kat niesziekte

Hoe weet je of jouw kat pijn heeft?

In tegenstelling tot mensen, zijn katten vaak een stuk moeilijker te lezen. Waar het vrij duidelijk is wanneer een kat zich opgewekt en blij voelt, gekenmerkt door gekwispel, gespin en een aanwezige houding, kan het een stuk gecompliceerder zijn om de ongelukkige emoties, zoals pijn, te herkennen bij een kat. Is het ook bij jouw kat moeilijk te achterhalen of de kat zich goed voelt of niet, of vertoont deze sinds kort onherkenbaar gedrag, dan kan het van belang zijn om op de volgende aspecten te letten, want wellicht ondervindt de kat pijnklachten.

Hoewel katten over het algemeen niet uiterst vatbaar zijn voor ziektes, zijn er wel degelijk kattenziektes die de bovenhand nemen. Veel voorkomende ziektes onder katten zijn epilepsie, hartproblemen, plasproblemen, en de niesziekte. Over de niesziekte beschikken maar weinig katten liefhebbers echter genoeg kennis, waardoor de ziekte regelmatig over het hoofd wordt gezien, terwijl de ziekte voor de kat daarentegen wél veel hinder oplevert.

Wat is de niesziekte?

Niesziekte is een verzamelnaam voor infecties aan de voorste luchtwegen (de neus, de keel en de luchtpijp) en de andere slijmvliezen van de kat. De niesziekte is zeer besmettelijk en verspreidt zich gemakkelijk op plaatsen waar grote aantallen katten samenleven, zoals in asiels en pensions. Ook buiten katten besmetten elkaar sneller, dan de ziekte vaak herkend wordt.

De symptomen van niesziekte

Regelmatig gaat een besmetting met de niesziekte bij katten gepaard met verschillende symptomen. Niezen, heldere tot pulsvormige neusuitvloeiing, vieze ogen, blaren op de tong en hoesten zijn veelvoorkomende klachten, die komen kijken bij een besmetting met de ziekte. Doordat het virus dat niesziekte verwerkt ook andere slijmvliezen kan aantasten, zoals de darm, kan er ook diarree optreden wanneer de kat is besmet met de niesziekte. 

Verwekkers van niesziekte

Minstens zo belangrijk om te weten als de behandeling, is wat de verwekkers van de niesziekte zijn. Niesziekte wordt veroorzaakt door twee virussen: het rhinotracheitis virus en het calicivirus. Ook de bacteriën Chlamydia en Bordetella kunnen elk niesziekte veroorzaken, zowel individueel als in combinatie met een van de eerder genoemde virussen.

Behandeling van de niesziekte

Indien de kat in kwestie besmet is met de bacteriën die de niesziekte veroorzaken, is het van belang om spoedig te handelen. De symptomen van niesziekte kunnen namelijk in verschillende mate aanwezig zijn, maar al snel klachten opleveren, die van kwaad tot erger worden. Indien matige klachten langer dan enkele dagen aanhouden, dan is het raadzaam op de dierenarts te raadplegen. Ook indien er sprake is van diarree of andere heftige klachten, is het van belang om zo snel mogelijk de dierenarts te bezoeken, zodat de klachten verholpen kunnen worden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *