Mediteren is goed voor je. Dat is algemeen bekend. Maar er zijn verschillende soorten meditaties of manieren van mediteren. We noemen er hieronder negen. Wat houden ze in en welke manier is geschikt voor jou?
Wat past bij jou? Wat is je doel?
Als je overweegt om te gaan mediteren, dan doe je dat vaak om beter te kunnen ontspannen of meer innerlijke rust te krijgen, voor een betere (geestelijke) gezondheid of om gelukkiger te worden. Wie begint met mediteren denkt vaak aan stil zitten, nergens aan denken of staren in een vlam. Het is natuurlijk zo dat er geen goede of slechte manieren van mediteren zijn. Maar belangrijk is dat je een vorm vindt die bij jou past en bij het doel dat je ermee wilt bereiken.
Verschillende vormen van meditatie
Om erachter te komen welke manier van mediteren bij jou past, is het nuttig om te experimenteren. En om te experimenteren is het handig om te weten welke soorten van meditatie er zijn.
#1 Mindfulness meditatie
De mindfulness meditatie is geschikt om je meer bewust te maken van het hier en nu, om meer in het moment te leven. De dingen die je doet, doe je bewust en zonder erover te oordelen. Je leert om je bewust te worden van je gedachten, gevoelens en de omgeving zonder te oordelen, zonder dat je gedachten met je op de loop gaan naar het verleden of de toekomst.
Hoe doe je mindfulness meditatie?
Mindfulness meditatie kan je overal doen. Je kan het doen terwijl je je dagelijkse klusjes en taken doet zoals tanden poetsen, douchen of schoonmaakklussen. Maar bijvoorbeeld ook als je in de rij staat te wachten. Neem dan de omgeving in je op, observeer hoe je er staat zonder er een oordeel over te vellen en zonder je te ergeren over hoe lang het duurt en hoe vervelend het is of te denken aan wat je allemaal nog moet doen. Je kan de mindfulness meditatie ook zittend doen terwijl je je aandacht richt op je ademhaling.
Voor wie is de mindfulness meditatie geschikt?
De mindfulness meditatie is geschikt voor iedereen. Het is een makkelijk vorm van meditatie die ook voor beginners geschikt is. Uit onderzoek is gebleken dat beoefenen van mindfulness de structuur van je hersenen verandert en stress en depressie kan verminderen.
#2 Metta meditatie
De metta meditatie is een oefening in ‘liefdevolle vriendelijkheid’. Dit is een meditatievorm die afkomstig is uit het boeddhisme. Deze manier van mediteren zorgt voor meer zelfvertrouwen, meer zelfkennis, een beter inlevingsvermogen en een positievere houding naar anderen.
Hoe doe je de Metta meditatie?
De Metta meditatie voer je liggend of zittend uit met je ogen dicht. Je begint met liefdevolle gedachten of wensen voor jezelf. Dat breid je, als je er aan toe bent, langzaam uit naar je geliefden, dan mensen waar je neutraal tegenover staat, en dan naar mensen die je niet aardig vindt of waar je een hekel aan hebt en tenslotte naar het hele universum. Duur 5-45 minuten per dag.
Voor wie is Metta meditatie geschikt?
De Metta meditatie is in het bijzonder geschikt voor mensen die weinig eigenwaarde of weinig zelfvertrouwen hebben. Of voor wie juist veel kritiek op zichzelf of anderen heeft. Dit is ook een goede vorm van meditatie voor mensen die zich meer willen inleven of betrokken voelen bij anderen.
#3 Zen meditatie
Zen meditatie is afkomstig uit het boeddhisme. Ook bij deze meditatie concentreer je je op je ademhaling en observeer je je geest. Het is de bedoeling dat je als een toeschouwer je gedachten observeert, maar er niet op in gaat. Het lijkt wel wat op Vipassana meditatie. Het verschil is dat de zen meditatie een zithouding voorschrijft waarbij de rug recht is, kin ingetrokken, kruin omhoog en ogen open. Bij Vipassana zijn daar geen regels voor.
Hoe doe je een zen meditatie?
Een zenmeditatie doe je zoals eerder gezegd zittend met rechte rug en kruin omhoog. Je houdt de ogen open en je staart naar een punt voor je. Je richt je aandacht op de ademhaling in de buik.
Voor wie is Zen mediatie geschikt?
Zen meditatie is geschikt voor mensen die al wat ervaring hebben met mediteren. Vooral mensen die van strengere en duidelijke richtlijnen of verwachtingen houden vinden dit een aangename meditatievorm. Zen meditatie doe je meestal in een groep of met een leraar.
#4 Transcendente meditatie
Trancedente meditatie komt uit India en is een vorm van meditatie die werkt met mantra’s. Het is in het Westen een populaire en veel beoefende vorm van meditatie. Het is tevens de meest onderzochte en makkelijkst aan te leren vorm van meditatie. Wel hangt er een zweem van mysterie om heen waar niet iedereen van houdt.
Hoe beoefen je Transcendente Meditatie?
Je beoefent Trancedente meditatie (TM) twee maal per dag voor 20 minuten. Dat doe je zitten met je ogen dicht terwijl je je mantra (een klank die vibreert op jouw trillingsniveau) herhaalt. Je persoonlijke mantra kan je krijgen van je TM-leraar. Door het mantra te herhalen kan je je geest leegmaken en tot rust brengen waardoor stress vermindert.
Voor wie is Transcendente Meditatie geschikt?
Van Transcendente Meditatie wordt gezegd dat het makkelijk te leren is en veel voordelen heeft. Om Transcendente Meditatie te gaan beoefenen moet je wel een persoonlijke leraar zoeken en daar hangt vaak een behoorlijk prijskaartje aan.
#5 Bodyscan meditatie
De bodyscan meditatie is ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. Hij is de grondlegger van de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Deze methode maakt het gebruik van een combinatie van Oosterse filosofie en Westerse medische kennis. De bodyscan meditatie maakt gebruik van ademhalingstechnieken en aandacht voor het lichaam om zo tot ontspanning en stressvermindering te komen.
Hoe doe je de bodyscan meditatie?
Je voert de bodyscan meditatie zittend of liggend uit. Je begint om de aandacht naar de voeten te brengen. Je ontspant en verplaatst je aandacht naar de volgende plek, tot je bij de kruin bent. Als je spanning voelt breng je je adem naar die plek tot je ontspanning voelt. Er zijn veel geleide meditatie die je helpen bij de bodyscan.
Voor wie is de bodyscan meditatie?
Deze meditatie methode is geschikt voor mensen die last hebben van stress, angst, chronische pijn en ziekten. Dit is bovendien een hele praktische vorm van meditatie zonder dat er veel spiritualiteit aan te pas komt.
#6 Vipassana Meditatie
Vipassana Mediatie wordt gezien als een methode om inzicht te krijgen, om de dingen te zien zoals ze zijn. De nadruk ligt bij deze vorm van mediteren op de link tussen lichaam en geest. Door oefening en zelfobservatie kan je loskomen van negatieve emoties zoals boosheid, angst en hebzucht.
Hoe doe je Vipassana meditatie?
De Vipassana meditatie doe je zittend, meestal met je ogen dicht. Bij Vipassana meditatie richt je je aandacht op de ademhaling. Je volgt met je aandacht de luchtstroom van de adem aflegt door de neus. Als je afgeleid wordt, dan benoem je de soort gedachte (angst, geluid, verleden, toekomst) die je hebt en keer je met je ademhaling terug naar de ademhaling. Je kan een cursus volgen maar er zijn ook 10-daagse retraites om Vipassana meditatie.
Voor wie is Vipassana meditatie geschikt?
Vipassana meditatie is zowel geschikt voor beginners als voor gevorderde meditatie beoefenaars. Dus eigenlijk voor iedereen die meer innerlijke rust en meer positiviteit in zijn of haar leven wil. Vipassana meditatie heeft geen religieuze achtergrond.
#7 Yoga Nidra
Yoga Nidra is een manier van mediteren waarbij je in een toestand raakt tussen waken en slapen. Dit is een diepe ontspannen staat waarbij het lijkt of je slaapt maar waarbij je je toch bewust bent van je omgeving.
Hoe doe je een yoga nidra meditatie?
Een yoga Nidra meditatie doe je bij voorkeur liggend of zittend in een comfortabele positie. Het wordt aangeraden om je toe te dekken met een deken of doek om het je zo aangenaam mogelijk te maken. Door een geleide meditatie met ademhalingstechnieken en visualisering raak in een ontspannen toestand.
Voor wie is yoga nidra geschikt?
Yoga Nidra is in het bijzonder geschikt voor mensen die last hebben van stress of die zich moeilijk kunnen ontspannen. Onderzoek heeft aangetoond dat het angst en onrust, hoofdpijn, en slaapklachten vermindert.
#8 Chakra meditatie
De chakra meditatie is een onderdeel van de yoga. Bij de chakra meditatie concentreer je je op de 7 chakra’s in het lichaam. Chakra’s zijn onzichtbare energiecentra in je lichaam. Als je chakra’s in balans zijn, voel je je goed. Als één of meerdere chakra’s uit balans of geblokkeerd zijn, dan kan dat zich uiten in geestelijke of lichamelijke kwalen. Elke chakra heeft zijn eigen eigenschappen en correspondeert met bepaalde gebieden van het lichaam. Elke chakra heeft ook zijn eigen kleur.
Hoe werkt chakra meditatie?
De chakra meditatie werkt met aandacht en visualisatie. Door de aandacht te richten op een bepaald chakra wordt deze geopend en gezuiverd. Er zijn veel geleide chakra meditaties.
Voor wie is de chakra meditatie geschikt?
Voor veel mensen zal de chakra meditatie wat te zweverig klinken. De chakra meditatie is geschikt voor iedereen die ervoor open staat of voor mensen die yoga beoefenen en het effect ervan willen versterken.
#9 Bewegende meditatie
Voor wie niet stil kan of wil zitten, zijn er ook meditatievormen waarbij je beweegt. Tai chi, yoga, Qigong of bepaalde dansoefeningen kan je uitvoeren als meditatieve oefeningen. Daarnaast zijn er ook loop- of wandelmeditaties.
Hoe doe je bewegende meditaties?
Bij bewegende meditaties voer je de bewegingen uit terwijl je je bewust blijft van je adem, je lichaam en je geest. Je houdt je aandacht dus alleen bij je ademhaling en bewegingen en je laat je niet afleiden door andere gedachten.
Voor wie zijn bewegende meditaties geschikt?
Bewegende meditaties zijn geschikt voor iedereen die het lastig vindt om stil te zitten of voor wie eens wat anders wil proberen.