ruimen en poetsen

Altijd een opgeruimd huis met deze 10 tips

Je kent ze wel, de mensen bij wil je altijd en op ieder moment kan binnenlopen en het is er altijd netjes en opgeruimd. Hoe doen ze dat toch en wat zijn hun geheimen?

Deze 10 tips kunnen jou ook helpen om ook een opgeruimd huis te krijgen en te houden.

Tijd voor nieuwe gewoonten

Mensen worden niet netjes of slordig geboren. Opruimen kan je leren en is voor het grootste gedeelte een kwestie van georganiseerd, gedisciplineerd en consequent zijn. Neem je daarom voor je gedrag te veranderen.

#1 Ruimen of poetsen?

Een huis dat schoon is kan alsnog rommelig zijn als er overal jassen, tassen, boeken, kranten, tijdschriften, post en andere spullen rondslingeren. Al die spullen zorgen ervoor dat je huis niet opgeruimd uitziet. Rommel kan je onrustig en chagrijnig maken. Als de vloeren niet blinkend schoon en als er wat stof ligt, valt het minder op. Bovendien kan je niet poetsen als er overal rommel ligt.

Tip: Steek je energie dus in eerste instantie in het ruimen.

#2 Voer ongebruikte spullen af

Spullen die je niet gebruikt, staan in de weg en vormen letterlijk rommel. Dus kijk eens kritisch rond. Dus, wat kan er weg?

Voer alle spullen die je niet gebruikt, die je niet mooi vindt, die kapot zijn of die je niet nodig hebt af. Geef spullen weg, zet ze op Marktplaats of in de buurtapp, gooi ze weg enz. Maar hou ze niet in huis. De ene persoon doet makkelijker spullen weg dan de ander. Vind je het moeilijk? Doe ze dan in een doos en sla ze ergens op.

Tip: Als je iets nieuws koopt, gooi of doe dan ook iets weg. Dat is een goede manier om te zorgen dat je huis niet overvol raakt.

#3 Houd grote oppervlakten schoon

Als je grote oppervlakten zoals tafels, aanrecht of dressoirs opgeruimd en leeg houdt, dan ziet het er optisch al direct beter uit. Het zijn ook vaak de eerste plaatsen waar rommel zich verzamelt.

Tip: Maak er een gewoonte van om aanrecht en tafels zo veel mogelijk leeg achter te laten voordat je de ruimte verlaat.

#4 Houd je aan een vast schema

Ruimen en poetsen als het zo uitkomt, dat werkt meestal niet. Maak liever een soort schema voor jezelf zodat de rommel en het vuil zich niet te veel opstapelt. Zet bijvoorbeeld iedere avonds de afwasmachine aan en ruim hem iedere ochtend uit. Kies vaste dagen voor bepaalde klussen als stofzuigen, de was doen, de badkamer schoonmaken, enz.

Tip: Zet een reminder in je (digitale) agenda zodat je eraan herinnert wordt.

#5 Vaste plek voor alles

Eigenlijk kan je alleen echt opruimen als je voor alles een vaste plek hebt. Heb je dat niet dan blijf je rommel verplaatsen. Bedenk in elk geval creatieve oplossingen voor je sleutels, mobiel, laders en oortjes.

Tip: Zorg voor voldoende opslagruimte in de vorm van lades, bakjes, haakjes en rekjes om je spullen te organiseren.

#6 Wees proactief

Door minder rommel te maken of minder vuil te maken hoef je later ook minder te ruimen en te poetsen. Doe je vuile of natte schoenen uit als je binnenkomt, droog de douche en kranen af om kalkaanslag te voorkomen, maak het fornuis schoon als je geknoeid hebt zodat je later niet hoeft te schrobben, enz.

Tip: Ruim spullen meteen weer op nadat je ze gebruikt hebt.

#7 Richt je huis slim in

Sommige spullen zijn lastiger schoon te maken dan andere. Daar kan je rekening mee houden als je je huis inricht. Een gasfornuis is lastiger schoonhouden dan een inductieplaat. Een kleed en tapijt is lastiger schoon te houden dan gladde vloeroppervlakten.

Tip: Hoe minder spullen, hoe minder je hoeft schoon te houden.

#8 Maak ruimen en poetsen minder vervelend

Ruimen en poetsen met een muziekje, een podcast of een spannend luisterboek op je oor, maak deze klusjes echt een stuk minder vervelend.

Tip: Met draadloze oortjes heb je bovendien alle bewegingsvrijheid die je nodig hebt.

#9 Stel die vaat niet uit

’s Ochtends in de keuken komen waar de vuile vaat van de vorige dag nog staat, daar word je niet vrolijk van. Bovendien zul je langer over de vaat doen als die helemaal is aan gekoekt en ingedroogd. Dat geldt zowel als je met de hand afwast als in de afwasmachine.

Tip: Spoel de vaat in elk geval af als je het niet meteen afwast.

#10 Houd je schoonmaakspullen bij de hand

Houd schoonmaak apparaten en spullen bij de hand op de plek waar je ze gebruikt en nodig hebt. Als je eerst ook nog moet zoeken naar (vezel)doekjes, sponsjes en schoonmaakmiddelen dan wordt de drempel alleen maar groter.

Tip: Maak desnoods twee schoonmaaksets, voor beneden en boven.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *