Wat is goede shampoo? Het is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Want wat maakt een shampoo tot een echt goede shampoo? Wat onderscheidt een slechte van een goede shampoo?
Je kunt een shampoo en de conditie van je haarpas goed beoordelen, nadat je die shampoo een paar keer gebruikt hebt. Is je haar zacht, statisch, moeilijk te kammen, slap, wordt de kleur dof, is je haar droog of is je hoofdhuid geïrriteerd of jeukerig?
Wat is goede shampoo en wat is daarbij belangrijk?
Bij het beoordelen van een shampoo kijk je vaak naar de prijs, of het lekker ruikt en of het goed aanvoelt tijdens het wassen, of het makkelijk uitgespoeld kan worden en of je haar schoon en soepel aanvoelt na het wassen. Maar er is meer.
Let hier op bij het kiezen van een shampoo van goede kwaliteit
Een goede shampoo moet je haar reinigen zonder de natuurlijke olie van je hoofdhuid en haar te verwijderen. Het moet de hoofdhuid voeden en specifieke haarproblemen aanpakken zoals droog haar, pluizig haar of problemen van de hoofdhuid zoals roos.
1. Schadelijke en agressieve chemicaliën
Een goede shampoo bevat geen schadelijke chemische stoffen die je haar op den duur uitdrogen en/of beschadigen.
Bekijk dus altijd het etiket van je shampoo en kijk of het de volgende ingrediënten bevat:
- Sulfaten – Sodium Lauryl Sulfaat (SLS), Sodium Laureth Sulfaat (SLES), Ammonium Lauryl Sulfaat (ALS) en Ammonium Laureth Sulfaat (ALES)- ze verwijderen de natuurlijke olie van je haar en drogen je haar uit. ALES en SLES zijn wat minder schadelijk dan ALS en SLS.
- Emulgatoren – zijn stoffen die werken als verdikkingsmiddel of schuimmiddel. Je herkent ze aan de naam cocamide of lauramide en DEA, TEA of MEA. Ze drogen de hoofdhuid en je haar uit en kunnen voor irritatie zorgen, bovendien staat ze bekend als kankerverwekkend.
- Parabenen – ze kunnen onder verschillende namen voorkomen, zoals methylparabeen, butylparabeen, propylparabeen of isoparabeen – ze worden gebruikt om de shampoo langer houdbaar te maken
- Siliconen – Siliconen worden toegevoegd om je haar glad te maken. Op den duur verzwaren ze je haar en maken het vet.
Tip: Ga op zoek naar ene shampoo die sulfaatvrij, parabeenvrij en siliconenvrij is.
2. Een shampoo die past bij je haar of haarproblemen
Ieder haartype heeft behoefte aan een eigen verzorging. Kies daarom een shampoo voor jou haartype:
- Shampoo voor droog haar – deze bevatten vaak verzorgende olie zoals arganolie, sheaboter olie, aloë vera of kokosolie. Ze voeden je haar, brengen vocht in en zorgen voor glans.
- Shampoo voor vet haar – als je haar snel vet wordt, kies dan voor pH-neutrale shampoo. Deze shampoos bevatten ingrediënten als tea tree olie, toverhazelaar of bentoniet klei. Deze ingrediënten helpen de talgproductie in balans te brengen zonder de hoofdhuid uit te drogen.
- Shampoo voor krullend haar en kroeshaar – shampoo voor krullend haar bevat bestanddelen die het haar en de hoofdhuid voeden zoals bijvoorbeeld avocado olie, jojoba olie en honing. Ze helpen om pluizig haar te voorkomen.
- Shampoo voor fijn of dun haar – deze haar shampoos voor meer volume te geven zonder het onnodig zwaar te maken. Veel gebruikte ingrediënten zijn bijvoorbeeld: rijst proteine, biotine (vitamine B6) of ginseng.
- Shampoo voor beschadigd of geverfd haar – Deze shampoos bevatten vaak keratine, proteïnen of aminozuren. Ze helpen om beschadigd haar te repareren en beschermen de kleur.
4. De goede pH waarde
De pH-waarde van shampoo heeft grote invloed op de conditie van je hoofdhuid en je haar en kan zorgen voor een te vette of te droge hoofdhuid en voor glanzend haar. Er is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
- De pH waarde van je hoofdhuid ligt tussen de 4,5 – 5,5
- De pH waarde van je haar is 3,67
- De ideale pH waarde van shampoo 4,5 en 5,5 maar is in de praktijk vaak veel hoger.
Gevolgen van een shampoo met een pH-waarde hoger dan 5,5
- meer klitten
- droger haar
- dof en poreus haar
- je haar breekt eerder
- je krijgt eerder last van gespleten haarpunten,
- de kleur van geverfd haar vervaagt eerder
- je hoofdhuid wordt te vet of te droog en je krijgt eerder roos.
Gevolgen van shampoo met een pH waarde lager dan 5,5
- je haar wordt minder droog, soepeler en beter gehydrateerd
- de natuurlijke balans van de hoofdhuid hersteld wordt
- je huid beter gehydrateerd
- je hoofdhuid minder jeukt
- je minder last van roos hebt
- je huid beter beschermd is tegen schimmels, bacteriën en andere micro-organismen
- je haar wordt sterker en veerkrachtiger
- je haar meer gaat glanzen
De pH-waarde van shampoo meten
De pH-waarde van shampoo wordt niet altijd op het etiket vermeld. Gelukkig is het heel simpel om het zelf te meten. Dat doe je met lakmoespapier. Doop het papier in de shampoo en vergelijk de kleur van het papier met de Ph-waarde schaal. Er zijn ook digitale pH meters.
5. Gezond haar begint met een gezonde hoofdhuid
Een goede, milde shampoo wast dus niet alleen je haar, maar verzorgen, hydrateren en voeden ook de hoofdhuis. Ingrediënten als pepermuntolie, lavendel of kamille verzachten en de huid en gaan irritatie en roos tegen.
Heb je een schilferige, jeukende, droge hoofdhuid? Heb je snel last van eczeem of roos dan is de kans groot dat je hoofdhuid te alkalisch is. Dat kan gebeuren als je langere tijd je haar wast met shampoo met een pH waarde hoger dan 7.0. Anti-roos shampoos hebben vaak een hoge pH waarde omdat dat het vet goed verwijdert.
Maar daarmee verwijder je ook de talg die van nature zuurder is en die je hoofdhuid beschermt tegen schimmels en bacteriën. Om de balans van je hoofdhuid te herstellen is een shampoo met een lagere pH-waarde nodig. Ook natuurlijke middelen zoals spoelen met appelazijn kan in dit geval helpen.
6. Shampoo die de haargroei bevorderen
Mensen die last hebben van haaruitval en dunner wordend haar, kunnen profijt hebben van shampoo met ingrediënten als biotine, cafeïne, castorolie, rozemarijnolie of saw palmetto of zegepalm. Van deze bestanddelen wordt gedacht dat ze de haarzakjes stimuleren en de haargroei bevorderen.
7. Let op geurstoffen
Veel shampoos hebben sterke geuren. Vooral kunstmatige geuren worden vaak niet aangenaam gevonden en ze kunnen bovendien irritatie veroorzaken. Een goede shampoo bevat niet of nauwelijks kunstmatige geurstoffen. Vaak worden dan essentiële oliën gebruikt zoals lavendel, mint of citrus. Deze zorgen voor een verfrissende geur zonder te irriteren.
8. Zoek naar shampoo met natuurlijke ingrediënten
Wil je echt een shampoo zonder onnatuurlijke, chemische of synthetische ingrediënten (zonder parabenen, siliconen en sulfaten), dan kom je al snel terecht bij de natuurlijke cosmetica lijnen die werken zonder of met zo min mogelijk toevoegingen.
Het is trouwens ook niet zo moeilijk om zelf je eigen shampoo maken.
Voorbeelden van goede shampoos
- voor droog haar: Chi Keratin Shampoo
- voor vet haar: Vichy Dercos Technique Anti-Roos DS Shampoo
- voor fijn haar: Lunel biologische Volume shampoo
- voor krullend haar: Shea Moisture Moringa & Avocado
- voor beschadigd haar: SYOSS Keratine Shampoo
- voor geverfd haar: Keune Care Color Brillianz Shampoo
- shampoo tegen haaruitval: Macrovita shampoo
Veelgestelde vragen over shampoo
Hoe vaak moet je je haar wassen?
Gemiddeld twee keer per week is voor de meeste mensen voldoende.
Lees hier hoe je je haar wast.
Is shampoo beter als het goed schuimt?
Nee, het schuim voelt fijn aan, maar schuim draagt niet bij aan het schoon worden van je haar. Als een shampoo erg schuimt betekent dat meestal dat er veel zeep in zit. Dit droogt je haar uit, kan klitten en gespleten haarpunten veroorzaken en kan leiden tot overmatige vetproductie.
Is een conditioner echt nodig na het wassen van je haar?
Een conditioner kan voor volume, glans, en ontklitting zorgen. Ook als je haar door stylen en verven veel te lijden heeft gehad kan het zeker helpen. Een conditioner heeft de functie van een soort plamuur die beschadigingen van het haar herstelt. Omdat de bestanddelen van shampoo en conditioner niet altijd goed samen gaan, is het belangrijk de shampoo eerst heel goed uit te spoelen. Voor een goede werking (sommige stoffen moeten de tijd krijgen om te hechten) is het wel nodig om ze enige tijd in te laten trekken. De 2-in-1 of 3-in-1 producten zijn altijd iets minder effectief als een losse shampoo en een losse conditioner. Maar een conditioner voegt dus zeker iets toe.
Is dure shampoo beter dan goedkope?
Vaak zullen shampoo’s dezelfde basisingrediënten bevatten. Er zijn dure en goedkope varianten terwijl er in het resultaat dan weinig of geen verschil zit. Wat wel verschilt zijn de toevoegingen zoals geuren, kleuren enz.
Wil je een hele milde, natuurlijke shampoo met een lage pH-waarde en zo min mogelijk synthetische toevoegingen, dan ben je iets duurder uit. Meer dan 6-8 Euro uitgeven voor een shampoo is niet nodig.