kind diabetes

Help, mijn kind heeft diabetes

Diabetes of suikerziekte komt vaak voor. Naar schatting heeft 1 op de 14 mensen in Nederland diabetes. Het is een ziekte waarbij het bloedsuikergehalte van het bloed te hoog is. Het lichaam maakt dan normaal gesproken insuline aan waardoor het bloedsuikergehalte weer normaal wordt. Als je suikerziekte hebt, dan gaat dat niet goed.

Er zijn twee typen diabetes

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline aan.  Diabetes type 1 openbaart zich vaak op jonge leeftijd, hoewel je het op iedere leeftijd kan krijgen. Bij kinderen is dit de meest voorkomende variant.

Behandeling
Als je Diabetes type 1 hebt, moet je dagelijks insuline spuiten. 

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 maakt het lichaam niet genoeg insuline aan of gaat het lichaam niet goed met de insuline om. Deze vorm van diabetes komt het meest voor op middelbare en oudere leeftijd. Ook kinderen rond de tienerleeftijd kunnen het krijgen. Overgewicht en erfelijkheid kunnen daarbij een rol spelen. 

Behandeling
Als je diabetes 2 hebt dan bestaat de behandeling uit een combinatie van een gezonde leefstijl (gezonde voeding en meer bewegen), medicijnen en soms insuline.

Symptomen van diabetes 

Hoe merk je dat je kind diabetes heeft? Er zijn een aantal symptomen waar je op kunt letten:

  • snel moe zijn
  • de geur van aceton aan de adem
  • veel dorst hebben, veel plassen
  • misselijkheid en buikpijn
  • gewichtsverlies
  • minder snel groeien
  • wazig zien
  • duizeligheid
  • ziek of beroerd zijn
  • verlies van bewustzijn (diabetisch coma)

Zoals je ziet zijn het vrij algemene klachten die ook een andere oorzaak kunnen hebben. Alleen door een bloedonderzoek weet je zeker wat er aan de hand is. 

Wat als je kind de diagnose diabetes krijgt?

Het zal natuurlijk een flinke schok zijn, zowel voor je kind als voor de rest van het gezin als je kind de diagnose diabetes krijgt. Diabetes is een ziekte waar nog geen genezing voor is, je zal er dus mee moeten leren leven. In de praktijk betekent dat meestal dat je kind andere eetgewoonten moet aanleren, soms meer moet gaan bewegen en dat het bloedsuikergehalte regelmatig gecontroleerd moet worden. In sommige gevallen moet er ook insuline worden gespoten. 

Diabetes hulpmiddelen

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel diabetes hulpmiddelen, die het prikken, controleren en inspuiten van insuline makkelijker maken. Die hulpmiddelen worden normaal gesproken geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekering. Denk daarbij aan middelen om het bloedsuikergehalte te testen zoals prikpennen, teststrips en bloedglucosemeters.

Indien nodig zijn er ook materialen om insuline te spuiten. Dat zijn bijvoorbeeld insulinepennen, pennaalden en insulinepompen.

Zo normaal mogelijk leven

Natuurlijk wil je dat je kind een zo normaal mogelijk leven kan leiden. Dat het gewoon kan meedoen op school met uitstapjes, schoolreisjes, feestjes en sporten. In de meeste gevallen is dat gelukkig ook heel goed mogelijk. Er zal alleen extra zorg, begeleiding en voorbereiding bij nodig zijn.  En, hoe jonger het kind is, hoe meer die ondersteuning op de ouders neerkomt.

Lotgenoten

Niet alleen je kind, maar ook ouders moeten leren om met de ziekte en de hulpmiddelen en alles wat er bij komt kijken, om te gaan. Steun zoeken bij lotgenoten kan daarbij helpen. Je kan er je verhaal kwijt maar er worden ook tips en handigheidjes gedeeld. 

Meer informatie hierover vind je bij Diabetes trefpunt of vragenoverdiabetes.nl.

Meer informatie over diabetes vind je op Diabetesvereniging Nederland

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.