wasdroger

Waar let je op bij het kopen van een wasdroger?

Een wasdroger heeft verschillende voordelen. Vooral als je een gezin hebt met kinderen en veel en vaak moet wassen dan scheelt het enorm. Het alternatief is dat je de was binnen of buiten ophangt om te drogen. Niet alleen neemt dat de nodige ruimte in beslag, het kan ook vrij lang duren voor de was helemaal droog is. Als je de was buiten wilt laten drogen, dan kan dat in het voorjaar of in de zomer, maar dan moet het weer wel meezitten. Wil je een nieuwe wasdroger kopen, dan zijn er veel verschillen. Heb je geen zin om het allemaal zelf uit te zoeken dan kan je hier wasdrogers vergelijken.

Voordelen van een wasdroger

De voordelen van een wasdroger zijn duidelijk:

  • De was droogt snel en zonder moeite en op elk gewenst moment
  • Je bent niet afhankelijk van het weer
  • De was komt zacht uit de droger

Afvoerdrogers, condensdroger of warmtepompdroger

Als je een witgoed specialist bezoekt, dan zie je daar verschillende soorten wasdrogers. Bij alle drogers wordt er warme lucht de droogtrommel in geblazen. Droge, warme lucht kan meer vocht opnemen dan koude lucht. De warme lucht neemt hierdoor het vocht op uit de kleding. De manier waarop ze met die warme lucht wordt afgevoerd verschilt:

Bij een afvoerdroger wordt de warme lucht die vrijkomt afgevoerd via een slang naar buiten.

Bij een condensdroger wordt het de warme lucht die condenseert opgevangen in een bak of reservoir die je regelmatig moet legen óf het water wordt afgevoerd als de droger is aangesloten op de waterafvoer.

Een warmtepompdroger is energiezuiniger maar ook wat duurder om aan te schaffen met prijzen vanaf 700 euro. De warme lucht wordt telkens opnieuw de trommel in geblazen en constant opnieuw hergebruikt. Ook hierbij kan het opgevangen water in een reservoir komen of afgevoerd worden via de waterafvoer.

Waarin verschillen wasdrogers?

Behalve de verschillende manieren waarmee ze de warme lucht afvoeren, zoals hierboven uitgelegd, zijn er meer verschillen:

Inhoud
Het vulgewicht of hoeveel was je in één keer kan drogen verschilt. Het varieert van 7 tot 11 kilo (droge was). Het is handig als je wasdroger hetzelfde vulgewicht heeft als je wasmachine.

Energieklasse
Elektriciteit wordt duurder. De energieklasse maakt dus uit voor jouw portemonnee en voor het milieu. A+++ is de zuinigste energieklasse.

Geluid
Geluid aangegeven in het aantal decibel kan bijvoorbeeld belangrijk zijn als je wasdroger naast je slaapkamer staat of op een andere plek waar het geluid je kan storen.

Een stille wasdroger produceert tot 64 decibel of minder. Normaal geluid is tussen de 65-67 decibel en bij meer dan 67 decibel kan je meer geluid verwachten.

Welke eigenschappen zijn nog meer belangrijk voor een droger

  • Airdry – met deze functie kan je droge kleding opfrissen met de lucht.
  • Verlichting in de trommel als je het deurtje opendoet
  • Hygiene care – Hierbij worden schimmels, bacteriën en huisstofmijt onschadelijk gemaakt
  • Een deur die zo kan monteren dat hij naar de gewenste kant opengaat.
  • Een stoomfunctie of anti-kreukfunctie – door de stoom verdwijnen vouwen en kreukels uit de was zodat strijken makkelijker gaat.
  • Speciale programma’s voor tere of delicate stoffen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *