biologische of organische katoen

Kiezen voor biologische katoen

Organische of biologisch geteelde katoen is katoen van niet genetisch gemodificeerde planten die zijn gekweekt zonder chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden en kunstmest.

Katoenplant

Katoen wordt verbouwd in streken met een tropisch en/of subtropisch klimaat zoals Amerika, India en Afrika. Van de vezels van de karakteristieke rijpe katoenbollen worden draden gesponnen en van die draden wordt de katoen geweven.

Veel katoen

Katoen wordt al sinds de prehistorie gebruikt voor het maken van kleding. En nu nog steeds is de helft van alle kleding gemaakt van katoen. Dit verklaart de enorme hoeveelheden die wereldwijd nodig zijn. Maar de teelt van katoen is niet bepaald milieuvriendelijk. Bijna 20% van alle gebruikte chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt bij de teelt van katoen. Daarnaast is de teelt schadelijk omdat:

  • Om de katoen mechanisch te kunnen plukken wordt een giftig ontbladeringsmiddel gebruikt dat de bladeren laat afsterven, maar ook goede en slechte insecten doodt.
  • Door de zware chemicaliën raakt de grond uitgeput en wordt de lucht en het water verontreinigd.
  • Er is zeer veel water nodig voor het verbouwen van katoen

Genetisch gemodificeerde katoen

Om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te verminderen is genetisch gemanipuleerde katoen ontwikkeld. Bij de genetisch gemodificeerde kan tot minder dan 80% chemicaliën worden gebruikt. Inmiddels is het grootste deel van de katoenteelt genetisch gemodificeerd en is de teelt van de originele katoenplant op verschillende plaatsen zelfs verboden.

Organische katoen

Organische of biologische katoen wordt verkregen van niet-gemodificeerde katoen en wordt verbouwd zonder chemische bestrijdingsmiddelen, pesticiden en kunstmest. Insecten worden bestreden met andere insecten of door de planten te besprenkelen met kruidenmengsels. Het plukken van de katoen gebeurt met de hand. Om de landbouwgrond niet uit te putten wordt de teelt van katoen afgewisseld met granen en peulvruchten.

Bleken en verven

Ook nadelig voor het milieu is het bleken van de katoen en de textielverf die zware metalen bevatten die wordt gebruikt voor het kleuren van de katoen. Het beste is dus de biologische en ongebleekte katoen. Inmiddels wordt onderzocht hoe men de katoen op een milieuvriendelijke manier kan verven. Dat wil zeggen met textielverf die minder zware metalen bevat of verf op plantaardige basis. Behalve slecht voor het milieu zijn deze bleek- en verfstoffen ook niet goed voor de huid.

Duurder

Het zal duidelijk zijn dat organische of biologische katoen duurder is dan de ouderwets geteelde katoen. Maar door je keuze voor de iets duurdere maar meer duurzamere biologische katoen, doe je natuurlijk wel iets dat goed is voor het milieu.

Hoe weet je of het biologische katoen is?

 Helaas bestaan er geen eenduidige keurmerken voor biologische of organische katoen. 

Er zijn ook groene alternatieven voor katoen zoals bamboe.

De site goedwaar.nl geeft wel enig inzicht. 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *