Het boze oog

 

Als blikken konden doden. Nou, dat kunnen ze volgens mensen van over de hele wereld. Van China tot Zuid-Amerika, in delen van Afrika en heel Europa bestaat het bijgeloof van het Boze Oog.

 

Het bijgeloof

Volgens het bijgeloof van het boze oog kunnen mensen je met hun blik ongeluk, ziekten of andere rampspoed bezorgen. Alleen door hun blik dus. Je vond en vindt dit bijgeloof over de hele wereld verspreid. De meeste culturen lijken hun eigen versie te hebben. De Grieken en Romeinen gaven het boze oog al de schuld van alle ziekten en natuurrampen die ze niet konden verklaren. In het Midden Oosten geloven ze dat te veel complimenten of eer van anderen de negatieve effecten van het boze oog kunnen oproepen, terwijl ze in Zuid-Amerika juist bang zijn voor complimenten die niet gemeend zijn. In Europa vreesde men vooral afgunstige en jaloerse blikken. Die zouden het ongeluk over iemand af kunnen roepen.

Iedereen heeft het boze oog

Het onheilspellende van het verhaal is dus, dat iedereen in principe het ‘boze oog’ bezit. En dat je dat boze oog bewust, maar ook onbewust kunt gebruiken. Doordat je jaloezie voelt of anderen iets misgunt, stuur je bewust dan wel onbewust negatieve energie naar anderen. Met alle gevolgen van dien.

 

Beroemde en beruchte mensen trekken het boze oog

Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze op die manier verklaren dat mensen die erg succesvol zijn, erg rijk of erg beroemd zijn, meer kans hebben om door het boze oog of al die boze ogen getroffen te worden. Als veel mensen je kennen zijn er ook meer mensen die afgunstig zijn of je je geluk misgunnen. Al die ‘boze ogen’ vormen negatieve energie en zouden zo hun uitwerking hebben en zich uiten in extra ongeluk. Denk b.v. aan de familie Kennedy, het koningshuis, Michael Jackson. En blijkbaar zijn die beroemdheden van deze theorie op de hoogte. Zo zijn onder andere Madonna, Lindsay Lohan en Gwyneth Paltrow vaker te zien met zo’n amulet. Gwyneth Paltrow heeft er zelfs een zelf ontworpen en verkoopt die op haar site voor 410 dollar (helaas uitverkocht).

Bekend symbool

Misschien was je niet bekend met het boze oog zelf, maar de afbeeldingen op de amulet die je zouden beschermen tegen het boze oog ken je vast wel. Je ziet ze nog steeds vaak in sierraden, maar ze kwamen al voor in vloermozaieken en fresco’s uit het Midden Oosten, ver voor onze jaartelling.

Jezelf beschermen tegen het boze oog

Om je te beschermen tegen het boze oog kun je zo’n amulet dragen. Ze zijn er in verschillende vormen. De Joodse Hamsa is een hele bekende en ook de Turkse Nazar. Meestal wordt de amulet als hanger of armband gedragen, maar in Turkije verwerken ze de afbeelding ervan ook op voorwerpen die afgunst of jaloezie kunnen opwekken.

 

Jezelf beschermen zonder sierraad

Heb je geen hanger om en voel je Boze Ogen priemen in je rug, geen nood. Druk dan snel met je duim midden op je voorhoofd. Laat vervolgens je duim voorover weg glijden en knip in je vingers. Dan klem je je duim tussen je wijs- en middelvinger. Met de top van je ingeklemde duim kun je nu wijzen naar de plek des onheils en het Boze Oog onschadelijk maken. Als met een denkbeeldig lange vinger. Probeer het maar eens, misschien heb je het nog eens nodig.

  1. Goededag. Ik heb een hele slecht band met mijn zus en moeder en broers. Ze gunnen mijn niets en willen ook totaal geen kontakt met mij sinds mijn vader is overleden en sinds mijn relatie over is. Maar wanneer ik geld heb en goed heb. Kijken ze mij altijd scheel aan. Mijn vraag is aan jullie. Wat zou dit kunnen zijn en waarom gund niemand mij de beste??

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *