mooie pasfoto's

Zo sta je goed op de pasfoto

Eens in de zoveel jaar is het zover, je moet nieuwe pasfoto’s laten maken. Meestal voor je paspoort, je rijbewijs of je ov kaart. Je paspoort moet je om de 5 jaar vervangen, je rijbewijs verleng je iedere 10 jaar, na je 75ste iedere 5 jaar. 

In het ergste geval moet je dus 10 jaar met je pasfoto doen. En dat is best lang als je zelf vindt dat je lelijk op de foto staat. 

Waar laat je pasfoto’s maken?

Professionele pasfoto’s kan je laten bij een fotograaf of bij een winkelketen als Primera, die hebben een pasfoto service waar je zonder afspraak terecht kan.

Eisen voor pasfoto’s

Voor officiële documenten zijn er tegenwoordig een flink aantal eisen. De tijd dat je zelf een foto kon nemen en bijknippen op de maat van een pasfoto is voorbij. Mocht je het toch zelf willen proberen dan moet een foto aan de volgende eisen voldoen. 

De afmeting van een pasfoto is 35 mm x 45 mm, waarbij je gezicht van oor tot oor gemeten tussen de 16-20 cm breed is en 26-60 cm lang.  De foto moet in kleur zijn, een neutrale en egale achtergrond (wit, grijs of lichtblauw) hebben en van goede kwaliteit zijn. Verder mag de foto niet bewerkt zijn en afgedrukt op glad fotopapier.

Bril mag, pet niet

De foto moet goed lijken en je gezicht moet goed zichtbaar zijn. Je haar of je pony mogen dus niet teveel van je gezicht bedekken. Je moet recht in de camera kijken, glimlachen of normaal kijken. Een bril mag als je die altijd draagt, een pet of hoed of ander hoofddeksel niet, tenzij het uit religieuze overweging is. 

Zo sta je goed op je pasfoto

Een pasfoto laten maken gaat meestal vrij snel. Je gaat zitten en voor je het weet is de foto genomen. Toch kan je zelf een paar dingen doen zodat je er beter op staat:

  • Zorg dat je gezicht niet glimt. Gebruik eventueel wat poeder.
  • Als je lipstick gebruikt, mag je voor de foto best wat extra kleur gebruiken. 
  • Zorg dat je haar goed zit. Neem een kapsel dat voldoet aan de eisen voor de pasfoto waarbij je haar niet teveel in je gezicht hangt. Een te lange pony waarbij het haar in je ogen hangt zal ook afgekeurd worden.
  • Draag kleding die neutraal van kleur is. Niet te licht omdat dat niet genoeg contrasteert met de achtergrond.
  • Je mag glimlachen met je mond dicht. Dat ziet er toch leuker uit dan dat je recht voor je uit in de camera staart.
  • Probeer er aan te denken om je schouders niet op te trekken. Ontspan, dat ziet er beter uit.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *