Tips om te voorkomen dat je stoppen doorslaan

Tips om te voorkomen dat je stoppen doorslaan

De stoppen in de meterkast zorgen ervoor dat je elektriciteit makkelijk en veilig kan gebruiken. De stopcontacten zijn verdeeld over verschillende groepen die samen een stop hebben. Als er tijdelijk teveel vermogen wordt gevraagd voor een bepaalde groep, dan springt de stop eruit. Bij ouderwetse meterkasten moet de stop dan vervangen worden, bij moderne meterkasten zijn er schakelaars die zichzelf uitschakelen. De stroom wordt dan onderbroken en tijdelijk afgesloten. Dit voorkomt in oververhitting in kortsluiting.

De stop slaat er telkens uit….

Als dezelfde stop er telkens uitslaat, dan is dat misschien niet zo erg, maar wel lastig en vervelend. Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn. B.v. de stop moet vervangen worden, de bedrading moet vernieuwd worden of je gebruikt teveel elektrische apparaten tegelijk.

3 Tips om te voorkomen dat je stoppen eruit slaan

#1 Voorkom overbelasting

We vragen steeds meer van onze elektrische installatie. Er komen ook steeds meer nieuwe apparaten of spullen bij die elektriciteit nodig hebben.

  • Mobiele telefoons, laptops, tablets, camera’s, gereedschap met oplaadbare batterijen die wordt opgeladen.
  • Elektrische fiets
  • Elektrische auto
  • Van het gas af zorgt ervoor dat steeds meer mensen elektrisch gaan koken.

Grote stroomverbruikers zijn:

  • Elektrische oven
  • Magnetron
  • Inductiekookplaat
  • Boiler
  • Droger
  • Afwasmachine
  • Auto thuislader
  • Vijverpomp

Overbelasting van bepaalde groepen voorkomen, doe je door je apparaten te spreiden. Verdeel je elektrische apparaten over de verschillende groepen. Gebruik alleen verlengsnoeren en zo min mogelijk verdeelstekkers.

Als er een blijvend probleem is en als telkens dezelfde stop eruit slaat, kan het nodig zijn om een extra groep in de meterkast te laten maken.

#2 Ga voor geaarde stopcontacten

Geaarde stopcontacten zijn een stuk veiliger dan niet geaarde stopcontacten. Bij geaarde stopcontacten is naast een blauwe en een bruine draad ook nog een geel-groene draad. Deze geel-groene draad voorkomt kortsluiting en voert overtollige stroom af naar de aardbodem.

Zeker in de keuken, badkamer, kinderkamers, buiten en overal in de buurt van wastafels, water of apparaten die water gebruiken, is het belangrijk om zoveel mogelijk geaarde stopcontacten te hebben. Als je zelf handig bent kan je de stopcontacten zelf aarden. Alle benodigdheden hiervoor vind je op Elektrobode.nl . Maar je kan het natuurlijk ook aan de elektriciƫn overlaten.

#3 Haal apparaten die je niet gebruikt van de stroom af

Laat stekkers van apparaten die je niet gebruikt niet in het stopcontact zitten. Ook geen laders waar geen apparaat aan hangt. Laat ook geen apparaten op stand-by staan. Controleren of stekkers niet te heet worden is ook geen overbodige luxe.

  1. Inderdaad goed om af en toe te kijken of je groepen niet overbelast zijn. Met nieuwe apparaten die veel stroom gebruiken kan dit snel gebeuren. Gelukkig kan een elektricien ook goede tips geven over stroomgebruik. Bij twijfel bel ik deze altijd even.

  2. Ik wist niet dat geaarde stopcontacten een stuk veiliger zijn dan niet geaarde stopcontacten, bedankt hiervoor! We gaan binnenkort aan de slag in onze badkamer en zullen dit dan zeker onthouden. Toch vind ik electriciteit altijd wat spannend, dus misschien zullen we uiteindelijk wel een electricien inschakelen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *