Iedere hond heeft een riem nodig om uitgelaten te worden.
Het is zelfs verplicht om je hond op de openbare weg aan te lijnen. Doe je het niet dan kan je dat een boete opleveren. En dat is zowel voor de veiligheid van de hond al van de andere weggebruikers. De hond zou tegen een fietser op kunnen springen of de weg kunnen oversteken als er een andere hond loopt bijvoorbeeld. Er zijn wel plekken waar je hond wel mag loslopen. Iedere gemeente heeft losloopgebieden voor honden. Vaak kan je op de website van de gemeente zien waar die gebieden zijn.
Welke riem voor jouw hond?
Bij een riem voor je hond denk je misschien aan een eenvoudige riem met lijn. Maar is veel meer variaties in hondenriemen als je zou denken. Riemen die je kunnen helpen om je hond beter op te voeden of te voorkomen dat je hond teveel trekt.
De getoonde voorbeelden zijn verkrijgbaar bij Brekz.nl of Brekz.be
Voorbeelden
Natuurlijk zijn er halsbanden van leer, nylon of metaal in allerlei maten. Natuurlijk kies je een bredere halsband voor een grote hond. Een halsband zit goed als je er nog makkelijk twee of drie vingers tussen kan steken. Als een band te los zit, kan de hond zich uit de halsband trekken. Te strak zit niet lekker voor de hond.
Lengte van de lijn
Aan de halsband bevestig je de riem of rollijn. Deze riemen zijn er ook in leer, nylon of metaal. Ook hier kies je weer een stevige en dikkere lijn als het voor een grote hond is.
Handig zijn de Flexi-rollijnen. Dit systeem heeft een Led-licht en je kan er een multibox aan bevestigen voor hondenbeloningen of poepzakjes. Er is ook een duolijn verkrijgbaar voor als je twee honden tegelijk uitlaat.
Halsband tegen trekken
Laat je hond regelmatig jou uit in plaats van dat jij je hond uitlaat? Je ziet het regelmatig gebeuren maar er zijn goede hulpmiddelen om dit te voorkomen.
– Tuigjes
Er zijn tuigjes die trekken verminderen en tuigjes die prettiger zijn voor de hond. De trekkracht komt door het gebruik van de tuigjes op de borstkas van de hond en niet op de nek. Er zijn ook tuigjes die over de neus van de hond gaan. Als de hond dan trekt, wordt de kop opzij getrokken waardoor de hond minder zal trekken, zoals de banden van het merk Beeztees.
– Wurgbanden, slipkettingen of halve slipkettingen
Bij dit soort halsbanden wordt de keel meer of minder dichtgesnoerd als de hond te hard trekt. De halve slipkettingen zijn wat vriendelijker omdat hierbij de band gedeeltelijk wat strakker om de nek wordt als de hond trekt. Dit heeft een corrigerende werking.
Halsbanden tegen blaffen
Er zijn ook halsbanden (van het merk Petsafe bijvoorbeeld) die als doel hebben om je hond minder te laten blaffen. In de halsband zit een sensor die registreert dat de hond blaft en reageert met het spuiten van een spray met een geur waar de hond niet van houdt. De hond zou dan moeten stoppen met blaffen. Er zijn ook halsbanden die reageren op de trilling van het blaffen met een schokje.
Hondenriemen met afstandsbediening
Veel honden hebben de eigenschap dat ze minder goed luisteren als ze buiten handbereik zijn. Daar is ook iets op bedacht. Een riem met afstandsbediening. Zo kan je je hond onder controle houden door een statische correctie of het sprayen van een geur. Er zijn verschillende variaties, sommigen werken wel tot een afstand van 900 meter.
Halsbanden met verlichting
Zeker als je een zwarte of donkere kleur hond hebt, is dit geen overbodige luxe. Als je een straat oversteekt is de hond vaak erg moeilijk te zien. Een halsband met een lampje of led-licht helpt hierbij. Dat is een stuk veiliger voor zowel de hond als de andere weggebruikers. Er zijn lichtbuizen zoals op de afbeelding. Die draagt de hond naast de gewone halsband. Er zijn ook losse lampjes of halsbanden waar één of meerdere lampjes in verwerkt is.
Handsfree doggy-belt
Tenslotte is er nog deze handige belt die je om je middel kan doen en waar je de riem aan kan bevestigen. Zo hou je je handen vrij. Handig als je wilt hardlopen.