huis voor de toekomst

Je huis geschikt maken voor de toekomst

Vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken: je wordt een dagje ouder. Of het nu om jou gaat of om je ouders, het is iets om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld bij de inrichting of de verbouwing van je huis of als je een nieuw huis zoekt.

Je huis inrichten met het oog op de toekomst

Echte bejaardenhuizen zijn er niet meer. Het is de trend om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen als mogelijk is. Met eventueel zorg aan huis en spullen uit de zorgwinkel. Een voorwaarde is dan wel dat je huis comfortabel en veilig is. Het is verstandig om daar op tijd rekening mee te gaan houden. Je kan er bijvoorbeeld rekening mee houden als je nieuwe meubels gaat kopen. Kies dan bijvoorbeeld niet meer voor een lage trendy relaxfauteuil maar kies een sta-op stoel, neem geen laag bed maar kies een wat hoger model.

Maar je kan nog veel meer doen.

Maak je huis smart

Kleine aanpassingen kunnen je huis veiliger en comfortabeler maken. Moderne technieken kunnen je daarbij van dienst zijn:

#Domotica systeem

Denk eens na over een domotica systeem. Domotica automatiseert processen en handelingen in huis en helpt je op die manier om je leven makkelijker en je huis comfortabeler te maken.

Domotica systemen zijn er in allerlei soorten en voor ieder budget. De meeste systemen maken via WiFi of Bluetooth contact met je mobiele telefoon of tablet. Je kan zo dus allerlei toepassingen via je mobiel of tablet bedienen. De functies die een domotica systeem van je kan overnemen zijn bijvoorbeeld:

  • Bediening van TV
  • De verlichting bedienen. Bepaalde lampen of alle lampen tegelijk aan of uit zetten.
  • Openen en sluiten van gordijnen
  • Bediening van blinds of zonwering
  • De koelkast kan zelf bijhouden dat bepaalde producten bijna op zijn en deze producten automatisch online toevoegen aan je bestelling of boodschappenlijst.
  • Deuren openen en op slot doen
  • Een robotstofzuiger bedienen
Je huis geschikt maken voor de toekomst
Je huis smart maken

#Slimme deurbel

Een slimme of smart deurbel kan los of als onderdeel van een domotica systeem of beveiligingssysteem geïnstalleerd worden. Als er iemand aan de deur is, krijg je een melding op je mobiele telefoon of tablet. Je kan op die manier zien wie er is en of je wel open wilt doen. Je kan ook iets zeggen tegen degene die aan de deur is. Behalve handig is dat ook nog eens heel veilig.

#Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan je los installeren of als onderdeel van een domotica systeem. De slimme thermostaat biedt gemak en helpt je daarnaast energie te besparen. Een slimme thermostaat is zo slim omdat hij zelf-lerend is. De thermostaat houdt bij wat je voorkeuren zijn: wanneer je gaat slapen, wanneer je opstaat, wanneer je het lekker warm wilt hebben en wanneer juist niet. Sommige systemen houden zelfs zelf bij wanneer je thuis bent of niet, bij andere kan je dat zelf aangeven.

Via een app op je mobiele telefoon kan de temperatuur per kamer regelen. Bovendien heb je een heel goed overzicht van je energieverbruik en kan je dat op ieder moment dat je wilt inzien.

#Beveiligingssysteem

Je veilig voelen in je eigen huis is heel belangrijk, zeker als je wat ouder wordt. Een beveiligingssysteem kan je een gevoel van veiligheid vergroten. Het bestaat uit verschillende onderdelen:

Je huis beveiligen tegen inbraak

Om inbrekers buiten de deur te houden, heb je in de eerste plaats goede sloten nodig. Daarnaast kan een alarmsysteem met camera’s helpen. Een goed alarmsysteem kan inbrekers afschrikken. Moderne alarmsystemen werken ook op afstand en zijn via een app op je telefoon te bedienen. Met een paar goed geplaatste camera’s kan je de hele omgeving rond je huis in de gaten houden en bekijken op je mobiele telefoon.

Personenalarmering

Voor mensen die zich niet veilig voelen in hun eigen huis en/of een broze gezondheid hebben, kan personenalarmering een oplossing zijn. Je hebt dan een noodknop die je altijd bij je draagt. Dat kan een noodknop zijn aan een ketting om je nek, een band om je pols of een klip aan je broekriem. Er zijn ook mobiele alarmeringssystemen deze werken niet alleen in huis maar ook als je buiten loopt. Met zo’n systeem kan je hulp inroepen in noodsituaties. Met een druk op de knop heb je contact met personen die je zelf hebt gekozen of met de hulpdiensten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *