grijs haar verven

Grijs haar verven

Wanneer word je grijs?

Gemiddeld begint een vrouw grijs te worden op haar 34ste. Met 50 jaar is 50% voor de helft grijs. Het is voor het grootste deel een kwestie van erfelijkheid en daar is verder weinig aan te doen. Is je haar eenmaal grijs dan is dat niet meer terug te draaien.

Hoe komt het dat je haar grijs wordt?

Je haar wordt niet grijs, maar verliest langzaam het kleurpigment waardoor het haar wit of transparant wordt. Doordat het haar tegen je andere, soms nog donkere haar aan ligt lijkt het vaak grijs. Als het grootste deel van je haren hun kleur verloren zijn, lijkt het wel wit.


Mooi grijs

Hoewel grijs haar ook mooi kan zijn en er tegenwoordig ook vrouwen zijn die hun haar grijs verven, kiezen veel mensen er tijdens het grijs worden voor om hun haar te kleuren. Eenmaal helemaal grijs geworden, geven veel vrouwen het verven vaak op.

Grijs haar moeilijk te verven

Bij het verven van grijs haar komt toch iets meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Grijs haar is vaak stugger en droger omdat het minder natuurlijke oliën bevat. De schubben van de haarschacht staat meer open

Grijs haar pakt niet

Het lijkt soms of de haarverf minder goed pakt of hecht op grijs haar. De haarverf lijkt soms minder lang te houden dan op haar dat zijn kleur nog heeft. En eenmaal geverfd, lijkt de verf ook eerder te vervagen of lichter van kleur te worden.

Natuurtint

Het is daarom belangrijk dat je haarverf kiest die veel pigment bevat. De natuurtinten, te herkennen aan de .0 nummers (bijvoorbeeld 6.0, 7.0). Het zijn neutrale kleuren, zonder warme of koele tonen. Deze natuurtinten geven een betere dekking bij grijs haar. 

haarverf kleuren

Grijs haar verven, de mogelijkheden

Tijdelijke of permanente haarverf?

Als je haar begint grijs te worden dan kun je vaak volstaan met een kleurspoeling of tijdelijke kleuring. Het zal dan vaak lijken of je highlights hebt en dat zal prima staan.

Is je haar voor meer dan 50% grijs? Dan is het verstandig om alleen voor een permanente kleuring te kiezen. Wees voorzichtig met te donkere kleuren. Deze kunnen je gezicht een harde uitdrukking geven. Een kleur die dicht bij je eigen natuurlijke haarkleur komt is dan het beste.

Grijs haar blonderen

Je haar in een donkerder tint verven is vaak makkelijker dan als je grijs haar blond wilt verven. Maar bij een donkere kleur valt de uitgroei weer eerder op. Bij veel haarverf wordt vaak op de verpakking aangegeven dat het 100% grijs haar dekt. Maar bij de lichtblonde tinten staat er (vaak heel onopvallend op de achterkant) dat ze minder geschikt zijn voor de dekking van grijs haar.

Als je grijs haar hebt dan is blonderen eigenlijk niet het goede woord. Bij blonderen gebruik je middelen die het haar bleken, terwijl dat bij grijs haar niet nodig is. Grijs haar heeft al minder of geen pigment. Je kunt je haar wel in een tint blond verven. Maar omdat grijs haar toch al moeilijker pakt, kun je in dat geval het beste professionele haarverf kopen of het door de kapper laten doen.

Highlights of lowlights

Begint je haar grijs te worden, dan zijn highlights (een lichtere kleur dan je haar) en/of lowlights (een donkerder kleur dan je haar) vaak voldoende om grijs haar te camoufleren. Door highlights in een lichte kleur vallen grijze haren nauwelijks meer op. Het aanbrengen van highlights is minder schadelijk voor je haar omdat je maar een klein deel van je haar verft.

Grijs haar kleuren met henna

Dat is ook nog een optie. Henna is in allerlei tinten verkrijgbaar en is niet slecht voor je haar en je hebt dan niet van de schadelijke invloeden van langdurig verven te maken. Maar kleuren met henna is altijd nogal onvoorspelbaar. Als je dat wilt proberen is het beter om het op een pluk haar uit te proberen en te kijken hoe het uitpakt.

Tips

Lees het etiket

Als je zelf je haar wilt verven, lees dan bij het kiezen van een haarverf goed het etiket. Niet alle permanente haarverf is geschikt voor de dekking van grijs haar. Soms staat op de verpakking dekt grijs haar voor 100% maar zijn bepaalde lichte kleuren minder geschikt en staat op de achterkant: Deze kleur wordt niet aangeraden bij sterk vergrijsd haar.

 1. Als je grijs haar wilt verven ga dan van de maximale inwerktijd uit.
 2. Als je plaatselijk grijs bent, breng dan eerst de verf aan op de vergrijsde plaatsen zodat die daar wat langer kan intrekken.
 3. Voorpigmenteren. Dat is wat de kapper vaak doet. Een deel van de verf wordt niet gemengd met peroxide maar met water. Hiermee wordt de grijze uitgroei voorgepigmenteerd. Meteen erna (zonder uitspoelen) wordt de gewone verf met peroxide op de uitgroei en rest van het haar aangebracht.
 4. Twijfel je over een kleur of over de inwerktijd, probeer het dan eerst uit op een plukje en hou bij wat voor jou de goede inwerktijd is.
 5. Kies voor diepe, rijke tinten. Kies natuurtinten die veel pigment bevatten. Deze kleuren je grijze haar beter.
 6. Stel je volgende verfbeurt zo lang mogelijk uit door je uitgroei te camoufleren. Dat is beter voor de conditie van je haar.

Trucje

Grijs haar is vaak stugger en minder toegankelijk voor haarverf. Er is een trucje. Neem peroxide 20% en kam deze oplossing door je haar. Laat 5-10 minuten intrekken en spoel het dan uit. Daarna breng je de haarverf in de gewenste kleur aan.

Door deze behandeling gaan de schubben van het haar open staan en kan de verf beter opgenomen worden.

 1. Mijn haar was van origine tussen midden en donker asblond. Hoe of waar ik het ook liet verven, er kwam altijd weer een gouden of roodachtige kleur tevoorschijn, wat ik absoluut niet kan hebben. Nu laat ik het ook maar grijs worden en als wintertype (kleurenanalyse) weet ik dat het zilvergrijs wordt en uiteindelijk is het het beste voor het haar om niet te kleuren en dan ben ik ook van die warme tinten af.

 2. Het trucje met de 20% waterstof eerst op het haar doen en daarna uitspoelen is naar mijn idee een beetje onzin. Waterstof is namelijk zuur! Als je dus eerst met de waterstof aan de gang gaat, dan sluit je de schubben alleen maar. Waterstof zorgt voor de kleur ontwikkeling en niet voor het openen van je haren
  De truc met eerst verf – water er op kan ik inkomen. Verf is namelijk het middel om je haar te openen en niet de waterstof.

  Groetjes en Succes….

 3. Ik ben 39 jaar en ontdekte een paar maand geleden de 1e grijze haren. Ik verf het zo nu en dan in zoveel mogelijk mijn eigen haar kleur of zelfs iets lichter. Het grijze valt nog niet op. Mocht over 5 of 10 jaar blijken dat ik totaal grijs ben dan moet het maar zo, maar ik denk dat ik dan voorgoed stop met verven…uitgroei vind ik nog lelijker. Enne..grijs haar is nu eenmaal resistent tegen verven. Als ik collega’s zie die continue hun haren verven, soms bijna iedere maand omdat grijs haar nu eenmaal niet goed meer pakt en met uitgroei en onnatuurlijk geverfde rode haren zeg ik weleens…stop toch eens met verven dames…weggegooid geld. Laat je mooie grijsheid zien. Ik sprak laatst een vrouw rond de 45 jaar met de mooiste grijze haren die er zijn. Ze was al redelijk vroeg grijs vertelde ze. (rond de 40) Ze verft het niet meer af en toe een zilverkleuring en heeft ze omdat ze vrij dunne haren heeft de haren laten weven in grijstinten. Het misstaat echt niet en het was ook een mooie vrouw en voor het eerst zag ik: grijs haar kan ook erg mooi zijn. Als mannen grijs worden vind ik dat mooi…waarom doen vrouwen zo moeilijk. Verven is eigenlijk helemaal niet gezond. En ken ik veel grijze dames die er heus wel jeugdig uitzien. Wat dat is dat dames het zo erg vinden om grijs te worden. Laat je grijze haren zien zou ik zeggen en stop met verven!

 4. Ja, uitgroeien is het beste, maar als je al donker bent, valt de grijze uitgroei erg op. Dat had ik ook en ik vond het erg lelijk; zat ook vaak bij de kapper. Jaar geleden heb ik ’t laten blonderen. De uitgroei viel minder op en ik wende ook aan de lichtere kleur. Nu ga ik het ook laten uitgroeien, want zeg nu zelf: Mooi grijs, is niet lelijk.
  Succes, groetjes, Linda.

 5. gewoon uit laten groeien
  heb ik ook gedaan ……………een sjaaltje of pet dragen
  als je er uit gaat, om de uitgroei te verbergen
  maar nu wil het ook wat mooier hebben daarom zit ik ook hier te zoeken maar heb nog maar weinig gevonden……………zet toch hoor , IK!
  want ik vind grijs haar lief staan!
  groetjes Nanny

 6. Ik verf mijn haar al heel lang, (middenbruin), ik ben van nature grijs. Nu wil ik toch over naar grijs, maar ik zie erg tegen de uitgroei op!
  Wie heeft er een goed idee?

 7. Ik ben behoorlijk aan het grijzen moet eigenlijk om de 2 weken verven, maar het grijs pakt niet meer en het is slecht voor je haar, bij de kapper laat ik het eerst ontkleuren en daarna donkergrijs verven, je make-up en kledingkleuren aanpassen en je ziet er weer fantastisch uit, mooie oorbellen in en je kan er weer tegenaan.

 8. Iemand een idee bij welke kleur grijs uitgroie is niet zo opvallend? Ik ben nog 27jaar oud heb heel veel grijse in mij haar. Ik moet iedere 2week verven.

 9. Je kunt grijs haar goed kleuren met plantaardige stoffen door het eerst voor te kleuren. Color the grayis een product dat ik gebruik. De voorkleuring en de tint erna zitten in 1 verpakking.

  1. Beste Renee, wordt jouw haar niet rood door Colour the grey haarverf? Bij mij werd het grijs echt fel rood terwijl het ‘midden bruin’ zou moeten zijn…
   Ik gebruik nu Chi haarverf maar volgens mij ben ik allergisch want ik heb ineens veel jeuk op mijn hoofdhuid. Ik ben 40 jaar en wil liever nog niet grijs door het leven maar ik word soms moedeloos van alle verf perikelen..

 10. Hallo, ga altijd naar kapper voor kleuring mijn haar is wit grijs en moeilijk te kleuren ,bij kapper lukt het heel goed maar nu met het corona virus wil ik het zelf proberen want denk dat mijn kapper niet meer zal werken voorlopig.
  De kleur moet beige zijn ik heb gezien dat kapper 2 kleuren mengt, kan u mij aub zegggen welke nummers ik moet kopen ? zou u enorm dankbaar zijn
  Lieve groetjes
  Myrène

  1. Hallo Myrène, Ik neem aan dat je bedoelt dat je niet wilt dat het blond te geel wordt? Om beige te krijgen, meng je bijvoorbeeld 2 delen lichtblond (8.0) of zeer lichtblond (9.0) met licht asblond (9.1). Succes, hoop dat het lukt.

 11. Door de Corona is mijn haar al een half jaar niet meer gekleurd. De kapper gebruikte bij mij een semi-transparante colorance, 2 tinten lichter dan mijn eigen haarkleur, zodat alleen het grijs een kleurtje kreeg. Kan het dat mijn kleur 6 of 7 is? Ik heb midden bruin haar met aardig wat grijs ertussen, ik schat 20% a 25%.
  ik vraag me af of ik zelf met Henna aan de gang kan, maar ik wil het niet rood of donkerbruin, maar zo onopvallend mogelijk, welke kleur adviseert u mij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *