zelf beleggen

Beleggen, hoe doe je dat?

Sparen is bij de huidige rentestand geen goed idee. Als je geld over hebt en je je geld wilt laten groeien, dan is beleggen wellicht een beter idee.

Beleggen waar doe je dat?

Beleggen doe je bij een (effecten) bank. Daar kun je een beleggingsrekening openen. eerst zal de bank een klant- of risicoprofiel van je moeten trekken. Aan de hand van intakevragen wordt zo bekeken welke soorten beleggingen het best bij jou en jouw situatie passen. Er wordt dan gekeken naar jouw persoonlijke situatie, je ervaring met beleggen, je beleggingsdoel en je risicobereidheid (hoe slaap je als je portefeuille ineens in waarde halveert?). Als je klantprofiel is vastgelegd kun je gaan beleggen. Je stort geld op je rekening en je bent startklaar. Maar hoe pak je het verder aan?

Dat is eigenlijk heel simpel. Als je wilt gaan wilt beleggen, kun je dat op drie manieren doen.


1. Vermogensbeheer

De eerste manier heet vermogensbeheer. Je beleggingsportefeuille wordt dan geheel beheert door een ander, een specialist. Die zal aan de hand van jouw klantprofiel, zelfstandig aan- en verkopen doen, zodat jouw geld wordt belegd en jij er geen omkijken naar hebt. Het geld wordt eigenlijk voor je belegd. Vermogensbeheer is bij de meeste banken pas mogelijk boven een bepaald bedrag, bijvoorbeeld bij portefeuilles met een inleg boven de 25.000 euro. als het goed is zal de fondsbeheerder je op de hoogte houden van het gerealiseerde rendement over de afgelopen periode. Hij zal verantwoording moeten afleggen over de gedane transacties. En hij zal zijn vooruitzichten en verwachtingen uitspreken, meestal in een nieuwsbrief of op zijn website. In alle gevallen kun je real time zien wat de actuele waarde is van je beleggingsportefeuille. De vermogensbeheerder is verplicht om regelmatig te checken of je klantprofiel ongewijzigd is gebleven (zorgplicht).

2. Beleggingsadvies

De tweede manier om te beleggen, is om beleggingsadvies in te winnen. Je gaat dan naar een beleggingsadviseur voor advies, maar je voert de aan- en verkoopbeslissingen zelf uit. Het advies krijg je weer aan de hand van je klantprofiel, net als bij vermogensbeheer. Omdat je de aan- en verkooptransacties zelf uitvoert, bespaar je je de extra beheerkosten van het vermogensbeheer en ben je in theorie goedkoper uit. De beleggingsopbrengst zou dus hoger kunnen uitvallen bij een zelfde inleg. Voor het advies moet in de meeste gevallen wel worden betaald.

3. Execution only

De derde manier van beleggen heet execution only. Bij execution only doe je alles zelf. Je bent je eigen adviseur, je eigen trader (je koopt en verkoopt de beleggingen zelf achter je laptop of PC) en je eigen vermogensbeheerder. Deze manier van beleggen is qua kosten het goedkoopst maar is alleen voor ervaren beleggers weggelegd. Alleen als je ervaring met beleggen van te voren is aangetoond en niet nadat je klantprofiel is vastgesteld, mag een financiële instelling je beleggen via execution only aanbieden. Bij execution only is de kans op ongelukken het grootst, omdat er niemand meekijkt en je zelf verantwoordelijk bent voor je beleggingskeuzes. Hoewel je bij execution only zelf je keuzes maakt en uitvoert, heeft de bank hierbij toch een zorgplicht.


Want ook bij execution only moet de bank bewaken of je beleggingsportefeuille nog bij je klantprofiel past en je waarschuwen (en zelfs ingrijpen) als er een scheefgroei plaatsvindt. Dat kan door een verkeerde keuzes, maar ook door koersontwikkeling van bepaalde beleggingen gebeuren.

Je ziet, beleggen kan op verschillende manieren. Als je wilt weten welke manier het beste bij jou past, kun je onderstaand formulier invullen. Een met ons samenwerkende beleggingsadviseur zal dan vrijblijvend je klantprofiel vaststellen en je informeren over de mogelijkheden.