ijsbeer bedreigd

IJsbeer is bedreigde diersoort

IJsberen hebben het zwaar

De gebieden op de Noordpool waar nog ijsberen leven, hebben allemaal te lijden onder een gebrek aan ijs. De periode dat deze gebieden met ijs bedekt zijn, wordt steeds korter.

Wetenschappers hebben berekend dat de periode dat er nog ijs is, iedere 10 jaar met 7 tot 9 dagen afneemt. Om dit te onderzoeken hebben de wetenschappers een archief van 35 jaar bestudeerd en de satellietbeelden van de Noordpool bekeken.

Minder ijs = minder ijsberen

Er zijn 19 gebieden op de Noordpool waar nog ijsberen leven. Al die gebieden laten dezelfde trend zien: in de lente neemt het ijs eerder af en in de herfst duur het langer voordat het ijs weer aangroeit. IJsberen zijn voor hun voedselvoorziening afhankelijk van gebieden met zeeijs om te jagen op zeehonden en vis. De kans dat zij een partner tegenkomen en zo jonge ijsbeertjes krijgen wordt hierdoor ook kleiner. Door de afname van zeeijs worden de ijsberen nu ernstig in hun bestaan bedreigd.

Er zijn klimaatdeskundigen die berekend hebben dat in het ergste geval, rond 2050 het grootste deel van de Noordpool tijdens de zomer ijsvrij zal zijn. De kans is groot dat de ijsberen dat niet overleven en uitsterven.

IJsbeer is bedreigde diersoort

Het IUCN heeft de ijsbeer aangemerkt als bedreigde diersoort. Uit onderzoek van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) blijkt dat er zeventig procent kans is dat het aantal ijsberen met meer dan dertig procent zal afnemen.
Niet voor niets is er sinds 2011 al een internationale dag van de ijsbeer op 27 februari.