hond voer

Welk voer geef je aan je hond?

Als je een kijkje neemt bij de verschillende soorten hondenvoer, dan valt het meteen op: er is een overvloed van voer van allerlei verschillende merken, soorten en prijzen. Natuurlijk wil je het beste voer voor je hond. Hoe maak je de beste keuze?

Leeftijd van de hond

Natuurlijk kijk je bij het kiezen van het hondenvoer in de eerste plaats naar de leeftijd van de hond. Een jonge hond moet nog groeien en heeft meer energie nodig, maar wel wat kleinere brokjes. Na een jaar zijn de meeste pups uitgegroeid en volwassen. Bij grote honden kan het tot anderhalf jaar duren voor ze volwassen zijn. Je geeft de hond vanaf dat moment adult voer. Dat kan je blijven geven tot de hond echte ouderdomsverschijnselen vertoont en minder fit is.

voer voor puppies
Deense Dog pups

Grootte van de hond

De grootte van de dagelijkse porties, is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van de hond. Meestal wordt de aanbevolen hoeveelheid voer op de verpakking aangegeven per kilogram gewicht van de hond.

Bij grote honden kan het tot anderhalf jaar duren voor ze volwassen zijn. Je geeft de hond vanaf dat moment adult voer.

Vers of droog?

Dan is er de keuze tussen vers vlees, dat je ook bevroren kan kopen, of droge brokken. Eigenlijk hangt die keuze vooral van je eigen voorkeur af en wat je hond het beste verdraagt. Volgens onze dierenarts is elk merk droog voer een volwaardige voeding. Sommige goedkopere merken hondenvoer kunnen wat meer granen of zetmeel bevatten waardoor ze meer ontlasting en/of winden produceren.

Iedere dag hetzelfde voer?

Het kan soms saai lijken om de hond iedere dag hetzelfde voer te geven. Hondenkenners zeggen dat dat niet zo is. Toch merk ik bij onze honden wel dat ze bepaalde dingen lekkerder vinden dan andere. Een klein plakje worst, wat geraspte kaas of wat kippenbouillon toegevoegd aan de brokken zorgt toch voor afwisseling en dat ze het met smaak eten.

Duur of goedkoop?

Het verschil in prijs is groot. Maar zoals gezegd, iedere hondenvoeding is volwaardige voeding. Als je een hond hebt die niet goed reageert op bepaalde voeding of als de hond het voer niet lekker vindt, zijn redenen om eens wat andere merken uit te proberen.

Grote of kleine verpakking?

Grote verpakkingen hondenvoer zijn in de meeste gevallen voordeliger. Je moet er natuurlijk wel de ruimte voor hebben om het te bewaren. Gelukkig kan je hondenvoer ook heel voordelig online bestellen zoals bij Brekz.nl. Het wordt dan ook tot aan je voordeur bezorgd zodat je niet hoeft te slepen met grote zware zakken.

Hoe vaak voeren per dag?

Pups eten vaker per dag. Tot 12 weken krijgen ze wel vier keer per dag voer. Tot ze een half jaar oud zijn krijgen ze meestal drie keer per dag te eten. Als ze volwassen zijn kunnen honden toe met één of hooguit twee keer eten per dag.

Als je hond gezond en fit is en zijn vacht glanst, dan kan je ervan uit gaan dat ze de goede voeding krijgen.