Zelf kippen houden

Ben je de hele dag van huis en wil je toch een huisdier?

Een hond is geen goed idee als je full-time werkt. En een goudvis is een beetje saai. Maar wat vind je van het idee van een paar kippen in je achtertuin? Met een beetje geluk zorgen ze ook nog voor wat verse eitjes bij het ontbijt. Gezonde eieren, zonder chemische stoffen van het krachtvoer dat ze bij legbatterijen krijgen.

Kippen houden is populair

Het aantal mensen dat een moestuin heeft en zelf groenten kweekt is de laatste jaren toegenomen. En ook de vraag naar organisch of biologisch geteelde voeding wordt steeds groter. Die trend zorgt er ook voor, dat mensen steeds vaker overwegen om een paar kippen in de achtertuin te houden.

Ze zijn leuk en makkelijk om voor te zorgen en kippen zijn leuke beesten om naar te kijken. Als het even meezit voorzien ze je ook nog van lekkere eieren.

Hoe begin je ermee?

Om te beginnen hebben kippen een kippenhok nodig. Dus koop een kippenhok of bouw er zelf één. Je vraagt je misschien af waar je een kippenhok kan kopen. Dat kan bijvoorbeeld heel gemakkelijk online bij Grootplezier waar ze allerlei dierenhokken verkopen.

Wat voor kippenhok?

Het zal je verbazen hoeveel verschillende kippenhokken er zijn. Niet alleen verschillen ze in grootte, sommige hebben legnesten of één of meerdere rennen, trappetjes, puntdaken en noem maar op. Natuurlijk kies je een hok dat past bij de ruimte die hebt en je budget.

Wel of geen haan?

Hanen zijn prachtig om te zien maar het zijn lawaaimakers. En dat kraaien doen ze natuurlijk heel vroeg in de ochtend. Woon je in een woonwijk dan is een haan meestal geen goed idee en kan je zeker klachten van de buurt verwachten. Gelukkig hebben kippen geen haan nodig om eieren te leggen.

Waar koop je een kip?

Kippen koop je natuurlijk niet op elke straathoek. Bovendien zijn er verschillende kippenrassen te koop. Verdiep je eerst in de soorten rassen die er zijn. Vraag ernaar bij pluimveehandelaren of dierenhandelaren, marktplaats of vraag het de plaatselijke dierenwinkel.

Zijn er ook nadelen?

Kippen vragen weinig aandacht. Ze hebben een hok en voer nodig en je zal het hok af en toe schoon moeten maken. Ze eten naast graan ook schillen, oud brood en ander GFT afval. De kippenmest kan je als mest in je tuin gebruiken. Maak je het hok niet geregeld schoon, dan kan het vies gaan ruiken. Kippen kunnen ook makkelijk een prooi worden van honden, katten en andere dieren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *