeg goed af of de premieverhoging het je waard is, en anders betaal je de schade uit eigen zak.

Tip 4 – Voorkom dubbele dekking

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat veel Nederlanders zijn oververzekerd. De autoverzekering is in veel gevallen de boosdoener. Bij het afsluiten van de autoverzekering krijg je veel aanvullende verzekeringen aangeboden. Wat blijkt? In veel gevallen ben je al voor die zaken verzekerd onder een andere verzekering. We noemen hier wat voorbeelden.

  • Een ongevallenverzekering voor inzittenden en een schadeverzekering voor inzittenden. De eerste verzekering keert een vast bedrag bij overlijden en blijvende invaliditeit uit. De tweede keert de daadwerkelijke schade uit. Het is onnodig om beide verzekeringen af te sluiten.
  • Aanvullend verzekerd voor pechhulp en lid zijn van ANWB of Route Mobiel. Heb je beide? Dan betaal je twee keer voor dezelfde service. Zonde!
  • Aanvullende rechtsbijstandsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering. Voordat je deze aanvullende verzekering bij de autoverzekering afsluit, moet je goed controleren of je huidige rechtsbijstandverzekering dit niet al dekt.

 

Het is dus heel eenvoudig om te besparen op de autoverzekering. We adviseren je eens in het jaar de autoverzekering onder de loep te nemen. Ben je al jaren bij dezelfde autoverzekeraar? Ga dan direct autoverzekeringen vergelijken bij Autoverzekering.nl. Dan zal het zeker lonen om de aanvullende verzekeringen en de verschillende dekkingen goed te bestuderen.