muur verven

Ontdek wat kleur op de muur van jouw woning doet

Ben je na al die jaren uitgekeken op die saaie witte muur in je woonkamer?

En vind je het de hoogste tijd voor een ander kleurtje op de wand, maar vind je het ook lastig om te bepalen welke kleur je dan moet kiezen? Hieronder lees je wat kleuren met een ruimte doen en hoe je de juiste kleur kunt kiezen voor jouw ruimte.

Beïnvloed met kleur de vorm van een ruimte

Door één of meerdere muren in een ruimte te accentueren met een bepaalde kleur, beïnvloed je de vorm van die ruimte. Wanneer je al snel een benauwend gevoel krijgt in bijvoorbeeld je woonkamer, dan is het advies om zowel de muren als het plafond dezelfde, lichte kleur te geven. Met deze trick zie je geen scheidingslijnen waardoor de ruimte meteen een stuk groter oogt.

Wanneer je bijvoorbeeld een langwerpige woonkamer hebt en hier verandering in wilt brengen, dan doet het verven van de twee kortste muren wonderen. Door deze twee muren een donkere tint te geven, oogt de kamer minder langwerpig.

Wil je een smaller ogende woonkamer creëren? Met verticale strepen op de muur wek je de illusie dat de woonkamer smaller lijkt. Horizontale strepen geven de ruimte een ander effect, in dit geval lijkt de ruimte langer. Breng het streepjespatroon hoogstens op één of twee muren aan, anders wordt je na een tijdje helemaal tureluurs wanneer je naar de muur staart.

Beïnvloed met kleur de sfeer in de woonkamer

Niet alleen de vorm van een kamer, ook de sfeer in een ruimte wordt in grote mate bepaald door de aanwezige kleuren. Elke kleur heeft zijn eigen uitstraling, het is daarom goed voorafgaand aan het schilderen hierover na te denken. Kies de kleur die past bij de sfeer die jij wilt creëren.

Warme kleuren zoals rood, oranje en geel stimuleren je bloeddruk en zorgen dat je je actiever voelt. Wist je daarnaast dat de kleur rood ook je eetlust stimuleert? Deze kleur wordt dan ook vaak toegepast in keukens. De kleur geel is juist geschikt voor ruimtes waar weinig zonlicht binnenvalt.

Koele kleuren op de muur werken juist rustgevend. Deze kleuren zijn geschikt voor kamers waar veel zonlicht naar binnenvalt. De kleur blauw werkt bijvoorbeeld kalmerend en wordt vaak voor badkamermuren gebruikt.

Met de juiste kleuren op de wand zet je de basis voor een verdere inrichting van je huis. Heb je in een ruimte in huis koele kleuren gebruikt, maar is deze ruimte ook letterlijk wat koeler? Dan kun je deze ruimte wat extra warmte geven door deze goed te isoleren. Door bijvoorbeeld aan het vullen van kleine openingen met purschuim. Daarnaast geef je een ruimte extra warmte door het aansteken van kaarsen en door bijvoorbeeld dikkere gordijnen op te hangen. Op deze manier vorm je samen met de juiste kleuren de ideale ruimte om in te leven en kun je er voorlopig weer even mee vooruit.

 

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *