Als je in de spiegel kijkt en je ziet donkere kringen onder je ogen, dan word je daar niet vrolijk van. Het vervelende is ook nog, dat er niet echt een algemene remedie is.

 

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor die donkere kringen. Afhankelijk van de oorzaak kun je soms wel iets doen.

Te veel zon

Niet alleen bij mensen met een lichte huid, maar ook bij mensen met een donkere huidskleur kan door blootstelling aan zonlicht, de pigmentatie van de huid onder de ogen meer dan bij de gewone huid toenemen. Dagelijks een oogcrème met SPF (Sun Protection Factor) kan daarbij helpen.

Te veel pigment

Bij sommige mensen worden donkere kringen niet veroorzaakt doordat de huid dun en transparant is, maar omdat de huid onder de ogen te veel pigment bevat. Als je twijfelt kun je er een arts naar laten kijken. Als dat zo is dan zijn er crèmes die je huid oplichten. Maar dit helpt dus alleen als er sprake is van te veel pigment.

wat doe je tegen donkere kringen

Erfelijkheid

Net als couperose zijn donkere kringen onder de ogen vaak een erfelijke eigenschap. De huid onder de ogen is dun en het bloed stroomt door de aders onder de dunne, transparante huid. Dit kan de huid een blauwige tint geven. Hoe transparanter de huid, hoe donkerder de kringen lijken.

Allergie, astma, eczeem

Aandoeningen die er voor zorgen dat je ogen jeuken of tranen kunnen je donkere kringen bezorgen. De huid raakt geïrriteerd, doordat het lang nat is van tranen, Je gaat wrijven en dat maakt de huid donkerder.

Ook als je last hebt van hooikoorts zul je meer last kunnen hebben van donkere kringen tijdens het allergie seizoen.

Voeding

Als je voeding niet optimaal is, bijvoorbeeld als je een dieet volgt of onvoldoende gevarieerd eet dan kan dat verkleuringen onder de ogen bevorderen.

IJzertekort of bloedarmoede

Door ijzertekort of bloedarmoede krijg je vaak een bleke huid. De huid onder je ogen is dan doorschijnender en daardoor zijn kringen extra zichtbaar.

Medicijngebruik

Als je medicijnen neemt die je bloedvaten verwijden, kan dat ook een oorzaak zijn van donkere kringen. Omdat de huid onder de ogen zo dun is geeft een grotere aanvoer van bloed donkere verkleuring.

Vermoeidheid

Een gebrek aan slaap of vermoeidheid kan een bleekheid van je huid veroorzaken. Hierdoor schijnt het bloed door de dunne huid onder de ogen weer extra door, wat donkere kringen geeft.

Zwangerschap en menstruatie

Tijdens zwangerschap en menstruatie kan de huid ook bleek zijn, met als gevolg dat de huid onder je ogen donkerder lijkt.

Ouder worden

Als je al de neiging had tot donkere kringen, dan kunnen deze met het ouder worden van de huid duidelijker en zelfs permanent worden. Door hormoonveranderingen en omdat de huid slapper en dunner wordt en rimpels krijgt zijn donkere kringen beter te zien.

Zorg voor een goede huidverzorging rond de ogen. Een gewone dagcrème is eigenlijk niet voldoende. Je kunt beter een product speciaal voor de huid rond je ogen kiezen met een goede SPF (Sun Protection Factor) van tenminste 15.

Zoek naar een oogcrème die verstevigende bestanddelen bezit, zoals b.v. vitamine K en/of A (retinol) wat helpt bij het vernieuwen van de huidcellen waardoor de huid steviger wordt en veroudering tegen gaat.

Wat kan je doen om donkere kringen te verminderen?

Niet echt een opwekkend verhaal zul je denken. Aan erfelijkheid, ouder worden, allergieën en medicijngebruik is meestal weinig te doen.

Maar dit kan je wel  doen:

  • er een gezonde levensstijl op na houden en goed en gevarieerd eten, voldoende drinken en niet roken
  • de huid (rond je ogen) beschermen tegen de zon
  • stress vermijden en goed slapen
  • regelmatig bewegen houdt je jong en helpt bij een goede doorbloeding en vochthuishouding van de huid

Camouflage

Daarnaast kun je dingen doen om de kringen onder je ogen minder te laten opvallen. En natuurlijk een goede verzorging van de huid rond de ogen zodat deze soepel en gehydrateerd blijft. Het camoufleren van donkere kringen is goed mogelijk maar je hebt er wel de juiste producten voor nodig en wat oefening.

Kringen en/of wallen?

Donkere kringen en wallen onder de ogen worden nog al eens door elkaar gehaald. Maar je kunt best kringen hebben zonder dat je wallen hebt. Wallen zijn die kussentjes onder je ogen en kringen liggen daar vlak onder. Je kunt ook kringen én wallen hebben. Dan is het camoufleren ervan nog moeilijker, zeker als je wat ouder wordt en de huid minder stevig. Het ziet er dan heel snel poederig uit. Zo min mogelijk makeup is dan het beste.

Oranje of groen?

Je hebt camouflagestiften en gekleurde cremes. Camouflagestiften zijn goed dekkend maar moeten van een goede crème-achtige kwaliteit zijn die goed uitsmeert. Poeder onder de ogen geeft snel een te korrelig effect.Een oranje of perzikachtige kleur werkt goed als camouflage omdat de kringen onder de ogen meestal paars/blauw achtig zijn. Voor een lichte huid gebruik je perzikkleurige concealer. Is je huid donkerder dan kun je feller oranje gebruiken. Zijn je kringen roodachtig, dan werkt een groene camouflagekleur vaak beter. Breng over je concealer een laagje foudation aan. Daarna kun je onder je ogen nog een highlighter aanbrengen.

In het filmpje kan je goed zien hoe het werkt.

Tip

Voeg een beetje gele oogschaduw aan je camouflagecrème of foundation toe, dit corrigeert de donkere blauwige kleur.

Professionele hulp

Er zijn laserbehandelingen die de huid kunnen oplichten.

Fillers kunnen bij de dunner wordende huid onder de ogen worden ingespoten worden, zodat de schaduw onder de ogen minder wordt.