sparen en rentetarief

Soms is lenen voordeliger dan sparen, lees hier waarom

Geld lenen is niet gratis. Daarom klinkt het misschien tegenstrijdig, maar in sommige gevallen kan geld lenen gunstiger zijn dan geld sparen of je spaargeld gebruiken. Of lenen echt voordeliger is dan sparen, hangt van een aantal factoren af, zoals de rentestand en de hoogte van inflatie. Hieronder geven we een aantal voorbeelden waarbij lenen gunstig kan uitpakken.

Situaties waarin lenen voordeliger is dan sparen

1. Lage rente

Als de rente op leningen laag is, kan het aantrekkelijker zijn om geld te lenen in plaats van eerst te sparen of je spaargeld te gebruiken. In periodes van lage rente kun je goedkoop lenen, terwijl je eventueel spaargeld achter de hand kunt houden, slim kan investeren of kan uitgeven aan iets dat rendement oplevert.

2. Hoge inflatie

In tijden van hoge inflatie, neemt de echte waarde van een lening in de loop van de tijd af. Je betaalt de lening dan af met geld dat in verhouding minder waard is geworden. Dat maakt lenen dus goedkoper. 

3. Groen lenen voor verduurzaming

Met het verduurzamen van je huis, bespaar je én op energiekosten én is de rente op een groene lening aftrekbaar van de belasting. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Voorwaarden is wel dat het geleende geld alleen aan verduurzaming besteed mag worden en niet aan bijvoorbeeld een verbouwing of nieuwe keuken. Lees hier meer over energiebesparende maatregelen.

3. Belastingvoordelen

Lenen kan je in bepaalde gevallen belastingvoordeel opleveren. Zo mag je de hypotheekrente, financieringskosten en notariskosten in de meeste gevallen aftrekken van de belasting, maar ook de rente over een lening voor een verbouwing of verduurzaming van je huis kan je in veel gevallen aftrekken. 

4. Beleggen of investeren met geleend geld

Soms kun je met geleend geld slimme dingen doen, waardoor je rendement groter is dan de rente die je over de lening moet betalen. Denk aan beleggen in vastgoed of andere zakelijke investeringen. In zo’n geval is lenen voordeliger dan sparen. Bedenk je wel dat hier altijd risico’s aan verbonden zijn. Wanneer beleggingen minder winstgevend zijn dan je van tevoren dacht, kunnen de kosten hoger uitpakken.

5. Lenen als sparen te lang duurt

Er kunnen zich bepaalde kansen voordoen, waarbij je bijvoorbeeld heel gunstig of met korting iets kan kopen. Maar dan moet je het geld wel snel hebben. Heb je het niet op de bank staan, dan kan je lenen, zodat je deze unieke kans niet misloopt.

6. Noodzakelijke uitgaven

Er zijn situaties waarin je noodzakelijke uitgaven moet doen zoals voor een auto of een opleiding, waar je niet langer mee kan of wil wachten. Zeker als de opleiding je kansen op het gebied van carrière en/of inkomen vergroot of als je de auto nodig hebt voor je werk. Als je niet genoeg spaargeld hebt om die aankopen ineens te betalen, dan is het afsluiten van een lening de beste optie.

7. Lenen om oude leningen over te sluiten

Stel de rente is laag, en je hebt een lening of leningen lopen tegen een hogere rente. In zo’n geval kan het gunstig zijn om geld te lenen tegen de nieuwe, lage rente om de oude leningen ineens af te betalen en zo je lasten te verlagen. Het geld dat je bespaart, kan je dan bijvoorbeeld weer gebruiken om te sparen. 

lenen voordeliger dan sparen
De rente op sparen is relatief laag

In deze gevallen is sparen gunstig

Op dit moment is de rente op sparen relatief laag. Dat maakt geld sparen minder aantrekkelijk. Maar met gespaard geld heb je wel de mogelijkheid om een aankoop te doen zonder extra kosten en rente. Hier zijn enkele specifieke situaties waarin sparen voordeliger is dan lenen:

1. Hoge rente

Een hoge rente op leningen, maakt lenen duur. In veel gevallen is sparen dan een betere keuze omdat je zo voorkomt dat je veel aan rente moet betalen, wat je uiteindelijke kosten voor een aankoop kan verhogen. Vooral de rente op rood staan bij credit cards kan tot 15% oplopen. Door eerste te sparen kan je dan veel kosten besparen.      

2. Geen spoed of noodzaak

Als er geen tijdsdruk is om een aankoop te doen, kan het verstandiger zijn om eerst te sparen. Je moet dan wel wachten met de aankoop tot je genoeg gespaard hebt hebt. Met name voor uitgaven als een vakantie of luxe goederen die geen noodzaak hebben, kan je beter eerst sparen om kosten en rente te besparen.

3. Spaargeld geeft gemoedsrust en voorkomt stress

Het hebben van spaargeld geeft rust. Het geeft gemoedsrust om voor onvoorziene uitgaven geld achter de hand te hebben. Het aflossen van een lening is een financiële verplichting die voor problemen kan zorgen als er iets verandert in je inkomsten.