je huis inrichten stappen

Je huis inrichten in 8 stappen

Laatst bijgewerkt:

Als je een huis of kamer gaat inrichten weet je soms niet waar je moet beginnen. Met deze 8 punten kun je het stap voor stap plannen.

Stap 1 – De vloeren

Welk materiaal?

Bekijk per kamer waar je hem voor gaat gebruiken. Wordt er veel gelopen, wordt er water gebruikt enz. Naar aanleiding daarvan kies je het materiaal.

Heb je een gezin met kleine kinderen kies dan geen tapijt onder de eettafel. Heb je huisdieren neem dan liever geen duur houten parket, maar kies liever voor laminaat. Laminaat kan minder goed tegen vocht, tenzij je speciaal laminaat kiest dat geschikt is voor vochtige ruimten.

Welke kleur?

Heb je je keus voor het materiaal gemaakt, kies dan de kleur. Dit is afhankelijk van je smaak. Houd je van lichte of donkere kleuren, heb je al een idee wat voor stijl inrichting je wilt pas het daar dan op aan.

Kies de vloer in een goede kwaliteit. Vloer en wanden bepalen voor een groot deel het aanzien van een kamer.

Je huis inrichten in 8 stappen

Stap 2 – De muren

De muren vormen de achtergrond voor de rest van de inrichting. De wanden zijn belangrijk voor de sfeer en stijl van de kamer. Zorg dat de kamer niet te donker wordt en houdt in gedachten als je al meubels hebt die je gaat gebruiken.

Stap 3 – Meubels

Kies de meubels die bij de ruimte passen. Voor sommige kamers of ruimte zal dat duidelijk zijn b.v. een eettafel in de eetkamer.
Voor andere ruimten zal je meer kunnen improviseren en naar je eigen behoeften of smaak kunnen inrichten.

Vraag je af:

 • wie gaat de kamer gebruiken?
 • waarvoor wordt die gebruikt?
 • hoe vaak?
 • hou rekening met zonlicht en bepaalde stoffen
 • is er bergruimte of schrijfruimte nodig?
 • van welke stijl en kleur hou je?

Kies de grote, dure stukken zoals kasten en banken, waar je waarschijnlijk wat langer gebruik van zal maken, in neutrale kleuren die met veel andere kleuren te combineren zijn. Breng de wat meer in het oog springende kleuren erin met de kleinere meubels en accessoires.

Stap 4 – Raambekleding

Raambekleding is zowel decoratief als functioneel.

Vraag je eerst de volgende dingen af:

 • Hoeveel privacy heb ik nodig
 • Kies je voor helemaal verduisterd of voor lichtdoorlatend
 • Wil ik de ruimte zo licht mogelijk houden
 • Heb ik een mooi uitzicht dat ik wil blijven zien of juist het tegenovergestelde.
 • Moeten ze handig zijn in gebruik.

Maak dan je keuze voor stof of harde materialen. De keuze in kleur en patroon is verschrikkelijk groot. Kies liever niet voor al te wilde motieven en wilde kleuren. Deze kunnen snel gaan vervelen. Zeker als je veel of grote ramen hebt.

Stap 5 – De verlichting

Ook verlichting is zowel functioneel als decoratief. Verkeerde verlichting kan veel aan een inrichting af doen. Terwijl goede verlichting zorgt voor een prettige sfeer.

De hoeveelheid licht is afhankelijk van de kleuren van de muren. Hoeveel direct daglicht er in huis valt en je persoonlijke voorkeur. Licht moet ook aangepast worden aan de activiteiten die in die ruimte zullen plaatsvinden.

Stap 6 – Kunst

Met kunst kun je iets persoonlijks toevoegen aan je inrichting. Kunst al dan niet ingelijst kan alles zijn, en overal te vinden. Het is meer iets waar je tegen aan loopt en denkt: Ja, dat is het, dan dat je echt naar iets op zoek gaat.

Stap 7 – Accessoires

Kunst en accessoires geven een persoonlijk tintje aan je interieur. Ze hoeven niet speciaal duur te zijn de combinatie van kleur, vorm en evenwicht zijn veel belangrijker. Zonder accessoires zal je huis leeg en koud aandoen.

Stap 8 – Groen

Planten en bloemen fleuren je huis op, brengen er leven in. Pas je planten en bloemen aan op de interieur stijl van het huis. Er zijn planten en bloemen die beter passen bij een moderne inrichting, een oriëntaalse inrichting, of juist bij een klassieke inrichting.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *