Marie Kondo: Aan de slag met je omgeving

Bijna iedereen kan er wel van genieten als zijn omgeving opgeruimd, schoon en netjes is. Toch is het voor veel mensen moeilijk om dit ook zo te houden. De filosofie van Marie Kondo kan hierbij helpen om je omgeving netjes te houden. Dit heeft niet alleen betrekking op je woning, maar ook op gebied van taken, zoals je auto wassen, op werkgebied en zelfs op de liefde. We gaan aan de slag met de Marie Kondo filosofie!

Wat is de Marie Kondo filosofie?

De kern van de Marie Kondo filosofie is dat je jezelf bij elke item in je huis moet afvragen of je hier nog wel blij van wordt. Er wordt hier dus alleen op je gevoel afgegaan. Op deze manier kun je het beste bepalen welke items een betekenis voor je hebben. Denk hierbij aan: als je dol bent op boeken, dan zou je hier volgens Marie Kondo geen afstand van hoeven doen. Het wordt dan ook neergezet als een ritueel waar je je uiteindelijk beter van zal gaan voelen en niet als een vervelende opruimklus. Als je dit op al je spullen toepast, zul je uiteindelijk alleen nog maar omringd zijn met spullen die veel voor je betekenen en waar je echt dol op bent. Dit zal zorgen voor rust in je huis en daardoor ook in je hoofd. Ook is het met minder spullen in huis een stuk makkelijker om je huis opgeruimd en netjes te houden.

Aan de slag!

Tijd om te beginnen! Je gaat hoogstwaarschijnlijk bij veel spullen denken dat bijvoorbeeld die broek ooit wel weer past of dit item kan in de toekomst nog wel eens van pas komen. Deze gedachten zijn uit den boze bij deze manier van opruimen. Je moet echt streng zijn voor jezelf! Bewaar alleen echt de items die op dit moment bruikbaar zijn in je leven. Een goede tactiek is alle spullen die je hebt op een grote stapel gooien. Op deze manier moet je alle spullen 1 voor 1 bekijken en beoordelen. Zo zul je een stuk kritischer naar je spullen kijken en beter kunnen beoordelen waar je echt blij van wordt en wat je meteen weg kunt gooien of doneren.

Je hele omgeving aanpakken

Het is natuurlijk een goede eerste stap om met alle spullen in je woning te beginnen. Maar je kunt de Marie Kondo filosofie op alles in je omgeving toepassen. Zo kun je ook bijvoorbeeld je auto een grondige opruim en schoonmaakbeurt geven, maar op deze manier kun je ook naar bepaalde relaties, vriendschappen of zelfs sporten kijken. Zodra iets in welk aspect van je leven je niet meer blij maakt, kun je er beter mee stoppen of het weg doen. Dit is de Marie Kondo manier van leven!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *