9 Tips voor een schonere lucht in huis

De lucht binnenshuis is vaak erger vervuild dan de lucht buiten.

Dat is iets wat niet iedereen zich realiseert. Maar mensen, dieren, koken, roken, schoonmaakproducten en chemische stoffen in meubilair, verf en lakken vervuilen dagelijks de lucht in huis. Goed ventileren is daarom heel belangrijk.

Een vervuilde lucht in huis kan tot allerlei gezondheidsklachten leiden. Hoesten, niezen, een droge keel, droge ogen, hoofdpijn en allergische reacties zijn veel voorkomenden klachten.

9 manieren om de lucht in huis te verbeteren

1. Doorluchten

Zet regelmatig alle ramen eens een paar uur open en laat alles eens een paar uur goed doorluchten.

planten voor schone lucht2. Tel je planten

Planten in huis hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Eén ervan is dat ze de lucht in je huis reinigen. Onderzoekers van bijvoorbeeld NASA adviseren om per 180 kubieke meter 15-20 planten te houden. De planten filteren stoffen als benzeen, formaldehyde en ammonia uit de lucht.

3. Vocht, stof, vuil

De lucht in huis wordt vervuild door haren, vezels, stof van kleding, vuil dat je met je schoenen mee naar binnen loopt, koken, roken, spuitbussen, huisdieren, maar ook hobby’s (bijv. lijm, verf en andere producten), open haard enz. Vocht zorgt voor een toename van huismijt en bevordert schimmels. Een luchtontvochtiger kan dat helpen tegengaan. Probeer het ophopen van vocht, stof en vuil te voorkomen door regelmatig schoon te maken. Zie daarvoor het volgende punt.natuurlijke schoonmaakmiddelen

 4. Maak natuurlijk schoon

Schoonmaken is ok, maar dan liefst wel met goede natuurlijke producten. Je denkt misschien dat de lucht in een huis dat naar chloor en andere schoonmaakmiddelen ruikt, lekker schoon is. Maar niks is minder waar. Deze middelen brengen Vluchtige Organische Stoffen in de lucht en die zijn schadelijk voor de gezondheid.

Natuurlijke middeltjes als citroen, azijn, zuiveringszout werken even goed en vervuilen de lucht niet.

kaarsen om de lucht te reinigen5. Brand een kaars

Een kaars geeft niet alleen sfeer, maar zuivert ook de lucht. Kies wel voor kaarsen van bijenwas. Kaarsen met paraffine zorgen voor bijproducten van petroleum in de lucht. Kaarsen van bijenwas branden schoon en neutraliseren de lucht en verwijderen giftige stoffen en geurtjes.

6. Natuurlijke materialen

Ga je verven, lakken, koop je nieuwe vloerbedekking, laminaat of andere meubels, let dan goed op wat je in huis haalt. Ga voor lak, verf en producten die gelakt of geverfd zijn met verf op waterbasis en koop zoveel mogelijk eco-vriendelijke en milieuvriendelijke producten. Deze zijn doorgaans ook beter voor je gezondheid.

7. Luchtfilters

Maak luchtfilters in b.v. airconditioners, afzuigkappen en tochtluikjes eens goed schoon. Vervuilde luchtfilters en dichtgeslibde tochtluikjes kunnen hun taak niet goed uitvoeren.

8. Luchtreiniger

Overweeg een luchtreiniger aan te schaffen. Met een luchtreiniger verwijder je geurtjes, pollen, rook en stofdeeltjes uit de lucht. Verder maakt het bacteriën en virussen onschadelijk.

9. Onnatuurlijke luchtverfrissers

Luchtverfrissers, spuitbussen en geurkaarsen kunnen je, net als de lucht van chemische schoonmaakmiddelen het idee geven dat de lucht schoon en fris is. Toch brengen deze producten dezelfde Vluchtige Organische Stoffen in de lucht als vermeld onder punt 4. Gebruik liever natuurlijke producten als gedroogde kruiden zoals lavendel, essentiële olie of potpourri als je een lekker geurtje wilt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *