Iedereen heeft wel kledingstukken die gestreken moeten worden. Als je ze niet strijkt na het wassen, zien ze er al snel rommelig en slordig uit. Goed gestreken kleding zorgt dat je er netjes en verzorgd uitziet. Toch kan er wel het één en ander mis gaan bij het strijken. Daarom hier een aantal tips over hoe je je kleding moet strijken.
Goed strijken doe je zo…
Goed strijken begint met goed materiaal zoals een goede strijkbout en strijkplank. Je strijkbout moet schoon zijn en als het een stoomstrijkijzer is, gevuld worden met schoon (gedestilleerd) water. Je strijkplank moet voorzien zijn van een schone strijkplankhoes.
Tip #1 Controleer de onderkant van je strijkbout
Bekijk de onderkant van je strijkbout. Verwijder aanslag en vlekken omdat deze anders vlekken kunnen achterlaten op je kleding. Test de strijkbout eerst uit op een oude lap of oud wit t-shirt zodat je zeker weet dat het niet afgeeft.
Er zijn speciale middelen te koop voor het schoonmaken van je strijkbout. Maar je kan ook wat baksoda met water en dit op een doekje doen. Dit heeft een licht schurende werking zodat de onderkant van je strijkbout weer schoon en glad wordt.
Tip #2 Check de juiste temperatuur
Kijk op het etiket naar de strijksymbolen van elk kledingstuk om de juiste temperatuur te bepalen.
Tere stoffen zoals zijde, kant, nylon en polyester moeten op een lage temperatuur gestreken worden. Te hoge temperaturen kunnen deze stoffen verbranden of laten smelten. Katoen kan wel hoge temperaturen verdragen.
Bij dit soort tere stoffen kan je een persdoek of perslap gebruiken. Een (vochtige) persdoek beschermt je kleding tegen overmatige hitte en tegen glimmen. Het helpt ook om naden en vouwen er beter in te strijken. Heb je geen persdoek, dan kan je hiervoor ook een vochtige theedoek, keukendoek of kussensloop gebruiken.
Tip #3 Sneller strijken met aluminiumfolie
Strijken is niet iedereens favoriete klusje. Hoe sneller het klaar is hoe beter. Door aluminiumfolie onder je strijkplankhoes te leggen versnel je het proces. Het folie kaatst de warmte terug waardoor je zowel de boven als de onderkant tegelijk strijkt.
Tip #4 Waarmee vul je je stoomstrijkijzer?
Om je stoomstrijkijzer te vullen gebruik je gedemineraliseerd (demi water) of gedestilleerd water. Dit water bevat geen mineralen en kalk. Gewoon water zorgt voor kalkaanslag waardoor de stoomgaten verstopt raken en voor vlekken kunnen zorgen.
Er wordt wel gesuggereerd dat je ook gekookt water kan gebruiken. Maar door het water te koken verdwijnen kalk en mineralen niet.
Tip #5 Draai je kleding binnenste buiten
Door je kleding aan de binnenkant te strijken, bescherm je de stof. Strijk kragen, manchetten en zomen altijd aan de binnenkant of de kant die je niet ziet als je de kleding draagt. De buitenkant of zichtbare kant wordt zo minder bewerkt en slijt minder en zo blijft je kleding langer mooi.
Vergeet ook niet om zakken naar buiten te halen om zo de afdruk van zakken in je kleding te voorkomen.
Tip #6 Volgorde bij strijken
Wat is de meest efficiënte manier om je kleding te strijken? Begin eerst met de dubbele delen. Bij een blouse of overhemd strijk je dus eerst de kraag dan de manchetten en vervolgens de mouwen. Ga door met het achterpand en de schouderstukken. Ga verder met de knooplijsten en de voorpanden.
Tip #7 Wat is de juiste strijktechniek?
De beste strijktechniek is om in de lengte lange, rechte bewegingen te maken. Door met je strijkbout opzij of snel heen en weer te bewegen rek je de stof onnodig uit en kan je ook eerder nieuwe vouwen veroorzaken.
Tip #8 Kreukels voorkomen
Strijken gaat makkelijker en sneller als er minder kreukels en vouwen in je kleding zitten. Als je kleding aan de waslijn hangt, sla het dan eerst goed uit en hang het zo glad mogelijk op zodat er geen vouwen en kreukels ontstaan. Droog je kleding in de droger, gebruik dan indien mogelijk een anti-kreuk programma.
Voor beide gevallen geldt: laat je kleding niet helemaal droog worden. Het strijkt het makkelijkst als je kleding nog wat vochtig is. Je hoeft dan ook geen speciale strijkspray te gebruiken.
Tip #9 Toch schroeivlekken?
Heb je toch schroeivlekken in je kleding door een te hete strijkbout? Dep een doek in witte azijn en wrijf hiermee zachtjes over de vlek. Spoel het na met schoon, koud water.
Tip #10 Strijk geen vuile kleding
Zitten er nog vlekken in je kleding die er niet helemaal uit zijn gegaan. Of wil je een ongewassen kledingstuk strijken om het nogmaals te dragen? Dat is geen goed idee. Als je kleding met vlekken strijkt dan is de kans dat je ze er nog uitkrijgt heel klein. Strijk alleen gewassen en vlekvrije kleding.