grijs haar verven

Grijs haar verven

Wanneer word je grijs?

Gemiddeld begint een vrouw grijs te worden op haar 34ste. Met 50 jaar is 50% voor de helft grijs. Het is voor het grootste deel een kwestie van erfelijkheid en daar is verder weinig aan te doen. Is je haar eenmaal grijs dan is dat niet meer terug te draaien.

Hoe komt het dat je haar grijs wordt?

Je haar wordt niet grijs, maar verliest langzaam het kleurpigment waardoor het haar wit of transparant wordt. Doordat het haar tegen je andere, soms nog donkere haar aan ligt lijkt het vaak grijs. Als het grootste deel van je haren hun kleur verloren zijn, lijkt het wel wit.

Mooi grijs

Hoewel grijs haar ook mooi kan zijn en er tegenwoordig ook vrouwen zijn die hun haar grijs verven, kiezen veel mensen er tijdens het grijs worden voor om hun haar te kleuren. Eenmaal helemaal grijs geworden, geven veel vrouwen het verven vaak op.

Grijs haar moeilijk te verven

Bij het verven van grijs haar komt toch iets meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Grijs haar is vaak stugger en droger omdat het minder natuurlijke oliën bevat. De schubben van de haarschacht staat meer open

Grijs haar pakt niet

Het lijkt soms of de haarverf minder goed pakt of hecht op grijs haar. De haarverf lijkt soms minder lang te houden dan op haar dat zijn kleur nog heeft. En eenmaal geverfd, lijkt de verf ook eerder te vervagen of lichter van kleur te worden.

Natuurtint

Het is daarom belangrijk dat je haarverf kiest die veel pigment bevat. De natuurtinten, te herkennen aan de .0 nummers (bijvoorbeeld 6.0, 7.0). Het zijn neutrale kleuren, zonder warme of koele tonen. Deze natuurtinten geven een betere dekking bij grijs haar. 

haarverf kleuren

Grijs haar verven, de mogelijkheden

Tijdelijke of permanente haarverf?

Als je haar begint grijs te worden dan kun je vaak volstaan met een kleurspoeling of tijdelijke kleuring. Het zal dan vaak lijken of je highlights hebt en dat zal prima staan.

Is je haar voor meer dan 50% grijs? Dan is het verstandig om alleen voor een permanente kleuring te kiezen. Wees voorzichtig met te donkere kleuren. Deze kunnen je gezicht een harde uitdrukking geven. Een kleur die dicht bij je eigen natuurlijke haarkleur komt is dan het beste.

Grijs haar blonderen

Je haar in een donkerder tint verven is vaak makkelijker dan als je grijs haar blond wilt verven. Maar bij een donkere kleur valt de uitgroei weer eerder op. Bij veel haarverf wordt vaak op de verpakking aangegeven dat het 100% grijs haar dekt. Maar bij de lichtblonde tinten staat er (vaak heel onopvallend op de achterkant) dat ze minder geschikt zijn voor de dekking van grijs haar.

Als je grijs haar hebt dan is blonderen eigenlijk niet het goede woord. Bij blonderen gebruik je middelen die het haar bleken, terwijl dat bij grijs haar niet nodig is. Grijs haar heeft al minder of geen pigment. Je kunt je haar wel in een tint blond verven. Maar omdat grijs haar toch al moeilijker pakt, kun je in dat geval het beste professionele haarverf kopen of het door de kapper laten doen.

Highlights of lowlights

Begint je haar grijs te worden, dan zijn highlights (een lichtere kleur dan je haar) en/of lowlights (een donkerder kleur dan je haar) vaak voldoende om grijs haar te camoufleren. Door highlights in een lichte kleur vallen grijze haren nauwelijks meer op. Het aanbrengen van highlights is minder schadelijk voor je haar omdat je maar een klein deel van je haar verft.

Grijs haar kleuren met henna

Dat is ook nog een optie. Henna is in allerlei tinten verkrijgbaar en is niet slecht voor je haar en je hebt dan niet van de schadelijke invloeden van langdurig verven te maken. Maar kleuren met henna is altijd nogal onvoorspelbaar. Als je dat wilt proberen is het beter om het op een pluk haar uit te proberen en te kijken hoe het uitpakt.

Tips

Lees het etiket

Als je zelf je haar wilt verven, lees dan bij het kiezen van een haarverf goed het etiket. Niet alle permanente haarverf is geschikt voor de dekking van grijs haar. Soms staat op de verpakking dekt grijs haar voor 100% maar zijn bepaalde lichte kleuren minder geschikt en staat op de achterkant: Deze kleur wordt niet aangeraden bij sterk vergrijsd haar.

  1. Als je grijs haar wilt verven ga dan van de maximale inwerktijd uit.
  2. Als je plaatselijk grijs bent, breng dan eerst de verf aan op de vergrijsde plaatsen zodat die daar wat langer kan intrekken.
  3. Voorpigmenteren. Dat is wat de kapper vaak doet. Een deel van de verf wordt niet gemengd met peroxide maar met water. Hiermee wordt de grijze uitgroei voorgepigmenteerd. Meteen erna (zonder uitspoelen) wordt de gewone verf met peroxide op de uitgroei en rest van het haar aangebracht.
  4. Twijfel je over een kleur of over de inwerktijd, probeer het dan eerst uit op een plukje en hou bij wat voor jou de goede inwerktijd is.
  5. Kies voor diepe, rijke tinten. Kies natuurtinten die veel pigment bevatten. Deze kleuren je grijze haar beter.
  6. Stel je volgende verfbeurt zo lang mogelijk uit door je uitgroei te camoufleren. Dat is beter voor de conditie van je haar.

Trucje

Grijs haar is vaak stugger en minder toegankelijk voor haarverf. Er is een trucje. Neem peroxide 20% en kam deze oplossing door je haar. Laat 5-10 minuten intrekken en spoel het dan uit. Daarna breng je de haarverf in de gewenste kleur aan.

Door deze behandeling gaan de schubben van het haar open staan en kan de verf beter opgenomen worden.

Loading comments...