Waarom een kluis in huis een goed idee is

Laatst bijgewerkt:

In James Bond films zie je wel eens van die tycoons, die in hun watervilla een kluis hebben, verborgen achter een schilderij. Daar liggen dan hun goudstaven en fel gekleurde diamanten in verborgen.

Dat geeft een beetje een vertekend beeld van het nut van een kluis. Ook als je geen miljoenenbedragen hoeft veilig te stellen, kan een kluis een logische aanschaf zijn.

Vier voordelen: privacy, diefstal, brand en structuur

Het hebben van een kluis of geldkistje, geeft een veilig gevoel en beschermt ook daadwerkelijk tegen ongemakken als nieuwsgierige blikken, diefstal en brand. Dat is meer dan een prettig idee als je weet dat je waardevolle en belangrijke spullen goed zijn opgeborgen in een kluis of safe. Daarom hebben we een kluis voor thuis gekocht.

Privacy

Sommige dingen zijn strikt persoonlijk. Je wilt niet dat anderen, die daar niets mee te maken hebben, rondneuzen tussen jouw diploma’s, waardepapieren of je digitale documenten. Persoonlijke dingen en waardepapieren, kun je het beste buiten het zicht van derden houden in een goed afgesloten kluis. Denk er maar eens aan, hoe fijn het is, als als je in je vakantiehuisje of op je hotelkamer, je reisdocumenten en apparatuur kunt opbergen achter slot en grendel.

Diefstal

Diefstal en inbraak zijn toch wel de meest gevreesde omstandigheden die inbreuk kunnen maken op je privé leven. Het levert vermogensschade op (die je gelukkig kunt verzekeren) maar ook een gevoel van onbehagen, als er in je persoonlijke levenssfeer is binnengedrongen.

Met een kluis kan je een inbraak natuurlijk niet voorkomen. Maar het bezit van een kluis kan de gevolgschade uiteraard wel beperken, als dieven onverricht ter zake je huis moeten verlaten, omdat ze de kluis niet kunnen vinden of open krijgen. Ook een verzekeraar kan verlangen dat waardevolle zaken worden opgeborgen in een kluis. Dit kan ook tot een lagere verzekeringspremie leiden.

Brand

Een goede kluis, niet voor niets ook wel brandkast genoemd, beschermt je waardevolle spullen tegen tijdelijke extreme hitte, veroorzaakt door een brand. Waardepapieren en spullen van brandbaar materiaal kunnen in een vuurzee verloren gaan of onherstelbaar worden beschadigd, voordat de brand is geblust. Een goede kluis kan dat voorkomen en biedt bescherming tegen de vlammen en de hitte. Bovendien is het slim om belangrijke zaken zoals (reserve) sleutels, lijsten met belangrijke contactgegevens, maar ook belangrijke medicijnen, op een veilige, centrale plaats opgeborgen te houden. Bij calamiteiten weet je dan meteen waar je je belangrijke spullen vandaan moet halen, zonder dat je het hele huis af moet zoeken. Want daar heb je vaak de tijd niet voor. Denk ook eens aan onvervangbare zaken met emotionele waarde, zoals familiefoto’s, kindertekeningen, tandjes en andere mijlpalen in een gezinsleven die je niet verloren wilt laten gaan, als je iets vervelends overkomt.

In een kluis kun je deze gekoesterde herinneringen het best bewaren.

Structuur

Vind je een brandwerende kluis te veel van het goede, dan zijn er ook kleinere en goedkopere alternatieven. Een sleutelkast bijvoorbeeld. Want hoe hinderlijk is het niet als je snel weg moet en je je sleutels niet kan vinden? Van de auto, van de poort of de reserve huissleutel omdat de kinderen de originele hebben meegenomen op een avondje stappen? En wat dacht je van een afsluitbaar geldkistje voor als je collectanten aan de deur krijgt die je snel nog even wat kleingeld wilt toestoppen, dat boven ergens in een lade in de slaapkamer moet liggen? Of in een binnenzak ergens in een jas, of op een kast?

Een eenvoudige sleutelkast of een afsluitbaar geldkistje op een vaste plaats, scheelt een hoop tijd en ergernis.

sleutelkastSoorten kluizen

Er zijn verschillende kluizen, in allerlei soorten en maten. Erg populair zijn de elektronische kluizen. Die zijn voorzien van een cijferslot met code. Handig, maar zorg wel dat je die code niet verliest, anders heb je een probleem. Verder is het raadzaam om altijd een iets grotere kluis te kopen dan je aanvankelijk dacht nodig te hebben. Je zult namelijk zien dat als je aan het gebruik van een kluis bent gewend, je er steeds meer spullen in gaat bewaren en opbergen. Zoals gezegd zijn er kluizen die bescherming bieden tegen brand, maar er zijn ook kluizen die beschermen tegen overstromingen en bluswater bijvoorbeeld. Zeker in laaggelegen gebieden is dat geen overdreven luxe.

Verankeren

Het idee van een kluis is, dat je hem niet snel en makkelijk kunt verplaatsen. Verankeren ofwel het stevig vastmaken aan de vloer of een muur, is daarom altijd een goede optie. Dat hoeft echt niet permanent te zijn, zodat je je kluis bij een verhuizing niet kunt meenemen naar je nieuwe huis. Maar wel zodanig, dat een dief er niet snel mee aan de haal kan gaan. En als je hem dan ook nog eens ergens buiten het zicht plaatst, doet een kluis precies voor je waarvoor hij is bedoeld: hij geeft rust en zekerheid.

Prijzen

Het valt ontzettend mee hoe relatief goedkoop kluizen zijn, tegenwoordig. Voor nog geen € 80,- koop je een moderne elektronische kluis, die je wel nog moet bevestigen natuurlijk. Wij hebben onze kluis hier gekocht. Ze verzenden het zelfs gratis. Uiteraard kun je het net zo duur maken als je wilt.

Iedereen zou een kluis moeten hebben, want een goede kluis is er voor elke portemonnee.

  1. Naast dat een kluis ervoor zorgt dat je je waardevolle spullen behoudt, is het ook een fijn idee om gevoelige documenten of dierbare foto’s daar op te slaan. Zelf verlaat ik mijn huis voor een langere tijd op een vertrouwde manier hierdoor. Het geeft me rust dat belangrijke zaken niet verloren kunnen gaan.

  2. Alhoewel ik op dit moment alleen een sleutelkluis op werk heb, begin ik er toch steeds meer over na te denken om ook een kluis in huis te laten plaatsen. De prijzen die ik in het artikel zie staan vallen mij erg mee, ik denk dat het het ook dubbel en dwars waard zal zijn!

    Groetjes, Anne

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *