De I ching, ook wel geschreven als I Tjing, betekent letterlijk vertaald, het boek der veranderingen, maar wordt ook wel een het orakel genoemd. Dit boek is afkomstig uit China, en waarschijnlijk één van China’s oudste, klassieke teksten.
Het is een verzameling van wijze spreuken, die betrekking hebben op iedere mogelijke situatie. Het principe van de I Ching is dat alles wat gebeurt, gebeurt met een reden, en niets is toeval.
64 situaties volgens de I Ching
Er zijn 64 verschillende situaties, die ieder worden aangeduid met een hexagram. Dit is een symbool opgebouwd uit zes lijnen, hele of onderbroken lijnen. De hele lijnen representeren yang (actieve, bewegende, scheppende, mannelijke) en de onderbroken lijnen yin (het passieve, zachte, vrouwelijke). Bij deze hexagrammen staan teksten die vrij symbolisch zijn, en aangeven of het hexagram gunstig of ongunstig is.
Hoe raadpleeg ik de I Ching?
Je kan de I Ching om advies vragen. Dit gaat als volgt:
Je concentreert je op de vraag. Je gooit met 3 gelijke muntjes. Je kunt kop(X) of munt (O) gooien.
Mogelijke uitkomsten:
XXX = drie x kop:
XXO = twee x kop, één x munt:
XOO = één x kop, twee maal munt:
OOO = drie x munt:
Bekijk het resultaat van de worp en noteer de streep met of zonder onderbreking als onderste deel van het hexagram. Herhaal dit nog vijf maal, waar bij je het resultaat van de volgende worp steeds boven de vorige plaatst, tot het hexagram klaar is.
Dit hexagram correspondeert dan met een cijfer dat weer overeenkomt met een stukje tekst dat als het goed is inzicht geeft in de vraag die je stelde.
Handleiding
Je kan de I Ching om advies vragen op ieder gebied. Het antwoord wordt altijd gegeven in symbolen, geen duidelijke kant en klare antwoorden.
Er zijn wat “regels” rond het stellen van vragen:
- Stel geen vragen waar het antwoordt alleen ja of nee kan zijn.
- Stel geen vragen die je een goede vriend ook niet zou stellen.
- Stel dezelfde vraag niet nog een keer.
De antwoorden kunnen misschien niet direct duidelijk zijn, laat ze rusten en misschien krijg je later inzicht in de situatie.
Is dit je allemaal een beetje te ingewikkeld, je kunt op verschillende sites ook online vragen stellen en je krijgt direct het antwoord.
Hier kan je zelfs virtueel met muntjes gooien.