dun haar

Wanneer heb je dun haar?

Laatst bijgewerkt:

Dun haar wil niet zeggen dat je haren dunner gezaaid zijn, of dat je in totaal minder haren hebt.

Met fijn haar wordt bedoeld dat iedere haar afzonderlijk fijner is en dat de diameter van elke haar kleiner is dan gemiddeld. Met dun haar wordt bedoeld dat je minder haren per vierkante centimeter hebt.

Wanneer heb je dun haar?

Dun haar wil zeggen dat één enkele haar minder dan 0.04 mm doorsnede heeft. Normaal haar heeft een doorsnede van 0.05 – 0.07 mm en alles wat daarboven valt is dik haar.


Erfelijk

Of je dik, normaal of dun haar hebt is erfelijk bepaald, en daar is helaas niks aan te veranderen. Maar met de juiste verzorging en het juiste kapsel kan je wel zorgen voor meer volume. Natuurlijk kunnen er ook oorzaken zijn waardoor haar, of het nu dik of dun is, meer uitvalt dan normaal.

Eigenschappen

Fijn, steil haar bevat vaak veel vocht, waardoor het plat en slap om het hoofd hangt.

Geschikte kapsels voor dun haar

Een goed kapsel kan voor fijn haar echt veel doen. Lang haar is minder geschikt als je erg dun haar hebt. Het ziet er al snel slierterig uit.

kapsel dun haar

# Halflang in laagjes

Dit geeft volume. Laat het mooi tot net op of net over je schouders vallen. Een laagjes kapsel heeft over het algemeen niet veel werk nodig om in model te brengen. Wel moet je het regelmatig laten knippen.

bob kapsel dun haar
# Boblijn

De boblijn doet het goed bij fijn haar en kan verschillende lengtes en variaties hebben. Op hoogte van de oorlel is een korte bob, maar ook langer is mogelijk. Ook kun je een boblijn met onregelmatige uiteinden laten knippen. Dit geeft een speels effect, is makkelijk te onderhouden en heeft iets meer volume.

# Gelijke lengte

Het kapsel waarbij al het haar op een lengte, is een variatie op de bob en is geschikt voor fijne en ovale gezichten.

# Korte plukjes

Een kort kapsel in plukjes geknipt. Dit kapsel ziet er goed uit bij jonge vrouwen. Ben je boven de 45, dan kan het effect dat dit kapsel heeft op je neklijn en kin minder voordelig zijn. Korte kapsels leggen altijd meer de nadruk op je ogen maar ook op eventuele oneffenheden in je gezicht.

Verzorging van dun haar

Doordat fijn haar vaak dicht op de hoofdhuid ligt, wordt het eerder vet en wil je het waarschijnlijk vaker wassen.

Het is het beste een hele milde shampoo te gebruiken en daar zo min mogelijk van te gebruiken. De speciale volumeshampoo’s die de meeste merken in hun assortiment hebben zijn ook geschikt.

Gebruik ook crèmespoeling en styling crème die afgestemd zijn op fijn haar.

Verzorgende onderdelen

Shampoo’s, en andere verzorgingsproducten zouden bijvoorbeeld de volgende bestanddelen moeten bevatten:

  • Niacinamide zorgt voor elasticiteit en glans
  • Panthenol – houdt de vochthuishouding in balans
  • Keratine – een natuurlijke stof die in het haar ook voorkomt
  • Aminozuur – hebben een antiklit werking en maken het haar glad
  • Creatine – ook een lichaamseigen stof die het haar versterkt en krachtig maakt.

Verven, stylen, gel en spray

Dun, fijn haar moet voorzichtig behandeld worden. Door de hitte van de föhn en te veel stylen zal fijn haar de elasticiteit snel kwijtraken.

Gebruik producten die geen agressieve bestanddelen bevatten zoals alcohol.

Als je je haar wilt verven, denk dan aan highlights. Dit is veel minder belastend dan het verven van al je haar. Bovendien is het speelse effect van highlights juist heel goed bij fijn haar. Het geeft diepte aan je haar en het lijkt daardoor dikker.

Wax is niet echt een geschikt product voor fijn haar. Het maakt het haar zwaar en laat het snel vet lijken. Gebruik liever een mousse.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *