ouderen zorg

Hoe help je je ouder wordende ouders?

Nederland vergrijst in een hoog tempo. Dat betekent dat er steeds meer kinderen, ouder wordende ouders hebben. En helaas, bij het ouder worden kunnen op den duur zowel lichaam als geest achteruit. Hierdoor kunnen je ouders of schoonouders meer hulp nodig hebben. De zorg is overbelast, de bejaardenhuizen zijn er niet meer en de trend is dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Als zoon of dochter zijn er dan ongemerkt steeds meer taken die je moet overnemen of waarbij je ouders hulp nodig hebben.

Dat kan veel van kinderen vragen, zeker als ze een baan hebben en/of niet in de buurt wonen. Gelukkig hoef je het niet allemaal alleen te doen. Er zijn veel instellingen en organisaties die je in zo’n geval kunnen helpen.

Zo kan je je ouders of schoonouders helpen

Bij deze instellingen of organisaties kan je aankloppen voor hulp:

*Gemeente

Allereerst kan je bij de gemeente aankloppen voor hulp. De WMO, Wet Maatschappelijke Ondersteuning ondersteunt ouderen om zolang mogelijk thuis te blijven wonen. De WMO helpt onder meer bij het vinden van dagbesteding, huishoudelijke hulp in huis en aanpassingen van de woning.

*Winkels voor zorghulpmiddelen

Ouder worden gaat helaas vaak gepaard met lichamelijke gebreken. Er zijn allerlei producten te koop die je helpen een huis geschikt te maken voor oudere bewoners en andere spullen die het leven makkelijker en veiliger maken. Denk hierbij aan producten die je helpen lopen zoals wandelstokken en rollators of hulpmiddelen die het gebruik van de badkamer en toilet makkelijker en veiliger maken zoals handgrepen, beugels en douchestoelen. Een instelling die zorghulpmiddelen te koop aanbiedt kan je hiermee verder helpen.

*Thuiszorg

Als het nodig is, kan je thuiszorg aanvragen. De thuiszorg helpt bij de begeleiding van het dagelijks leven. Denk aan aankleden, verzorging, medicijnen en aanbieden van maaltijden. Die thuiszorg of wijkzorg vraag je aan bij een thuiszorgorganisatie. Er komt dan een wijkverpleegkundige die samen met je komt overleggen of en voor hoeveel hulp je in aanmerking komt.

Mantelzorgmakelaars

Soms weet je gewoon niet welke mogelijkheden er allemaal zijn. Het kost bovendien veel tijd om je daar in te verdiepen en het allemaal uit te zoeken. Daarvoor zijn er mantelzorgmakelaars. Dit zijn mensen die je helpen met zoeken naar de juiste oplossingen, informeren over de mogelijkheden en die zelf contact opnemen met de betrokken instanties. Mantelzorgmakelaars kunnen je veel taken uit handen nemen maar zij vragen daarvoor wel een (uur)vergoeding.

*En verder…

Daarnaast zijn er nog allerlei, vaak plaatselijke stichtingen en vrijwilligersorganisaties die helpen met het bezorgen van (warme) maaltijden, die zorgen voor gezelschap, die helpen als je vervoer nodig hebt naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut, arts of ziekenhuis.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *