Hoe 14 wolven het leven rond de rivier herstellen

In 1995 ving het Amerikaanse ministerie van Landbouw en Visserij samen met Canadese wetenschappers 14 wolven in Canada en lieten ze weer los in Yellowstone National Park.

Vroeger leefden er wolven in het Yellowstone Park, maar sins 1926 waren deze dieren daar uitgestorven. Sinds 1995 kwamen er weer 14 Canadese wolven wonen en dat had grote gevolgen voor de hele omgeving. Gevolgen in positieve zin.wolven in park

Effect van 14 wolven

Het effect van de terugkomst van de 14 wolven was groter en beter dan iedereen had verwacht. Niet alleen veranderde het hele ecosysteem van het park, ook de rivieren ondergingen een transformatie.

Het prachtige filmpje hieronder laat zien wat er door de komst van de wolven veranderde en hoe de natuur zichzelf herstelde.

Natuurlijk aten de wolven een paar herten op, maar herten waren er in overvloed. Jarenlang probeerden mensen om de populatie van herten in bedwang te houden, maar dat lukte niet. De grote aantallen herten vraten bovendien alles er groeide. Door de komst van de wolven, veranderde het gedrag van de herten. Ze vermeden bepaalde plekken waar weer van alles ging bloeien en groeien doordat het niet meer kaal gegeten werd. Bomen gingen weer groeien, vogels kwamen terug, het aantal bevers nam weer toe die weer dammen gingen bouwen waardoor het aantal dieren in de rivier toenam, enz. enz.