Tips bij het verbouwen van de badkamer

De badkamer staat waarschijnlijk op een gedeelde eerste plaats met de keuken als het gaat om verbouwingsprojecten in je eigen huis. Dat is niet zo gek, want de meeste kamers kun je nog wel vernieuwen met een lik verf en nieuwe meubels, maar de badkamer heeft waterleidingwerk en betegeling waar je rekening mee moet houden. Deze zijn ook trendgevoelig, en eens in de zoveel tijd aan vervanging toe, bijvoorbeeld als je een nieuw huis koopt. Hier geven we vier tips om van jouw badkamer verbouwing een succes te maken.

De voorbereiding

Het lijkt voor zichzelf te spreken dat je je badkamer verbouwing van tevoren uitdenkt. Toch is het de moeite waard om het goed en georganiseerd uit te werken voor je begint, zodat het resultaat niet kan tegenvallen. Je kan een moodboard maken om een beeld te krijgen van de stijl en het kleurenpalet dat je wilt (bijvoorbeeld met Pinterest). Ook zijn er allerlei tekentools op internet waarmee je de plattegrond en inrichting kunt uitstippelen, soms zelfs in 3D. Of je pakt ouderwets potlood en papier.

Kies het beste bad of douche

Het allerbelangrijkste aan je badkamer is dat je er heerlijk kunt douchen en/of badderen, iedere dag opnieuw. Maar hoe weet je nu wat voor jou de ideale douche of het ideale bad is? Denk vooral aan je eigen ervaringen en voorkeuren van logeren en vakanties. Bovendien kun je bij sommige badkamer handels en leveranciers het sanitair uitproberen. Bedenk ook, als je je badkamer plant, dat het verplaatsen van douche of bad nogal ingrijpend is, omdat dan het leidingwerk verplaatst moet worden.

De verlichting (en andere elektronica)

Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar bij het verbouwen van je badkamer kun je ook gelijk sfeervolle verlichting inbouwen. Het is immers vaak een donkere kamer, en ’s ochtends wakker worden onder een felle tl-buis is niet zo prettig, laat staan ’s avonds ontspannen in bad. Sommige mensen bouwen nog meer elektronica in de badkamer in, zoals speakers voor de geluidsinstallatie in hun huis. En een stopcontact bij de wastafel voor föhn of elektrische tandenborstel is ook fijn. Dit moet natuurlijk wel allemaal professioneel worden ingebouwd, om geen risico te lopen op kortsluiting door water.

Plan goed voor zo min mogelijk overlast

Je badkamer verbouwen, of je dit nu zelf doet of uitbesteedt aan een specialist, kan een ingrijpende klus zijn die betekent dat je de badkamer een aantal dagen niet kunt gebruiken. Houdt hier rekening mee. Benieuwd naar de kosten van een badkamer verbouwing? Bekijk dan bijvoorbeeld eens een prijsgids, die geven een goede inschatting van wat het zal gaan kosten.

Als je het zelf wil gaan doen, maak dan een realistische planning. Zijn er vrienden of familie dichtbij waar je tijdelijk kunt douchen? Het mooiste is natuurlijk als je het verbouwwerk kunt combineren met een weekje weg, maar dan moet je het wel uitbesteden. Ook een nuttige tip: zorg dat je alle materialen op tijd binnen hebt. Soms moet je enkele weken van tevoren bestellen.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *