yoga

Waarom yoga?

Yoga is meer dan een sport alleen.

Yoga is een bewegingsvorm die de eenheid van lichaam en  geest bevordert. Het is eigenlijk meer een levenswijze, maar zeker geen religie.

De principes van yoga zijn een resultaat van eeuwenlange experimenten door yogi’s, wijsgeren en mensen als jij en ik. De leer van de yoga beperkt zich allang niet meer tot India en het Oosten, maar wordt over de hele wereld beoefend om uiteenlopende redenen.

Redenen om yoga te doen

Sommige mensen kiezen voor yoga omdat ze een gezond leven willen leiden. Veel anderen hopen innerlijke rust en ontspanning te vinden, terwijl een deel vooral fit, slank en in vorm wil blijven. Het is in ieder geval een manier om jezelf zowel lichamelijk als geestelijk te ontwikkelen.

Vormen van yoga

Er zijn zes belangrijke vormen van yoga, waarvan Hatha yoga in het Westen de bekendste is. Hatha yoga is een combinatie van lichaamsoefeningen (asana’s, ademhalingsoefeningen en meditatie. In het Westen ligt de nadruk vaak erg op de lichamelijke oefeningen en vaak is de spirituele kant ondergeschikt.

Daarnaast zijn er wat meer onbekende vormen, ontwikkeld door verschillende leermeesters. Er ontstaan ook wel eens nieuwe vormen zoals poweryoga.

Yogales

Ben je van plan om yoga te gaan beoefenen, kan je het beste eerst wat lezen over de verschillende vormen van yoga. Kies de vorm die je het meeste aanspreekt en probeer wat lessen te volgen zodat je een goed idee krijgt van wat yoga beoefenen inhoudt. Na deze ervaring opgedaan te hebben zul je moeten proberen om yoga in je leven in te passen.

Yoga instelling

Yoga moet aangenaam zijn en je leven prettiger maken. Het is nooit de bedoeling dat yoga pijn doet, hoogstens wat ongemakkelijk als je spieren stijf zijn. Ambitie en zelfkritiek druisen in tegen de yoga gedachte. De ene dag zullen de oefeningen je beter afgaan dan de andere. Je zult meer inzicht krijgen in de energie-huishouding van je eigen lichaam en in de manier waarop je lichaam en geest met elkaar in verbinding staan.

Wat bereik je met yoga?

Als je regelmatig yoga beoefent, zal dit je lichaam en geest in balans brengen. Het oefent je spieren en gewrichten en masseert en stimuleert je inwendige organen. De oefeningen verbeteren de spijsvertering, afscheiding en ademhaling. Yoga brengt je lichaam in evenwicht, het reinigt en versterkt je lichaamsfuncties.

De basisvormen of hoofdtakken zijn:

  • Jnana yoga – een filosofische vorm van yoga die een manier zoekt om met lijden en verdriet om te gaan.
  • Bhakti yoga – een religieuze vorm van yoga en beoefening van liefdevolle toewijding en overgave aan God
  • Karma yoga – yoga van onbaatzuchtig werk, zonder eigen belang.
  • Mantra yoga – yoga waarbij de herhalen van mantra’s, spreuken een rol speelt.
  • Raja yoga – bij deze vorm van yoga wordt gestreefd naar een complete beheersing van de geest
  • Hatha yoga – deze vorm van yoga streeft naar een beheersing van lichaam en geest.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *