dromen en emoties

Dromen en emoties

Laatst bijgewerkt:

Tijdens je droom kan je bepaalde emoties hebben waarvan je je (nog) niet bewust was toen je wakker was. Het kan ook een voorteken zijn voor gebeurtenissen die je te wachten staan.

Met je emoties omgaan

Gevoelens die je uit in je dromen, geven je de mogelijkheid om met je emoties om te gaan op een manier die voor jouw in het dagelijks leven nog niet mogelijk is of eigenlijk niet bij je past. Een droom is op die manier een veilige uitlaatklep. Zo hoef je je emoties niet op te kroppen. Als je over gevoelens gedroomd hebt, word je vaak nog met dat gevoel wakker.

Lees hieronder welke emoties welke betekenis hebben.

Afschuw, afkeer

Heb je in je droom afkeer van een persoon, geeft dat aan dat je iemand niet vertrouwt en dat je gevoel over de eerlijkheid van die persoon terecht zijn. Als mensen in je droom een afkeer van jou hebben, symboliseert dat  je zogenaamde goede bedoelingen die eigenlijk voortkomen uit egoïsme.

Afkeur

Als je droomt over afkeuring dan geeft dat aan dat je een bepaalt aspect van jezelf negeert of afwijst.

Afwijzing

Als je droomt dat je iets of iemand afwijst, dan kan dat betekenen dat je gevoelens hebt waar je van af wilt. De persoon die je afwijst kan een symbool zijn voor een emotie waar je mee te maken hebt in je wakkere leven. Misschien heb je een hekel aan een collega en weet je niet goed hoe je daar mee om moet gaan. Misschien maak je een vervelende tijd mee waar je graag aan wilt ontsnappen. Als je iets afwijst kan dat een aanwijzing zijn voor jouw onwil om er mee om te gaan en het af te handelen.

Als je droomt dat je wordt afgewezen dan wijst dat vaak op een gebrek aan zelfvertrouwen. Je voelt je niet gelijkwaardig aan andere mensen.

Agressie

Als je over agressie droomt, kan dat een aanwijzing zijn dat er zaken zijn in je wakkere leven spelen die je moet aanpakken. Echte zaken of psychische. Als je je agressief gedraagt in een droom, kan dat betekenen dat je je sexuele behoeften onderdrukt.

Angst

Een droom over angst kan een goed voorteken zijn. Na een onrustige periode zal het snel beter gaan. Als je in je droom ziet dat vrienden bang zijn, kan dat betekenen dat ze teveel opgaan in hun eigen problemen en daardoor geen oog hebben voor jou.

Blijdschap

Als je droomt dat je blij bent, dan dat wel eens een droom zijn die de werkelijkheid moet compenseren. Je probeert het verdriet of de stress uit je dagelijks leven te compenseren.

Boosheid

Als je droomt dat je erg boos bent, geeft dat aan dat je je in een gespannen situatie bevindt. Misschien dat mensen in je omgeving je teleurstellen. Het kan ook een waarschuwing zijn dat banden of relaties verbroken zullen worden.

Je kan de boosheid ook overgenomen hebben uit je wakkere leven. In je droom kan je je boosheid uiten, terwijl je die gevoelens overdag onderdrukt. Het kan ook zijn dat je je boosheid ergens over hebt weggedrukt en je niet bewust bent.

Als je droomt dat anderen boos zijn op jou, geeft dat aan dat je bezig bent om bij hen in de gunst te komen en hun vriendschap te winnen.

Depressiviteit

Als je je in een droom depressief voelt kan dat de voorbode van slechte berichten zijn.

Ergernis

Als je ergernis voelt in je dromen, dan geeft dat aan dat je rivalen tegen je aan het werk zijn.

Honger

Honger in je dromen symboliseert een gevoel van leegheid en ontevredenheid. Het kan zijn dat je verlangt naar erkenning of graag iets wilt bereiken.

Jaloezie

Als je droomt dat je jaloers bent op iemand anders bezit, geeft dat aan dat je moeilijkheden ondervindt bij het opklimmen van de sociale ladder.

Als je droomt dat je jaloers bent op een ander persoon, kan dat een afspiegeling zijn van je gevoelens uit het echte leven. Je kan bewust of onbewust jaloers zijn op die persoon.

Kalmte

Als je je kalm of rust voelt in je droom kan dat twee dingen betekenen. Het kan het einde of oplossing van een innerlijk conflict aangeven. Het kan het einde van een cyclus aangeven, waarbij je een nieuwe stabiliteit en kalmte hebt bereikt. Een andere mogelijke aanwijzing is die van kalmte voor de storm.

Liefde

Dromen over liefde geeft aan dat je liefde in je dagelijks leven ervaart. Je bent tevreden met je liefde en relatie zoals die is. Je kan ook dromen van liefde als je in het dagelijks leven niet genoeg liefde krijgt en wel verlangt naar liefde en acceptatie.

Luiheid

Als je droomt dat je je lui voelt, geeft dat aan dat je een zakelijke fout kan gaan maken die tot teleurstelling leidt.

Als je droomt dat je geliefde lui is, is dat een aanwijzing dat je veel onrustige en onveilige liefdesrelaties zal hebben.

Ongerustheid

Als je je ongerust of bezorgd voelt in je droom is dat een afspiegeling van wat je kan voelen als je wakker bent. Het kan je ervan bewust maken dat je overdag je gedachten onderdrukt of ergens eigenlijk een hekel aan hebt. Het kan ook betekenen dat het voor jou niet werkt om zaken en pleziertjes vermengen.

Paniek

Als je in je droom in paniek raakt, is dat een aanwijzing dat je je machteloos voelt en een gebrek aan controle hebt in je dagelijkse leven. Je kunt je hopeloos voelen door een bepaalde situatie of je gehinderd voelen om een beslissing te maken.

Pijn

Als je pijn hebt in je droom, betekent dat dat je te hard voor jezelf bent in een situatie die eigenlijk buiten jouw controle ligt. Het kan ook een aanwijzing zijn dat je echt pijn hebt in je slaap.

Schaamte

Schaamte voelen in je dromen legt je zwakheden en angsten bloot. Het kan zijn dat je zelfvertrouwen een deuk heeft opgelopen. Ook onzekerheden over je sexualiteit kunnen de oorzaak zijn van dromen over schaamte.

Schuld

Je schuldig voelen over iets in je dromen, is een aanwijzing over hoe je omgaat met successen en misslukkingen, wat je kan en wat je niet kan. Je voelen dat je niet naar je waarde geschat wordt of dat je anderen hebt laten zitten. Je schuldig voelen is ook een symbool voor ondrukte en negatieve gevoelens die over jezelf hebt.

Toewijding

Als je droomt dat je toegewijd bent aan de ideëen en idealen, dan is dat een geheugensteuntje dat je niks wint met list en bedrog.

Verlangen

Dromen dat er iemand naar je verlangt, geeft aan dat je binnenkort een huwelijksaanzoek kan verwachten. Als je zelf naar iemand verlangt, geeft aan dat je plezier beleeft en tevreden bent met je huidige liefde.

Verliefdheid

Als je droomt dat je verliefd bent, kan dat een voorteken zijn dat je persoonlijke verlangens en heimelijke pleziertjes je in moeilijkheden kunnen brengen.

Als je droomt dat anderen in je droom verliefd zijn, geeft dat aan dat anderen je proberen over te halen tot pleziertjes die eigenlijk niet door de beugel kunnen.

Verraad

Als je in een droom verraden wordt, geeft dat aan dat je achterdochtige gevoelens hebt. Deze droom komt vaker voor als je je onzeker voelt en op een punt van je leven staat dat je zware verantwoordelijkheden aangaat.

Verrukking

Als je verrukt ben in je droom, kan je een positieve wending van gebeurtenissen verwachten en staat je veel plezier te wachten.

Verwarring

Als je droomt dat je in de war bent kan dit een afspiegeling zijn van de werkelijkheid. Bedenk je welk onderwerp in je droom je in verwarring brengt en probeer dat te analyseren. Verwarring wijst er op dat je in een situatie verschillende richtingen in kan gaan maar niet weet welke de juiste is.

Vijandigheid

Als je in je droom vijandigheid ervaart van anderen naar jou toe, dan is dat een teken dat je een situatie opnieuw moet beoordelen en nog eens goed moet nadenken over wat je geweten je ingeeft.

Wanhoop

Dromen dat je wanhopig bent, geeft aan dat je het zwaar te verduren hebt in het dagelijks leven.

Als je droomt dat anderen wanhopig zijn, geeft aan dat een vriend of familielid zich in een ongelukkige situatie bevindt.

 1. Ik droomde dat mijn volwassen zoon afgleed, en ik daar heel angstig en verdrietig van werd. Ik deed er alles aan om te achterhalen wat en waarom hij dat deed ik was heel erg overstuur en moest vreselijk huilen,maar iedereen negeerde dat.

 2. Ik droom dat ik met mijn vader aan dansen ben in oosterijk .mijn vader is 3 jaar geleden overleden en er staan alleen maar veel mensen om ons heen die ik niet ken .en ben heel bang .want die mensen kijken niet blij .en mijn vader zegt onder het dansen dat ik niet bang hoefd te zijn .en toch wordt ik wakker door de angst .

 3. Hallo
  Ik droom als sinds de feestdagen dat mijn man mij elke keer overal achterlaat.
  Ik moet wel bij vertellen dat ik 10 jaar geleden de vader van mijn dochter dood heb terug gevonden. Zou het een comibinatie zijn van toen dat ik nu ineens extreem die dromen heb?

 4. Ik kan de laatste tijd opeens bijna al mijn dromen onthouden, en dit is gebeurd sinds ik een meid heb ontmoet waar ik nou bijna een relatie mee heb, ik heb dus het gevoel dat ik mijn dromen obthoud doordat ik gelukkig ben, hiervoor was ik niet super gelukkig in het leven en vergat ik 9/10 m’n dromen. Is het dus mogelijk dat je je dromen onthoud doordat je gelukkig bent?

 5. Ik heb dromen die ik later soms werkelijk terug her beleef in dagelijks leven in een bepaalde situatie. Zowel een goede of een slechte droom.
  Dit is een bepaalde flits of gevoel die terugkomt ” heb dit ook nog eens mee gemaakt, of ik ben hier al eens geweest, …”.
  Voor mij is op dat kort moment soms zeer beangstigend.

  1. Dit heet een déjà vu, dit betekent volgensmij iets van eerder meegemaakt ofzo ze zeggen dat dit iets uit je vorige leven kan zijn, ik heb dit zelf ook soms en dan heb ik een periode dat ik heel veel déjà vu’s heb en soms een periode dat ik er bijna geen heb

 6. Ik heb sinds een kort een lange afstandrelatie. Ik voel mij heel goed bij mijn vriend. Nu is zowat mijn soulmate. Nu heeft hij 8 jaar in België gewoond maar is sinds december terug gestuurd naar zijn land. Volgens verhalen is daar veel misgelopen in zijn dossier. Nu droolde ik deze nacht dat ik hem mocht gaan halen in zijn thuisland. Er waren procedurefouten gevonden in zijn dossier. Wat kan dit betekenen?

 7. Hallo, ik ben Rabia en ik ben 18 jaar oud. Ik heb gedroomd dat ik een extreme ruzie had met me leraar die ik ook in het echte leven echt niet mag. Met extreem bedoel ik ook echt extreem. Ik zat eerst rustig met hem te praten over men activiteiten op school.

  Toen begon hij te zeggen dat ik kinderarbeid moest doen. En hier begon me emotie te ontploffen. Want hij weet zelf ook dat ik een hekel aan heb aan arbeid. (Ook in het echt).

  Ik had het idee dat hij mij boos wilt maken, en mijn kinderarbeid te laten doen. Hij zei: Er zijn op school geen activiteiten meer voor jouw over. Dus zal jij wel arbeid moeten doen. Dit zei hij op een chagrijnige toon. En daar werdt ik extreem boos van, en omdat hij mijn werk gaf, die ik zelf super hekel aan heb.

  En daarna gaf hij mijn met een boze manier, de dag programma van school aan mij. En ja hoor wat staat erin, woensdag, donderdag, vrijdag, arbeid. En hier begon het. Ik werdt heel boos, en ik sloeg hem half inelkaar. Toen zag ik een stok liggen, en sloeg daarmee mijn leraar inelkaar.

  Toen kwamen paar mensen mijn tegenhouden, en mijn proberen rustig te maken. Even later zagen ze aan mij dat ik rustig ben geworden. En moest ik gewoon naar mijn les. Toen moest ik even naar het toilet, en daar zag ik 2 vriendinnen van mij op te maken voor het spiegel.

  Die zagen mij ook uitflippen, en vroegen of het nu met me goedgaat, ik zei: Ja, het gaat prima nu bedankt voor het vragen. Ineens deed 1 van mijn vriendin mijn boze emotie na op een kinderachtige manier. Hier werdt ik enorm boos van, en sloeg ineens met een stok tegen haar hoofd aan, en viel ze knock-out. (Geen idee hoe ik ineens aan die stok kwam) ik voelde me een moordenaar in mijn droom. De rest heb ik helaas vergeten hoe het afliep.

  Ik ben even eerlijk, ik ben ook een agressief persoon , en dit is echt niet fijn. Ik wordt nog behandeld om met boze emotie’s om te gaan. Zolang me niemand boos maakt, of iets doet wat ik niet fijn vindt, dan ben ik niet boos. Ik wordt al ook boos om kleine dingen. Het is echt niet fijn.

  Ik denk dat ik zo’n droom had, omdat ik dat ook in het echt ben. Of betekent dit iets anders?

  Bedankt voor het lezen van mijn verhaal!

  Mvg, Rabia.

  1. uiteraard ben je agressief , dit hoort bij het mens – zijn . als je ouder wordt kun je dit veel beter handelen , ouder worden is daarom leuk , alles word beter en duidelijker. , … Het lijkt er op dat je droom inderdaad gaat over je agressie in het dagelijkse leven . wees niet bang , het feit dat je er over schrijft wil zeggen dat je er aan werkt van binnen uit , ..het komt goed , het feit dat je er over droomt wil zeggen dat je het ook ‘verwerkt’. ook prima in orde zou ik zeggen. de stok die je hanteert staat symbool voor een werktuig dat je in je hebt , .. dit staat niet zo zeer symbool voor iets slechts , nee dit staat mijns inziens eerder voor het werktuig ‘zelfhulp’ , je bent namelijk met jezelf in gesprek gegaan, je denkt er over na , je droomt er over , allemaal werktuigen. het feit dat je zegt dat je een hekel hebt aan arbeid is overigens erg grappig , ook hierin sta je niet alleen . ikzelf heb ook in enige bepaalde mate een hekel aan arbeid (hahaha) vandaar mijn hier gekozen naam ‘Prins’ Oneiro . heb nog een fijn leven , … geniet vooral van de weekenden en vrije tijd na de arbeid , vakanties, etc

 8. Sinds een week of twee heb ik elke nacht Levens echte dromen
  Ik kan ze on de ochtend tot in detail be schrijven
  Vaak gaat het over oorlog( tweede wereld oorlog) en vluchten, verdriet en meiden die vroeger bij mij op de basisschool zat op een negatieve manier terugkomen in mijn dromen.

  Sinds ik mezelf spiritueel ontwikkel
  Krijg ik steeds vaker angstige dromen
  Doorgaans kan ik moeilijk in mijn eigen energie blijven.

  Hoe kan ik hier mee omgaan?

  1. Ik heb dat ook en wat die dromen betreft ik schrijv het altijd op em dat werkt echt ik ben 11 jaar en ik heb veel dromen over IS en ik ben al vaak beschoten un mijn droom ben ik zelfs al dood gegaan maar opschrijven werkt echt heel goed

 9. Hallo Ik ben Anna & ik ben 13 jaar. Ik heb gister gedroomd dat een jongen die mij leuk vind (en ik hem) mij heeft gevraagd. In het echt heeft hij mij ooit gevraagd maar ik heb nee gezegd want toen had ik echt bindingsangt. Nu dat ik hem beter ken zijn mijn gevoelens voor hem veel sterker geworden en durf ik wel een relatie aan. Nou heb ik gedroomd dat hij vaak bij mij thuis kwam. En dat hij me toen had gevraagd. Ik was toen echt blij maar in mijn droom waren er allemaal jaloerze meisjes (die in het echt allemaal zijn exen zijn) . Mijn vraag is: Wat betekent zo’n droom?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *