traplift

Hoe veilig is een traplift?

Met een traplift ga je weer veilig naar boven en beneden. Maar hoe veilig is een traplift eigenlijk? Wij vertellen je meer over de veiligheidseisen en waar je zelf op kunt letten als je op zoek bent naar een traplift.

Strenge veiligheidseisen

Elke traplift moet aan strenge veiligheidseisen voldoen. Deze eisen zijn vastgelegd in onder andere de NEN-EN 81-40 en de Machinerichtlijn. Beide richtlijnen hebben als doel om trapliften en het gebruik ervan zo veilig mogelijk te maken. Zo is het onder andere verplicht dat er een veiligheidsgordel op de traplift zit. En dat de traplift klembeveiliging heeft, zodat de stoel tot stilstand komt als er een obstakel op de trap of rail ligt. Hoeveel klembeveiligingen een traplift heeft, verschilt per model. Beide richtlijnen stellen ook eisen aan de installatie van de traplift en hoe hoog de rail bijvoorbeeld boven de traptreden uit mag komen.

Hoe zit dat met tweedehands trapliften?

Ook voor een tweedehands traplift geldt dat deze aan alle wettelijke eisen moet voldoen. Een gebruikte traplift wordt daarom volledig gereviseerd en gecontroleerd. En er wordt, net zoals bij nieuwe trapliften, een technische tekening gemaakt van de plaatsing, zodat de traplift helemaal op maat is voor de trap.  

Verschil per model en fabrikant

In principe is elke traplift veilig, maar per fabrikant – en zelfs per trapliftmodel – kunnen er dus verschillen zijn in hoe uitgebreid deze veiligheid is. Van sommige modellen zijn de stoel en voetenplank bijvoorbeeld handmatig te bedienen, terwijl dit voor andere modellen standaard automatisch is. In dat laatste geval hoeft er nooit gebukt te worden. En voor een traplift voor een smalle trap geldt dat de stoel achteruit omhoog kan door de Reverse Drive Technology. Deze technologie voorkomt dat je je hoofd of knieën stoot.

Het gevoel van veiligheid

Daarnaast kan veiligheid ook iets zijn wat je ervaart. Licht gebogen armleuningen zijn hier een goed voorbeeld van. Het maakt de traplift zelf niet per se veiliger, maar het kan wel een groter gevoel van veiligheid geven. En in plaats van een standaard gordel, kan er gekozen worden voor een drie- of vijfpuntsgordel. Het kan daarom goed zijn om een bezoek te brengen aan een showroom om de traplift uit te proberen. Samen met de trapliftadviseur kan er dan besproken worden wat er eventueel nog meer kan, zodat jij je zo veilig mogelijk voelt tijdens het gebruik van de traplift.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *