Maakt je vaatwasser niet meer goed schoon? Dit kun je doen!

Heb je een vaatwasser in jouw keuken? Dan maak je hier ongetwijfeld dankbaar gebruik van. Dit apparaat zorgt er namelijk voor dat je zelf maar weinig hoeft te doen om de vaat schoon te krijgen. Je hoeft borden, bestek en glaswerk er alleen zelf in te zetten, de vaatwasser doet de rest. Nadat het programma klaar is, is de inhoud weer brandschoon. Althans, in de meeste gevallen wel. Het kan namelijk zo zijn dat jouw vaatwasser van de ene op de andere dag niet meer goed schoonmaakt. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Daarom vertellen wij je hier wat je moet doen als jouw vaatwasser de vuile vaat niet goed meer reinigt.

Controleer het filter

Wordt jouw vaat niet goed meer schoon in de vaatwasser? Dan zitten de filters van het apparaat mogelijk verstopt. In dat geval kan het water niet overal even goed bij de vieze vaat komen. Als gevolg daarvan worden borden, bestek en glaswerk niet goed schoon worden. Ook blijven er soms te (grote) etensresten achter op de vaat. Controleer daarom altijd eerst de filters van jouw vaatwasser als deze niet goed meer schoonmaakt. Zitten de filters vol met etensresten? Verwijder ze dan uit het apparaat en maak ze schoon onder de kraan. Plaats ze vervolgens weer terug en kijk of het probleem verholpen is.

Maak jouw vaatwasser schoon

Het probleem wordt niet altijd veroorzaakt door de filters. Vet- en kalkresten kunnen namelijk ook de oorzaak zijn. Denk in dat geval niet dat je direct een nieuwe vaatwasser moet kopen, want dit is niet het geval. Dit probleem kun je meestal betrekkelijk makkelijk zelf verhelpen. Begin allereerst met het schoonmaken van jouw vaatwasser. Ga er niet met een doekje doorheen, maar laat de vaatwasser zichzelf reinigen. Hoe je dit doet? Door in een lege vaatwasser een programma van 70 graden te draaien.

Wanneer de vaatwasser een half uurtje draait, onderbreek je het programma. Dit doe je door de deur van het apparaat te openen. Gooi er vervolgens een scheut soda, azijn of een professioneel schoonmaakmiddel in. Een dergelijk middel zorgt er doorgaans voor dat kalk en vet uit jouw vaatwasser verdwijnt. Nadat je één van de genoemde middeltjes hebt toegevoegd, sluit je de deur van jouw vaatwasser weer en laat je hem zijn programma afmaken. De kans is groot dat jouw vaat naderhand weer brandschoon uit de vaatwasser komt.

Schakel een professional in

Helpen bovenstaande tips niet om jouw vaat weer schoon te krijgen? Dan zit het probleem mogelijk in één van de onderdelen. In dat geval kun je jouw vaatwasser laten repareren door een witgoed monteur. Zodra hij eenmaal ter plaatse is, inspecteert hij het apparaat. In veel gevallen achterhaalt hij binnen de kortste keren wat het probleem is. Als eenmaal duidelijk is wat jouw vaatwasser mankeert, gaat de witgoed monteur er direct mee aan de slag. Hierdoor werkt jouw vaatwasser snel weer zoals je gewend bent.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *