goede heks

Goede of slechte heks

Als je zo om je heen kijkt in heksenland dan denk ik persoonlijk… tja…doen wij wel het juiste?

Ik las gisteren een paragraaf in een boek van Marian Green, en veel van haar opvattingen komen heel erg overeen met die van mijzelf. Ik vind haar persoonlijk een van de beste schrijvers op Rae Beth en Vivianne Crowley na. Lees dit stukje met een open-mind, want het kan veel toevoegen aan jouw manier van leven, of niet… de keus is aan jou.

Het stuk tekst betrof het volgende:

We hebben maar 1 planeet

We hebben maar 1 planeet, we hebben maar 1 voorraad grondstoffen en we hebben telkens maar 1 leven waarin we iets ten goede of ten kwade kunnen doen. Eén planeet waarvan de invloed zich uitstrekt tot elke andere bewoner van deze groene bol. Alleen al door er gewoon te zijn, hebben we invloed op mensen, dieren, planten, water en lucht, en zelfs op bacteriën. We moeten nú handelen volgens de vaak geuite, maar zelden begrepen regel:

‘Doe wat je wilt, zolang het niemand schaadt.’

We moeten onze relatie met de planeet Aarde herbeoordelen, want zij is onze Moeder. Zij biedt ons onderdak, voedsel, water en lucht. We kunnen onze vernietigingsdrang niet compenseren met een paar gebeden en een beetje wierook. We moeten in ware harmonie met de natuur leven, zelfs als dat lastig is. We moeten oordelen welke plaats we het ‘paganisme’ werkelijk in ons leven willen geven. Dat kan betekenen:

  • spullen recyclen en hergebruiken
  • de aarde zo min mogelijk beschadigen
  • hun eigen kruiden of voedsel verbouwen
  • hun eigen maaltje schieten of gewoon eten wat het seizoen biedt
  • van voorraden leven die ze zelf voor de magere tijden hebben aangelegd

Mensen die bovenstaande dingen doen, zullen zichzelf waarschijnlijk geen ‘paganisten’ noemen. Maar staan deze mensen toch niet dichter bij de oorspronkelijke bedoeling? Moeten we doen alsof we de een of andere oude godsdienst aanhangen, met voorschriften, gevestigde priesterorden, vaste feesten en al die stijve, starre structuren die bij de vrije natuurspiritualiteit schijnen te horen? Of kunnen we zelfstandig denken, handelen en geloven?

De mensen zitten er niet mee dat ze de planeet aan het vernielen zijn. Ze bevorderen het broeikaseffect, putten kostbare en onvervangbare natuurlijke bronnen uit, branden kaarsen (waardoor het gat in de ozonlaag almaar groter wordt, want paraffinewas wordt van petroleum gemaakt) en zingen tegelijkertijd tot de Maan om de Aarde te helen. Fraai hoor!

Effect op de planeet

Alle mensen die zich als heks beschouwen, moeten ernstig gaan onderzoeken waar ze diep van binnen écht in geloven. Wat zijn ze aan het doen en welk effect dat heeft op de rest van de planeet? Het is niet goed je van de domme te houden, maar het is ook niet mogelijk echt te bewijzen dat je deze wereld die wij met elkaar delen meer goed dan kwaad doet. Als we niet metéén handelen om te proberen de schade die wij als soort aan onze wereld hebben toegebracht ongedaan te maken, zullen we er niet eens meer zijn om er eeuwig van te kunnen genieten.

Krachten der Natuur

We moeten de krachten der Natuur leren kennen zoals ze zijn en niet onze mensenideeën erop los laten om ze te maken zoals we ze hebben willen en voor te schrijven wanneer we ze moeten vereren en hoe de feesten gevierd zouden moeten worden. We moeten stil een leven worden en naar de wind leren luisteren, zodat hij de ademende kracht der inspiratie op ons kan overbrengen. We moeten naar de stemmen van het water luisteren, zodat wij leren stromen en zachtjes over het land kan bewegen, zodat we, wanneer we iets wijzigen of van vorm veranderen dat ten goede kunnen doen. We moeten de heldere, vernietigende vlammen van het vuur observeren en weten dat de tijd voor sommige dingen nu écht voorbij is, dat ze plaats moeten maken voor nieuwe ideeën en dat het vuur de as levert die dat wat komen gaat tot leven wekt.

We moeten ons ook naar binnen richten en nagaan hoe we in ons diepte wezen echt over goden en godinnen denken. Bestaan ze? Willen ze met ons praten of ons iets leren? Wat zijn ze en hoe zien ze eruit? Hoe kunnen wij met hen communiceren? Kunnen ze ons helpen of kunnen wij hen helpen? Hoe denk jij echt over deze ideeën?

Kunde der Hekserij

De oude Kunde der Hekserij wil onderzoeken wat er écht om ons heen is en vervolgens kijken of er iets veranderd moet worden en wat de meest vriendelijke, oorspronkelijke en effectieve manier is om die verandering tot stand te brengen. Het betekend dat we moeten leren wat magie is, hoe de krachten ervan kunnen worden opgeroepen en beheerst, wat het van ons vergt en wanneer we bepaalde zaken met rust moeten laten. Het betekent dat we niet het recht hebben om te commanderen hoe we het hebben willen, als we zelf alleen maar orders uitdelen en met over elkaar geslagen armen op resultaten zitten wachten.

Zorg voor je lichaam en de aarde

We moeten met het vuur van de realiteit een nieuwe band smeden tussen onszelf, ons lichaam en onze ziel, de Aarde, planeet, Moeder en basis van ons bestaan. Als we dat kunnen bereiken, bestaat er een kans dat de mensheid een nieuw daglicht zal beleven. Als we te druk in de weer zijn met boeken, kant-en-klare formules en spullen, kaarsen en chemische wierook, zullen we geen oog hebben voor de crisis die om ons heen aan het ontstaan is.

Ikzelf maak mijn eigen wierook, ik brand kaarsen van bijenwas, ik scheid mijn afval zoals het hoort, ondanks dat ik in een flat woon. Ik hergebruik plastic, wc-rolletjes, dozen, kranten, glazen potten en stalen blikjes. Maar ik voel mij ook een verrader wanneer ik in een auto rijd, een sigaret opsteek, mijn lichaam vergiftig met verzadigde vetten en andere micro-organismen.

Wat vind jij van jezelf?

Ben jij goed op weg, of herken je veel in bovenstaande?
Het zal mij niets verbazen hoor.

Chelone

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *