Foundation kan je gezicht veel goed doen, maar het is wel belangrijk dat je de juiste kleur voor jouw huidskleur kiest.

Foundation in een kleur die precies bij jouw tint past, zorgt ervoor dat je er fantastisch uitziet en vormt de ideale basis voor de rest van je make-up.

Waarom foundation?

Je gebruikt foundation om je gezicht een egale tint te geven en kleine onregelmatigheden van de huid te verdoezelen. Een foundation in de juiste substantie en kleur ziet er heel natuurlijk uit en trekt als het ware in de huid en wordt daardoor zo goed als onzichtbaar. Je zult dan ook geen overgangslijnen zien bij de hals of haargrens. Omdat foundation, de naam zegt het al, de basis is, zal bij de juiste foundation de rest van de make-up er ook veel beter uitzien.

goed kleur foundationWat doet foundation niet?

Een veel gemaakte fout is om een iets donkerder kleur foundation te kiezen waardoor je er iets bruiner uitziet. Maar het is niet de bedoeling om met foundation de kleur van je huid te veranderen, donkerder of lichter te maken. Foundation vormt de basis van je make-up en moet dus zo dicht mogelijk bij je eigen huidskleur liggen.

Gele of roze ondertoon?

ondertoon foundationDe huid heeft vaak een warme, gele of roze, koele ondertoon. Ook foundations hebben deze roze of gele ondertonen. Of je huid een gelige of roze ondertoon heeft weet je vaak zelf wel. Staan zilveren sieraden je beter dan gouden? Dan is de kans groot dat je een roze ondertoon hebt. Staan gouden sieraden je beter? Dan heb je vast een gelige ondertoon. Als je de foundation met dezelfde ondertoon kiest zit je al een stuk in de goede richting. Op het plaatje hebben 1 en 4 b.v. een gele ondertoon en 2 en 3 een roze.

Vloeibare of poeder foundation?

Er zijn verschillende soorten foundation in verschillende substanties. Van vloeibaar tot poeder en combinaties daarvan. Poeder en poeder-crème foundation zijn het meest geschikt voor de vette huid. Als je een droge huid hebt ziet een poederachtige foundation er snel korrelig en droog uit. Vloeibare foundations zijn over het algemeen geschikt voor alle huidtypes. Toch is het belangrijk om ook bij vloeibare foundation te kijken naar verzorgende ingrediënten. Zo kies je als je een vette huid hebt het beste niet voor een foundation op oliebasis en als je een droge huid hebt voor een foundation met extra verzorgende en hydraterende ingrediënten.

Foundation testen

Foundation probeer je uit in helder daglicht en niet bij kunstlicht. In winkels zijn er wel vaak testers, maar het is lastig om daar uitgebreid te testen. In de eerste plaats omdat de meeste winkels kunstlicht of zelfs TL-licht hebben en ten tweede omdat je de de foundation het beste test op je kaaklijn. Het uitproberen van foundation doe je het beste door verschillende kleuren foundation aan te brengen op de kaaklijn en bekijk jezelf in de spiegel. Bekijk welke kleur foundation het beste overeenkomt met de kleur je gezichtshuid, maar ook met de hals. Bij veel duurdere foundations is het mogelijk om een monster te krijgen en die thuis uit te proberen.

Miskoop gedaan?

Het zal je vast wel eens zijn overkomen. Je komt thuis met een foundation die te donker of te licht is. Heel vervelend want foundation is duur. Maar je hoeft ze niet weg te gooien. Meng een te donkere met een lichtere kleur foundation tot de gewenste kleur. Als een foundation te dik is of te zwaar op je huid ligt kan je deze mengen met een vochtinbrengende crème zodat deze lichter en prettiger aanvoelt op de huid.

De volgorde onder je foundation

Onder je foundation kun je een primer, een hydraterende crème of dagcrème gebruiken zodat je huid soepel en zacht is en de foundation zich goed laat uitsmeren.

De volgorde met andere make-up artikelen, als je die gebruikt, is:

  • Vochtinbrengende crème
  • Primer
  • Foundation
  • Poeder
  • Blush

Nieuwe producten

Er komen steeds nieuwere en betere producten op de markt. Zo ook op het gebied van foundation. Zo zijn er nu een foundation die kleur en dagcrème of foundation met een zelfbruiner met elkaar combineren. Deze kan je dus precies afstemmen op je huidskleur, maar je kunt de kleur ook aanpassen aan het seizoen. In de winter is je huid vaak wat lichter dan in de zomer.