Hoe langer je haar, hoe groter de kans op klitten. Daarom zoeken we in dit artikel naar antwoord op de vraag: Hoe voorkom je klitten in je haar? Iedereen met wat langer haar weet dat het niet meevalt om klitten uit je haar te halen zonder dat er haren afbreken of zonder dat er wat haren afbreken. Het is dus belangrijk om klitten zoveel mogelijk te voorkomen.
Wat is een klit en hoe ontstaan ze?
Een klit ontstaat als meerdere haren of strengen haar met elkaar verward raken. Bij dat verwarde haar kunnen steeds meer haren betrokken worden waardoor de klit steeds groter wordt.
Iedere haar heeft een levensduur. Aan het einde van die levensduur valt de haar uit. Het is normaal dat je iedere dat haren verliest. Als je haar kort en/of heel glad raak je losse haren makkelijk kwijt. Maar als je droog, krullend of beschadigd haar hebt, waar bij de haarschubben minder glad liggen, dan draait het eerder om andere haren heen waardoor klitten ontstaan.
Maar ook als je haar schuurt langs bepaalde stoffen zoals lakens, dekens of kussenslopen, kan je haar verward en in de klit raken. Dat is ook de reden dat je vaak met verward haar wakker wordt.
Droog en beschadigd krijgt eerder klitten.
Als je haar droog en/of beschadigd is, dan zullen klitten eerder ontstaan. Droog haar kan niet genoeg vocht kan vasthouden. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Ook in het geval van klitten. Minder droog haar krijg je door:
- Geen heet water te gebruiken als je je haar wast
- Regelmatig je haar te knippen
- Niet te veel frunniken en met je handen aan je haar te zitten
- Regelmatig haarolie te gebruiken
- Een conditioner te gebruiken na het wassen
- Je haar te beschermen tegen de zon
- Je haar niet te bleken
Hoe verwijder je klitten uit je haar?
Mocht je toch een klit in je haar hebben, probeer dan eerst voorzichtig om hem met je vingers te ontklitten. Lukt dat niet, pak dan de leave-in conditioner of anti-klit spray en bewerk de haarklit er mee. Probeer vervolgens met een grove kam of anti-klit borstel de onderste haren los te kammen. Als dat lukt ga je telkens een paar millimeter hoger en zo werk je naar boven totdat de klit ontward is.
Andere oorzaken van klitten in je haar
Hoe je je haar wast, droogt en verzorgt kan allemaal bijdragen aan het ontstaan van klitten:
- Je haar te veel en te stevig masseren tijdens het wassen
- Je haar te hard droog wrijven na het wassen
- Je haar niet dagelijks goed uitkammen of borstelen
- Je haar te veel borstelen
- Gebruik van haarproducten met veel chemicaliën en alcohol die je haar uitdrogen
- Te vaak je haar wassen
- Te vaak en te heet je haar stylen
- In de wind lopen met los haar
- Slapen met los haar
- Beschadigd en gespleten haar niet afknippen, beschadigd haar is minder glad en klit daardoor eerder.
Hoe voorkom je klitten in je haar?
- Gebruik een milde shampoo die je haar niet teveel uitdroogt en die niet het natuurlijke olielaagje van je haar verwijdert.
- Gebruik altijd een conditioner. Deze hydrateert je haar en maakt je haar gladder waardoor klitten minder snel ontstaan.
- Gebruik op de dagen dat je je haar niet wast een leave-in conditioner in de uiteinden van je haar. Je kan ook wat kokosolie tussen je handen wrijven en in de uiteinden aanbrengen.
- Slaap op de zijden kussensloop. Hierdoor verminder je de wrijving tussen je haar en de stof van het kussensloop. Je haar beschadigt minder en zal ook minder klitten.
- Doe je haar ’s nachts in een vlecht of knotje. Door woelen en draaien, kan je haar in de knoop raken. Met een vlecht of knotje kan dat niet meer.
- Ga minstens eens per 6-8 weken naar de kapper om je haar bij te knippen.