inboedel opstal

Let hierop tijdens het afsluiten van een inboedelverzekering

Wanneer je op jezelf woont, is het belangrijk dat jouw woning goed verzekerd is. Vandaar dat je in Nederland verschillende woonverzekeringen af kunt sluiten. De inboedelverzekering is een voorbeeld van zo’n verzekering. Ondanks dat deze verzekering niet verplicht is, is een inboedelverzekering zeker het overwegen waard. De losse spullen in je woning zijn in dat geval namelijk verzekerd voor schade door bijvoorbeeld water, storm, brand of diefstal. Heb je nog geen inboedelverzekering, maar wil je er wel eentje afsluiten? Wij vertellen je hier waar je op moet letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering.

Dekking

Wie overweegt om een inboedelverzekering af te sluiten, kijkt allereerst naar de dekking. Bij de meeste verzekeraars is jouw inboedel verzekerd voor schade door brand, rook en roet, storm, regen, sneeuw en hagel, blikseminslag en inductie, overstroming en diefstal en vandalisme. Daarnaast valt schade aan geleende spullen ook vaak binnen de dekking. Het gaat hierbij om schade die niet door jezelf veroorzaakt is. Veel verzekeraars bieden je overigens wel de mogelijkheid om schade door eigen schuld mee te verzekeren op een inboedelverzekering. Stoot je bijvoorbeeld jouw televisie om tijdens het stofzuigen en valt deze kapot? Dan kun jij je tot jouw verzekeraar richten als je schade veroorzaakt door jezelf hebt meeverzekerd.

Verzekerd bedrag

Als je denkt dat de dekking het enige is waar je op moet letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering, heb je het mis. Naast de dekking kom je vaak nog voor meerdere keuzes te staan. Zo kun je bij sommige verzekeraars zelf een verzekerd bedrag kiezen. Tegenwoordig is dit overigens lang niet altijd meer mogelijk. Veel verzekeraars werken namelijk met een standaardbedrag. Dit bedrag is vaak dusdanig hoog dat jouw hele inboedel hier goed door verzekerd is. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken dat schade aan jouw inboedel door een onverwachte gebeurtenis niet binnen de dekking van een inboedelverzekering valt.


Premie

De meeste Nederlanders die een inboedelverzekering afsluiten, kijken allereerst naar de premie. Logisch, want je wilt niet onnodig veel betalen voor zo’n verzekering. Toch moet jij je niet alleen maar laten leiden door de premie. Verzeker je schade door eigen schuld mee? Dan betaal je een hogere premie dan wanneer je dit niet doet. Dit lijkt misschien een nadeel, maar besef je wel dat jouw inboedel hierdoor beter verzekerd is. Kijk daarom liever naar de dekking dan naar de premie.

Denk niet dat een inboedelverzekering en opstalverzekering hetzelfde zijn

Een veelgemaakte fout is dat mensen denken dat een inboedel- en opstalverzekering hetzelfde zijn. Beide verzekeringen vergoeden namelijk schade door een onverwachte gebeurtenis, zoals brand of water. Toch gaat het hier om twee verschillende verzekeringen. Een inboedelverzekering vergoedt namelijk alleen schade aan de losse spullen in huis, terwijl een opstalverzekering juist bedoeld is voor de vaste onderdelen van je woning. Zonnepanelen, een inbouwkoelkast en een vaste vloer zijn voorbeelden van vaste zaken. Wil je jouw woning zo goed mogelijk verzekeren? Dan is het verstandig om zowel een inboedel- als opstalverzekering af te sluiten.