goed op de foto

Ben je fotogeniek of sta je nooit mooi op de foto?

Ben jij fotogeniek of sta je juist altijd beroerd op de foto? Sommige mensen lijken van nature fotogeniek te zijn. Sterker nog: ze staan vaak mooier op de foto dan ze er in werkelijkheid uitzien. Hoe doen ze dat?

Tips om mooier op de foto te staan

Tips om er beter uit te zien op de foto.

Wanneer ben je fotogeniek?

Je kunt jezelf fotogeniek noemen als het je lukt om er op je aantrekkelijkst uit te zien op een foto. Niet iedereen die er in werkelijkheid beeldschoon uitziet, fotografeert goed. Fotomodellen worden op deze eigenschap gekozen, maar kunnen er in het dagelijks leven anders of heel gewoon uitzien. Het lijkt er dus op dat de camera iets anders ziet dan jouw ogen zien.

Wat ziet de camera en wat zien je ogen?

Om te beginnen kijkt een mens met twee ogen, de camera heeft slechts 1 lens. Doordat je met twee ogen kijkt kan je 3-dimensionaal zien, dus met diepte er in. Een camera maakt 2-dimensionale of wel platte afbeeldingen. Door de camera kan een gezicht daarom voller lijken of andere verhoudingen krijgen doordat veel van de diepte wegvalt. Hoe dichter bij de camera bij een gezicht is, hoe meer het zal veranderen op de foto. Een foto die van verder af wordt genomen geeft een realistischer beeld van een persoon.


Gewoontjes in het echt, maar beeldschoon op de foto

Mensen waarbij het lijkt of ze altijd mooier op de foto staan dan ze in het echt zijn, hebben vaak specifieke uiterlijke eigenschappen die goed uitkomen op een foto. Het kan zijn dat iemand met een grove botstructuur, die zorgt voor een hoekig gezicht er op 2-dimensionele afbeeldingen prachtig uitziet. Ook een te grote neus, uitpuilende ogen of te volle lippen kunnen er op een platte foto perfect uit zien.

Aantrekkelijk in het echt, maar niet op de foto

Als je iemand in het echt ziet dan kan je iemand aantrekkelijk of mooi vinden door zijn of haar uiterlijk, maar ook door de manier van bewegen, de houding en het gedrag. Je beoordeelt iemand dan op zijn complete persoonlijkheid en uitstraling. Die extra eigenschappen worden door de camera niet opgepikt. En als je eenmaal weet dat je niet best op foto’s staat, gaan de camera ook anders benaderen of verstijven als ze merken dat er een foto genomen wordt. Dat maakt het resultaat er natuurlijk niet beter op.

Wat speelt er nog meer mee?

  • Belichting, zacht licht geeft mooiere effecten, fel licht kan onaantrekkelijkheden uitvergroten.
  • Het soort lens dat wordt gebruikt, de ene lens vervormt meer dan de ander.

Gezicht en houding

  • Kijk nooit recht in de lens, kijk er altijd iets boven.
  • Trek je wenkbrauwen iets op.
  • Als je wilt lachen, lach dan nooit voluit zodat je tandvlees zichtbaar wordt. Vergeet ook niet met je ogen te lachen.
  • Hou je tong tegen je gehemelte. Til je hoofd iets op zodat je nek zich strekt om een dubbele kin te voorkomen.
  • Probeer als dat mogelijk is dat je gezicht op gelijke hoogte is met de camera of iets lager. Buig iets naar de camera toe en buig je kin iets naar beneden (nek uitgestrekt houden) zodat rimpels en oneffenheden minder zichtbaar zijn.

Als je lichaam of een deel ervan ook op de foto komt, laat je gewicht dan op één been rusten en draai je lichaam iets naar de camera toe. Hou je lichaam recht, schouders ontspannen.

Kleding

Draag flatterende kleding waar je je goed in voelt. In het bijzonder de juiste kleuren kunnen het beste in je naar voren halen.

Wilde patronen en horizontale strepen en hele fijne streepjes doen het niet goed op een foto. Rood, wit en zwart, geven vaak te veel contrast in een foto. Neutrale, effen kleuren of in een onopvallend motief doen het het beste.

Makeup

Met een goede mooie makeup kan je een oneffen huid egaal maken en rode plekjes wegwerken. Je kunt je pluspunten benadrukken en je minpunten wat wegwerken. Pas op met te veel kleur. Kleuren kunnen intenser lijken op een foto.

Ontspan

Hoe meer ontspannen je bent, hoe beter de foto zal zijn. Ook als je plotseling de camera op je af ziet komen en je hebt geen tijd meer om een goede pose aan te nemen dan

Oefen

Oefen met een vriend of vriendin. Neem foto’s in verschillende houdingen, experimenteer met makeup en let op je gezicht. Zo kun je ontdekken hoe jij het beste op een foto staat.

Hou het natuurlijk

Let op dat je houding en je gezicht niet te geposeerd overkomen. De kunst is om zo te poseren dat het er heel natuurlijk uit ziet.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *