zelf je haren verven

Zelf je haar verven of naar de kapper?

Laatst bijgewerkt:

Misschien vind je je eigen kleur en beetje saai, wil je gewoon eens wat anders of zie je tot je grote schrik dat je haar grijs wordt. Gelukkig kun je dan je haar verven.

Zelf je haar verven of naar de kapper?

Je hebt dan de keuze: of je gaat zelf aan de slag met haarverf of je laat het kapper doen. De kapper is duur en thuis je haar verven is een stuk goedkoper.

Toch zijn er gevallen wanneer het beter is om naar de kapper te gaan:


  • Als je haar erg beschadigd en poreus is
  • Als een eerdere poging om je haar te verven mislukt is
  • Als je een extreme kleurverandering wilt. Vooral als je veel lichter haar wilt dan moet je haar ontkleurt worden.

Als je ervoor kiest om het zelf te doen dan heb je vast en zeker iets aan onderstaande tips.

Welke soort haarverf kies je?

Permanente haarverf

Permanente haarverf kleurt je haar voor altijd. Je kunt met permanente haarverf ook de grootste kleursprongen maken. Zo donker als je wilt. Van heel donker naar licht kan niet zonder eerst het haar te ontkleuren.

Semi-permanente haarverf

Semi-permanente haarverf blijft zes weken tot drie maanden in je haar zitten en vervaagt steeds meer. Je kunt je haar met semi-permanente haarverft zo’n drie tot vier tinten donkerder maken. Het maakt trouwens niet uit hoe vaak je je haar wast.

haarverf kiezen

Uitwasbare kleurspoeling

Een kleurspoeling of -shampoo is uitwasbaar en is na zes tot acht keer wassen uit je haar verdwenen. Met deze producten kun je je eigen haarkleur wat dieper maken, een rode glans geven of wat opfrissen.

Kies je kleur

Als je een kleur haarverf gaat uitkiezen zie je al snel dat het aanbod overweldigend is. Haarkleuren met mooie namen als champagneblond, nougatine, hazelnootbruin en goudkoperblond zijn maar een paar voorbeelden. De namen geven je een vaag een idee van de kleur. Ook de afbeelding op het pak is meestal niet heel realistisch. Meestal hangt er wel een boek bij met stalen, hier kun je nog het beste naar kijken. De meeste merken hebben blond, bruin, rood en zwart elk in verschillende tinten van licht naar donker. Bij blond kun je daarnaast nog kiezen voor de asblonde kleuren en de goudblonde kleuren. De meeste haarverfkleuren vallen donkerder uit, dus bij twijfel kies je altijd de lichtste kleur.

Past de kleur bij je huid?

Het beste resultaat krijg je als je een tint kiest die dicht bij je eigen haarkleur ligt. Eén of twee tinten lichter of donkerder geven meestal het beste resultaat. Vooral als je ouder wordt is het aan te raden niet voor te donkere kleuren te kiezen, dit geeft vaak een hard resultaat waardoor je ouder lijkt dan je bent.

Te donker of te licht?

Door lichte of donkere highlights kun je te donkere of te lichte kleuren weer wat neutraliseren zonder je haar weer helemaal opnieuw te verven. Ook als je haar te veel en te vaak geblondeerd is en je wilt het iets donkerder zijn donkerblonde highlights een oplossing. Ook als je een semi-permanente of tijdelijke kleuring niet mooi vindt, was dan je haar met anti-roos shampoo of shampoo voor vet haar.

Kies geen extreme verandering van kleur

Zelfs bij permanente kleuring is het niet aan te raden om van heel licht naar heel donker haar te gaan of andersom. Niet alleen past dit vaak niet goed bij je huidskleur maar het is ook schadelijk voor je haar als dat van nature donker en je wilt dit te veel ontkleuren. Wil je toch een extreme verandering, wees dan slim en ga naar de kapper.

Je haar lichter maken

Bij een drastische kleurverandering van donker naar licht b.v. van donkerbruin naar blond, zul je je haar eerst moeten ontkleuren. Ontkleuringsvloeistof haalt je eigen kleurpigmenten weg uit het haar.

Na het ontkleuren kan je je haar in de gewenste tint verven. Ontkleuren is een aanslag op je haar en

Grijs haar verven

Grijs haar is niet heel makkelijk te verven omdat het een grove structuur heeft. Als je nog niet heel veel grijs haar hebt dan kun je ook voor een semipermanente haarverf kiezen.

Bij veel grijs haar is het beter voor een permanente haarverf te gaan. Kijk goed op de verpakking of de kleur geschikt is om grijs 100% te dekken.

Je haar verven na gebruik van henna

Het aanbrengen van henna is blijvend, het brengt een laagje om de haren aan, en je moet het eruit laten groeien. Bovendien is het resultaat van henna vrij onvoorspelbaar. Aanbrengen van henna op blond, grijs of wit haar kan roze of onnatuurlijk oranje tinten opleveren.

Henna kan metaalzouten bevatten die niet goed reageren op de chemische stoffen in haarverf. Je kunt de vreemdste kleuren krijgen. Je haar verven na gebruik van henna wordt daarom altijd afgeraden.

Is je henna verfbeurt helemaal verkeerd uitgepakt, of wil je er vanaf, dan is er een paardenmiddel om te proberen het zo goed mogelijk uit je haar te krijgen. Zie het als noodoplossing, het is wel een aanslag op je haar.

  • Gebruik alcohol 70% en breng het met een watje op je haar aan, ontzie de hoofdhuid. Na 10 minuten breng je hierover een laag minerale olie aan, ontzie de hoofdhuid. Dek het af met plastic en laat het een half uur zitten, liefst onder een droogkap of verwarmen met föhn.
  • Breng shampoo aan op je haar, wrijf het erin en voeg daarna pas water toe. Spoel het uit. Je zult het het misschien meerdere malen moeten wassen voor de olie eruit is. Gebruik lang en veel goede conditioner om weer vocht in te brengen in het haar.

Het verven zelf

Volg de aanwijzingen op de verpakking. Meestal moet je twee vloeistoffen bij elkaar mengen: de kleurstof en de ontwikkelingsvloeistof. Dat mengsel moet je meteen op je haar je smeren. Je kunt het mengsel niet bewaren. Laat het vervolgens zo lang intrekken als op de verpakking wordt aangegeven. Langer heeft geen zin. Draag handschoenen en je kunt je huid bij de haarlijn insmeren met vaseline of een vette crème zodat de verf je huid niet verkleurt.

Je geverfde haar zo lang mogelijk mooi houden

Gebruik altijd de verzorgende producten die aan de haarverfpakketten toegevoegd zijn. Deze verzorgen je haar en houden de kleur mooi. Je kunt daarnaast ook shampoo en conditioner gebruiken voor gekleurd haar. Zoals eerder gezegd: gebruik liever geen agressieve shampoo’s, anti-roos of shampoo’s tegen vet haar. Tenzij je juist wilt dat de kleur snel vervaagd.

Mislukt?

Heb je een poging gedaan om je haar te verven en ziet het er niet uit? Ga niet verder zelf prutsen maar ga naar de kapper. Opnieuw verven van haar dat al geverfd is kan weer heel anders uitpakken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *