speelgoed voor de fantasie

Speelgoed dat de fantasie prikkelt

Kinderen en speelgoed horen bij elkaar. Kinderen gebruiken speelgoed allereerst om zich te vermaken. Maar tegelijk kunnen kinderen ook veel van spelen en speelgoed leren.

Tegenwoordig is er zoveel speelgoed dat het vaak moeilijk kiezen is. Je wilt als ouder graag iets waar ze langere tijd mee kunnen spelen, waarmee ze hun fantasie en creativiteit ontwikkelen en waardoor ze problemen leren oplossen. Dat is vaak speelgoed:

  • waar je op meer dan één manier mee kan spelen
  • dat kinderen stimuleert om samen te werken, waarbij ze een verhaal moeten bedenken of een (denkbeeldige) conversatie moeten voeren.
  • waarmee kinderen kunnen doen alsof, spelen alsof ze iets of iemand anders zijn.

Interesse van het kind

Op een bepaalde leeftijd krijgt een kind zijn eigen voorkeuren en interesses. Zo kunnen sommige kinderen helemaal weg zijn van dinosaurussen, auto’s, brandweer of prinsessen. Probeer bij de keuze van speelgoed ook rekening te houden met hun interesse.

Speelgoed waar fantasie bij nodig is

Een paar voorbeelden:

Poppen en knuffels

Sommige kinderen kunnen zich eindeloos vermaken met poppen en knuffelbeesten. Natuurlijk zijn ze ook bedoeld om te knuffelen, maar daar blijft het niet bij. Ze kleden ze aan, verzorgen ze, geven ze denkbeeldig te eten, geven ze een naam, doen alsof het kinderen zijn, enz. enz.

Voor iets oudere kinderen zijn ook poppenkastpoppen heel geschikt. Je kan ze trouwens ook zelf samen maken, van oude sokken bijvoorbeeld.

Blokken, lego, Playmobiel

playmobiel

Dit is speelgoed waar kinderen eindeloos mee kunnen bouwen. De lego- of Playmobil poppetjes worden de bewoners. Denk bijvoorbeeld aan het Playmobil ziekenhuis, de dierentuin, de camping of het politiebureau. Hiermee kunnen kinderen telkens hun eigen verhaal bedenken. Bekijk meer mogelijkheden bij Lobbes.nl.

Serviesjes en speelgoed eten

Een paar plastic bordjes, bestek en speelgoed eten kan kinderen lang vermaken. Ze vinden het leuk om de tafel te dekken, (denkbeeldige) thee in te schenken en zo hun vriendjes, poppen of knuffels te eten of te drinken te geven. En dit is echt niet alleen bedoeld voor meisjes. Als moeder van drie zonen weet ik dat ook jongens hier dol op zijn. Je kan dit soort speelgoed uitbreiden met winkelspulletjes of met een klein speelgoed keukentje.

Verkleedspullen

Kinderen houden van verkleden. Met verkleedspullen kunnen ze zichzelf in hun favoriete fantasie figuur veranderen. Zo veranderen ze makkelijk in een prinses, opa of oma, vader of moeder, piraat, dokter of politieagent. Dit hoeven echt geen dure kant-en-klaar kostuums te zijn. Verzamel gewoon wat oude kleding, hoeden, petten, kettingen, schoenen met hakken, enz. De kinderen doen de rest.

Vervoer

Auto’s, treinen en andere vervoersmiddelen behoren vaak tot het favoriete speelgoed. En niet alleen voor jongens. Een treintje waarmee poppetjes naar de dierentuin gaan of een politieauto waarmee je boeven kan vangen of een ziekenauto waarmee je poppen naar het ziekenhuis brengt.

Een racebaan is ook leuk, maar vooral als de kinderen daarmee zelf telkens een ander circuit kunnen bouwen.

Klei en knutselspul

Klei is meestal speelgoed waarmee elk kind zich kan vermaken. Ze kunnen er naar hartenlust mensen, dieren of voorwerpen van maken en die versieren of eventueel verven. Dat geldt ook voor andere knutselspullen. Laat ze spelen met kleuren, vormen en verschillende materialen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.