gezonde planten

6 Gezonde redenen om planten in huis te halen

Laatst bijgewerkt:

Planten in huis zijn dan weer eens in de mode en vervolgens weer helemaal uit.

De tijd van een vensterbank vol met planten is misschien voorbij. Toch lijken planten en met name grote planten weer heel populair te worden. Ook de cactus en vetplanten doen het redelijk goed. Behalve dat planten heel mooi kunnen zijn en voor sfeer zorgen zijn er nog een aantal goede en vooral gezonde redenen om meer groen in de vorm van planten in huis te halen.

Er zijn voor ieder interieur mooie en geschikte planten te vinden. Behalve mooi, kunnen ze een huis ook gezellig maken. Planten hebben natuurlijk wel wat verzorging nodig zodat ze er mooi en gezond uit blijven zien.

1. Planten verbeteren de kwaliteit van de lucht die je inademt

Mensen ademen lucht in, halen de zuurstof eruit en ademen kooldioxide uit. Bij planten is het net andersom. Planten halen kooldioxide uit de lucht en zetten dat weer om in zuurstof. De hoeveelheid zuurstof in de lucht wordt door de aanwezigheid van planten groter en dat maakt het ademhalen efficiënter.

Voor dat proces van omzetten van kooldioxide in zuurstof hebben planten wel licht nodig. ’s Nachts halen de meeste planten zuurstof uit de lucht. Dat is de reden dat planten op de slaapkamer niet altijd een goed zijn. Er zijn hierop ook een paar uitzonderingen. Bij planten als orchideeën, bromelia’s en vetplanten bijvoorbeeld werkt het net andersom en kunnen daarom wel op de slaapkamer.

2. Planten maken je slimmer

Uit de resultaten van een verschillende onderzoeken (1)  blijkt dat als je moet leren of werken, je dat beter in de buurt van planten kunt doen. De aanwezigheid van planten zorgt voor een betere concentratie, een beter geheugen en meer productiviteit. En voor je geheugen bijvoorbeeld, helpt dat niet een klein beetje, maar is je geheugen wel tot 20% beter.

3. Planten reinigen de lucht

6 Gezonde redenen om planten in huis te halen
varen

Een schone en frisse lucht in huis is belangrijk voor je gezondheid. De lucht in moderne huizen vaak meer vervuild met gassen en schadelijke stoffen dan de lucht buiten en de huizen zijn zo goed geïsoleerd dat die vervuilde lucht niet snel afgevoerd wordt. Onderzoek (2) heeft aangetoond dat de kwaliteit van de lucht in afgesloten ruimten verbetert als er planten aanwezig zijn. Zowel de bladeren als de wortels van planten kunnen de lucht ontdoen van schadelijke stoffen in je huis.

Sommige planten zijn daar nog beter in dan anderen. Dit is de top-10 planten die zorgen voor een schonere lucht:

  1. Areca (Chrysalidocarpus lutescens)
  2. Lady palm (Chrysalidocarpus lutescens)
  3. Bamboe palm (Chamaedorea erumpens)
  4. Rubberplant (Ficus elastica)
  5. Dracena (Dracaena decremensis)
  6. Klimop (Hedera helix)
  7. Dwergdadelpalm (Phoenix roebelenii)
  8. Ficus (Ficus macleilandii)
  9. Krulvaren (Nephrolepis exaltata)
  10. Vredesplant of lepelplant (Spathiphyllum wallisii)

4. Planten versnellen genezingsproces

Een bloemetje voor iemand die ziek is, is dus niet voor niks een goed idee. Uit onderzoek blijkt dat planten en bloemen in de buurt van een patiënt die herstellend is, de duur van het herstel van ziekten verkorten. Het verzorgen van planten en bloemen heeft zo mogelijk nog een betere uitwerking op zieke mensen.

6 Gezonde redenen om planten in huis te halen
Pannekoekenplant

5. Planten bestrijden ziektekiemen

Buiten nemen planten via de wortels grondwater op en verdampen dat door de bladeren. Dit doen planten in huis ook. Ze nemen water op door hun wortels en dat wordt naar boven gezogen door de stengels en de bladeren, waarna het verdampt. Een soort zweten van planten. Dit vermeerdert de luchtvochtigheid met 10% en dat verbetert de atmosfeer in huis waardoor kwaaltjes als een droge huid, droge keel en hoestjes verminderen. Onderzoek toonde verder aan dat een hogere luchtvochtigheid ervoor zorgt dat griep en verkoudheidsvirussen minder makkelijk overleven en overgedragen kunnen worden.

6. Planten verzorgen werkt ontspannend

Onderzoek heeft aangetoond dat tuinieren of het verzorgen van planten een goede manier is om stress te verminderen. Een deel daarvan kom voort uit de voldoening die je voelt als je iets verzorgt en opkweekt tot iets mooi. Op die manier kan je je stress omzetten in positieve energie en brengt het verzorgen van planten afleiding van je dagelijkse zorgen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *