Bruin zonder zon, de zelfbruiner

Geen zon, en toch lekker bruin met behulp van een zelfbruiner

Heb je een bruin kleurtje dan zie je er al gauw beter uit. Bruine benen zijn niet alleen mooier om naar te kijken maar lijken ook slanker. Helaas kent ook iedereen de schadelijke effecten van de zon. De huid veroudert eerder en de UV stralen zijn schadelijk.

Waren zelfbruiners enkele jaren nog weinig ideaal om te gebruiken, en leek je bij gebruik veel op familie van de wortel, zo lijken de laatste zelfbruiners sterk verbeterd en ze worden natuurlijk steeds verder ontwikkeld.

Hoe werken zelfbruiners?

De werkzame stof is een synthetische suiker, DHA ofwel dihydroxyaceton. Deze stof reageert met de eiwitten in de huid en verkleurt deze. De werking begint na het aanbrengen en is na ongeveer zes uur uitgewerkt. De kleur blijft drie tot vijf dagen waarna de zelfbruiner opnieuw aangebracht kan worden.


Hoe gebruik je de zelfbruiner

bruin worden

Zelfbruiners zijn er in spray-, gel- en cremevorm. Sommigen zijn geschikt voor gezicht en lichaam, anderen alleen voor het lichaam of de benen. De kunst is om het zo gelijkmatig mogelijk aan te brengen zodat een egale bruine kleur ontstaat. Er zijn zelfbruiners die al gekleurd zijn, zodat je beter kan zien dat je het goed aanbrengt en geen plekjes overslaat. Na wat oefening zal het steeds beter gaan. Lees hier de uitleg over hoe je zelfbruiner stap voor stap moet aanbrengen.

Gezicht

Het beste kan je de zelfbruiner ’s ochtends na het douchen opbrengen op een schone, zachte huid. Voor het gezicht een druppel op voorhoofd, wangen, kin en neus geven en goed uitsmeren. Niet op de haargrens en wenkbrauwen aanbrengen. Even wachten met aankleden omdat het iets kan afgeven als het nog niet goed is ingetrokken. Goed handen wassen met zeep omdat anders de binnenkant van de handen verkleurt. Je kan de zelfbruiner elke dag aanbrengen tot de gewenste bruine kleur is bereikt. Daarna om de drie of vier dagen aanbrengen om de kleur in stand te houden.

Benen

Zorg dat de benen goed onthaard zijn. Doe dit de avond van tevoren zodat de huid nog even kan herstellen. Of je nu spray, gel of crème kiest is een kwestie van smaak. Maar belangrijk is dat je het niet te dik, snel en gelijkmatig verdeeld. Je kan daarbij ook een sponsje of watje gebruiken. Begin bij de voeten en smeer gelijkmatig naar boven. Heb je erg droge knieën en enkels smeer er dan wat crème of bodylotion op zodat die plaatsen minder zelfbruiner opnemen en je niet de kans hebt op donkere plekken.

Bescherming in de zon

In tegenstelling tot een echte zongebruinde huid geeft de bruine kleur van zelfbruiner geen bescherming tegen UV stralen. Als je in de zon gaat niet vergeten zonnebrandcrème te gebruiken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *