Pigmentvlekken, ook wel ouderdomsvlekken of levervlekken genoemd, zijn variaties op sproeten en moedervlekken.
Door het ouder worden van de huid wordt ook het vermogen van de huid om zichzelf te herstellen van invloeden van buitenaf, kleiner.
Melanine
Melanine is een stof die wordt aangemaakt door de huidcellen, die ervoor zorgt dat de huid pigment aanmaakt, bruin wordt en zich zo beschermt tegen de zonnestralen. Het vermogen om melanine aan te maken vermindert met de jaren. Door te lang in de zon of onder de zonnebank te gaan, kunnen pigmentophopingen ontstaan. Of en op welke leeftijd je pigmentvlekken krijgt is afhankelijk van je zongedrag en voor een deel ook erfelijk bepaald. Met een lichte huid die moeilijker bruin wordt loop je meer kans op pigmentvlekken.
De zon
Pigmentvlekken ontstaan vooral daar waar de huid veel aan de zon blootgesteld is. De handen, gezicht en hals zijn veel voorkomende plekken. En hoewel pigmentvlekken doorgaans onschadelijk zijn, ergeren mensen zich er wel aan omdat ze het niet mooi vinden.
Zwangerschapsmasker
Een zwangerschapsmasker is ook een vorm van pigmentophoping. De oorzaak hiervan is niet het ouder worden of de zon, maar hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, of door b.v. het gebruik van de pil. Hierbij onstaan donkere plekken in het gezicht en/of de hals. Als je met een zwangerschapsmasker in de zon gaat worden de plekken meestal nog donkerder.
De behandeling van zwangerschapsmasker zijn dezelfde als die van pigmentvlekken. Meestal verdwijnt een zwangerschapsmasker weer geleidelijk weer na de bevalling of na het stoppen met de pil.
Wat doe je er tegen?
*uit de zon blijven
Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Maar misschien wel een idee om niet naar buiten te gaan zonder dagcrème met een SPF (Sun Protection Factor) factor van tenminste 15 en als je echt in de zon gaat zitten liefst nog een hogere (SPF 50). En niet vergeten ook je handen hiermee in te smeren.
*chemische peeling
Bij een chemische peeling wordt een vloeistof op de huid aangebracht. Door deze chemische peeling schilfert de bovenste laag van de huid, af en dus ook de pigmentvlekken. Vervolgens gaat de huid een nieuwe huidlaag aanmaken. Het duurt enkele weken voor de huid weer hersteld is. Prijzen voor een chemische peeling liggen tussen de 100-500 Euro.
*laserbehandeling
Pigmentvlekken kunnen ook d.m.v. een laser behandeld worden. De prijzen zijn afhankelijk van het te behandelen huidoppervlak en hoeveelheid pigmentvlekken en moeten een aantal keren herhaald worden. De behandelingen zijn vanaf 100 Euro per behandeling.
*blekende middelen
Je kunt hiervoor naar een dermatoloog, maar er zijn ook veel middelen verkrijgbaar bij de drogist of de apotheek.
*huismiddeltjes
Je kunt proberen de vlekjes te bleken met huismiddeltjes tegen pigmentvlekken.