schoorsteenbrand

Een schoorsteenbrand voorkomen is eenvoudig

Laatst bijgewerkt:

Schoorsteenbranden zijn erg akelig; ze kunnen erg veel schade aanrichten aan je huis. Een schoorsteenbrand kan bij een klein vuurtje beginnen, maar kan uitgroeien tot een vuur dat in korte tijd een groot deel van een huis kan laten afbranden. Daardoor moet je onder andere een bitumen dakbedekking laten aanbrengen, dat weer zorgt voor kosten. Om een schoorsteenbrand te voorkomen zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten. Voor de hand liggend is natuurlijk het langs laten komen van een dakbeheer bedrijf met schoorsteenveger, het liefst ook nog regelmatig als het kan. Maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen om je schoorsteen zo risicoloos mogelijk te gebruiken. Hiervoor kan je gericht op zoek bij jou in de buurt. Denk hierbij aan een dakdekker in Breda.

Waardoor ontstaat een schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand ontstaat als de aanslag van roet in de binnenkant van de schoorsteen in brand vliegt. Door het verbranden van hout ontstaat er roet en dit gaat aankoeken aan de binnenkant van de schoorsteen en dit kan redelijk makkelijk in brand vliegen als het veel is. Het kan ook nog zijn dat in plaats van roet, creosoot in de schoorsteen zit. Als je rot of nat hout verbrandt dan kan dit ervoor zorgen dat er creosoot ontstaat en dit gaat aankoeken in de schoorsteen in plaats van roet. Deze stof is echter nog brandbaarder dan roet en dat moet je dus helemaal niet hebben in je schoorsteen.

Hoe eenvoudig is het voorkomen van een schoorsteenbrand?

Hoewel je door met regelmaat de schoorsteen te vegen vrij veel kunt voorkomen, zijn er nog meer dingen die je kan doen om je risico’s te minimaliseren. Zo is het heel goed om bij het vegen erop te letten dat je een bedrijf kiest dat bij de ASPB is aangesloten, wat de algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond is. Ook is het goed om aanmaakhoutjes te gebruiken bij het aansteken in plaats van bijvoorbeeld spiritus of benzine. Kies dus ook goed hout, dat goed droog is en van goede kwaliteit en zorg ervoor dat er voldoende luchttoevoer is. Met voldoende zuurstof zal er minder roet ontstaan, omdat de verbranding vollediger verloopt. Leg ook de houtjes dwars ten opzichte van elkaar, aangezien dit ervoor zal zorgen dat de lucht beter tussen de houtjes kan komen en de verbranding dus beter zal gaan.

Wat als er toch brand ontstaat?

Mocht er toch een brand uitbreken, ga dan nooit met water blussen. Dan zou er stoom ontstaan en dat kan de schoorsteen doen scheuren, omdat dat veel meer volume heeft dan water. Zet daarom een emmertje met zand naast je open haard om het er op te gooien, mocht het nodig zijn. Sluit dan de zuurstof af om het vuur uit te proberen te krijgen en als er dan nog vuur is bel dan 112. Let op dat nadat je het vuur uit hebt je goed de kamer ventileert, aangezien er een reële kans is dat er koolstofmonoxide is ontstaan.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *