Gas, elektriciteit en water gebruiken we allemaal. En dat wordt steeds duurder. Hier 10 tips om energie of water te besparen. Het is vaak een kwestie van gewoonten aanpassen.
1. Doe de lichten uit
Het zijn niet de wasdroger, de wasmachine of de computer die gemiddeld het meeste stroom in een huishouden verbruiken. Dat is nog altijd verlichting. Dat zal waarschijnlijk al verbeteren door het gebruik van spaarlampen. Maar het helpt nog altijd als je een kamer uitgaat om het licht uit te doen
2. Droog de was aan de lijn
Wasdrogers gebruiken veel energie, bovendien gaat je kleding achteruit door drogen in een droger. Hang het op aan een lijn, binnen maar als het even kan buiten. Met een zonnetje en wat wind is de was zo droog en lekker fris.
3. Niet te veel water verwarmen
Pas de hoeveelheid water die je gaat verwarmen in de waterkoker of pan aan aan de hoeveelheid die je nodig hebt. Hoe meer water je verwarmt, hoe meer energie het kost. Of je water in een waterkoker of pan verwarmt maakt niet veel uit. De magnetron kost twee maal zoveel energie.
4. Neem wat vaker een douche in plaats van een bad
Een bad kost veel meer water dan een douche. Voor een bad heb je al snel twee tot vier maal zo veel water nodig als voor een douche. Dit is afhankelijk van de grootte van het bad en hoe lang je doucht natuurlijk. Heb je ook nog een waterbesparende doucheknop dan zit je met de douche helemaal goed.
5. Doe de kraan dicht
Laat de kraan niet lopen terwijl je bijvoorbeeld je tanden poetst of wacht tot je haarconditioner is ingetrokken of een ander klusje aan het doen bent. Het scheelt al snel enkele liters water.
6. Wacht tot je wasmachine of vaatwasmachine vol is
Probeer halve wasjes en het draaien met half lege machines te voorkomen. Je gebruikt voor een halfvolle machine evenveel energie, wasmiddel als voor een volle.
7. Zet apparaten uit of gebruik standby killers
Veel apparaten als tv’s, mediaboxen, dvd’s gaan op de standby stand. Dat kost een gemiddeld gezin per jaar zo’n 400 kWh extra energieverbruik. Zet ze of helemaal uit of gebruik een slimme standby killer. Het scheelt niet alleen stroom, ook enkele tientallen euro’s per jaar.
8. Onderhoud koelkast en vriezer
Koelkasten en vriezers werken efficiënter en gebruiken dan minder stroom als ze goed zijn onderhouden. Door een laag ijs moeten koelelementen harder werken. Zorg ook dat de koelkast en vriezer goed sluiten en voldoende ruimte aan de achterkant hebben om de warmte kwijt te raken.
9. Sluit de gordijnen
Gordijnen, blinds of luxaflex werken isolerend. Ze houden de kou buiten en de warmte binnen. Sluit op tijd de gordijnen en het scheelt je in de stookkosten.
10. Gebruik je spierballen
Slagroom kloppen, vlees snijden, sinaasappels persen, tanden poetsen, deeg kneden. Voor ieder klusje is er tegenwoordig wel een machine of apparaat die het van je over kan nemen. Gebruik je spierballen wat vaker. Het scheelt je een hoop ruimte in de keuken als je niet voor alles een apparaat hebt en het verbrandt extra calorieën.
Heb je zelf nog andere tips? We willen ze graag weten.