4 Essentials voor in de kinderkamer

De overgang van een peuterkamer naar een kleuter/kinderkamer is vaak vooral voor het kind een grote stap.

Veel kinderen zijn op dat moment op een leeftijd dat ze het bewust meemaken en zullen vooral in het begin moeten wennen aan deze stap. Er zullen een aantal dingen veranderen en er zullen een aantal dingen nodig zijn waar je niet zo snel bij stil staat. Daarom hier een overzicht met wat je nodig hebt en hoe je de grote stap voor je kindje wat kleiner kan maken!

1 Het bed

Voor je kindje waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel. Van een ledikant naar een écht bed is natuurlijk heel spannend. Laat je kindje daarom meehelpen met uitzoeken. Kinderbedden zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei soorten en maten waardoor het voor kinderen aantrekkelijker wordt gemaakt en voor de ouders het een makkelijkere zoektocht wordt.bedd2

2. Het matras

Bij een bed hoort uiteraard een matras. Voor volwassenen is een goed matras belangrijk om klachten te voorkomen. Voor kinderen is dit bijna nog belangrijker. Kinderen slapen namelijk gemiddeld 10 tot 12 uur per nacht. Dit is meer dan een volwassene, wat inhoudt dat ze meer gebruik maken van het matras.

3. Kinderkussens

Mocht je het nog niet weten. Ze bestaan! Speciale hoofdkussens voor kinderen. Dit zijn kussens die goed doorademen en ventileren en die vaak lager zijn dan gewone hoofdkussens. Een hoofdkussen is namelijk goed voor de nek van het kindje, maar het kussen hoeft niet heel groot en dik te zijn.

4. Dekbed en overtrekset

Naast speciale kinderkussens zijn er uiteraard ook kinderdekbedden in de correcte afmetingen. Daaroverheen hoort natuurlijk een superhippe en passende dekbedovertrekset! Mocht een prinsessenbed of een autobed nog niet schattig of stoer genoeg zijn kun je de kamer nog persoonlijker maken met een dekbedovertrek.

dekb

Overgang naar een groot bed

Om de overgang voor het kindje makkelijker te maken is het raadzaam om je kind in het proces te betrekken. Vooral wat betreft het bed is het belangrijk om het kind langzaam te laten wennen aan het idee. Introduceer bijvoorbeeld eerst het bed met een afbeelding en laat het kind enthousiast worden. Wanneer het nieuwe bed er is kan het in eerste instantie ook eerst in de kamer geplaatst worden naast het oude ledikantje. Wanneer het kind er klaar voor is zal het zelf op verkenning uitgaan en af en toe op het bed gaan liggen. Zodra dit gebeurd kan het oude bed weggehaald worden.

Tip

Een andere tip om het voor het kind allemaal wat leuker te maken is om meteen de hele kamer een make over te geven. Kies een thema (naar wens van je kindje) en creëer een fijne sfeer voor je kind!